Jasiek Kuroń chętnie dzieli się swoimi przepisami w mediach społecznościowych. Ostatnio podał recepturę na smażoną wątróbkę drobiową, a jego fani oszaleli z zachwytu. My do tych pochwał dołączamy, bo przepis jest wprost genialny. Miodowy sos, cebula, jabłka, a do tego pachnące przyprawy – to wszystko w tym jednym daniu, a sama wątróbka wychodzi idealnie krucha. I zdecydowanie to nie jest żadna nudna wątróbka, którą wiele osób wspomina z dzieciństwa.
Jak zrobić smażoną wątróbkę z przepisu Jaśka Kuronia?
„Wątróbka to wielu osób zmora z dzieciństwa. Dlatego zrobiłem ją trochę inaczej, niż klasycznie. Jeżeli lubicie słodkie smaki, to polecam Wam bardzo! Ta wątróbka drobiowa w jabłkach i cebuli. Bardzo lubię ten przepis, bo to ciut inne podejście do podrobów. Miodowo-owocowy posmak, krucha wątróbka i cebula. Przepis na szybki obiad, przekąskę. Dużo żelaza, białko… pychota!” – zachęca Jasiek Kuroń.
Przygotowanie wątróbki jest proste i szybkie, ale przygotowania trzeba podzielić na etapy i osobno obsmażyć cebulkę, wątróbkę i jabłka (w tej kolejności, na tym samym tłuszczu). Ważna jest też marynata do wątróbki: osuszone podroby należy skropić olejem, doprawić czosnkiem, tymiankiem, pieprzem i delikatnie całość wymieszać, aby przyprawy otuliły wszystkie kawałki. Przygotowanie całego dania na patelni nie powinno zająć dłużej niż kwadrans.
Przepis: Wątróbka według Kuronia
Pomysł na aromatyczną wątróbkę drobiową z przepisu Jaśka Kuronia.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 619 w każdej porcji
Składniki
- 600 g wątróbki drobiowej
- 2 łyżki oleju
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 duże cebule
- 2 jabłka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie wątróbkiWątróbkę osusz i zamarynuj w oleju, tymianku, pieprzu i czosnku (wymieszaj wątróbkę z przyprawami). Cebulę pokrój w piórka, jabłka w szesnastki.
- Smażenie składnikówNa rozgrzanym oleju obsmaż cebulę, zdejmij ją z patelni i na tym samym tłuszczu połóż wątróbkę. Smaż ją z dwóch stron na rumiany kolor (ok. 2 minuty). Zdejmij wątróbkę i wrzuć na patelnię jabłka: smaż je 3-4 minuty, żeby nabrały koloru i zmiękły. Po tym czasie zdejmij je z patelni.
- Szykowanie daniaNa tę samą patelnię dodaj miód i ocet, gotuj, aż zredukuje się o połowę. Dodaj wątróbkę, cebulę, duś kilka minut wszystko razem, dopraw do smaku. Podawaj z kawałkami jabłek.
Smażoną wątróbkę serwujemy od razu.
Wątróbka Kuronia krok po kroku
W mediach społecznościowych Jasiek Kuroń zamieścił rolkę, która krok po kroku, w przystępny sposób pokazuje, jak przyrządzić całe danie. Ale uprzedzamy: już od samego patrzenia cieknie ślinka!
Komentarze zachwyconych fanów mówią same za siebie: Wygląda nieziemsko! Wow! W weekend zrobię – piszą.
Czytaj też:
Gdy nie mam ochoty na mięso, smażę te kotlety. Spróbuj, a nikt nie zgadnie, z czego są zrobioneCzytaj też:
Na francuskie ciasto wykładam dwa podsmażone składniki. Ten jesienny hit zawsze znika ze stołu