Moja lodówka jest pełna słoików z zupami i sosami. W ten sposób w każdej chwili mogę odgrzać pyszne domowe jedzenie. Z dodatkiem kilku nowych składników zawsze uzyskam coś innego, nie tracąc czasu na gotowanie od zera. System sprawdził się w najbardziej gorących okresach, dlatego szczerze go polecam. Proponuję zwłaszcza proste danie z ryżu i warzyw, które zawsze smakuje wzorowo.
Jak zrobić ryż z warzywami do słoika?
Danie w formie sosu warzywnego z białym ryżem przygotowuję na patelni, a następnie w garnku. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by całość przyrządzić w głębokim naczyniu do smażenia albo garnku z pogrubionym dnem. Składniki często zalewam bulionem warzywnym zamiast wody, by potrawa miała jeszcze lepszy smak. Gdy jest gotowa, gorącą napełniam wyparzone słoiki, zamykam i odstawiam do wystygnięcia.
Trzymam je do kilku tygodni w chłodzie, by uniknąć pasteryzacji. Dodatkowe podgrzewanie rozgotowuje składniki i sprawia, że są mniej wartościowe, a tego nigdy bym nie chciała.
Przepis: Ryż z warzywami do słoika
Lekkie danie z sezonowych warzyw duszonych z dodatkiem białego ryżu, idealne jako dodatek do obiadu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 326 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg niezbyt dużych cukini
- 3 duże pomidory
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 2-3 zabki czosnku
- 1 i 1/2 szklanki białego ryżu
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywCukinie wraz ze skórką pokrój w większe kawałki, pomidory, paprykę i cebulę potnij w drobną kostkę, zgnieć czosnek. Podsmaż cebulę na 2 łyżkach oleju, aż zmięknie.
- Smażenie ryżuW głębokiej patelni rozgrzej pozostały olej i wsyp suchy ryż. Smaż, mieszając, aż nabierze lekko złotego koloru. Dodaj suszoną paprykę i podgrzewaj jeszcze chwilę, po czym wrzuć cebulę, zalej 1,5 szklanki wody i zagotuj.
- GotowaniePrzełóż ryż do garnka, dorzuć cukinię, pomidory, paprykę oraz czosnek. Dolej odpowiednią ilość wody, by danie dusiło się w sosie. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia i podgrzewaj 15-20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Jak zrobić ryż z warzywami i kurczakiem?
W standardowej wersji kurczaka podsmaża się na oleju, a następnie dodaje cebulę i inne warzywa, dusi do miękkości i łączy z ugotowanym ryżem. Tu sytuacja jest znacznie prostsza. Wystarczy usmażyć kawałki mięsa, a gdy będą gotowe do jedzenia, zagrzać z zawartością słoika.
Jakie warzywa najlepiej komponują się z ryżem?
Ponieważ ryż ma neutralny smak, pasuje do niego większość warzyw. To na pewno cebula, por, czosnek oraz pomidory, a także różne kombinacje typu:
- cukinia, bakłażan i papryka,
- marchewka i zielony groszek z mrożonki,
- marchewka i brokuł, kalafior lub jarmuż,
- fasolka szparagowa, seler naciowy i marchewka,
- kapusta pekińska lub chińska, papryka i groszek,
- czerwona fasola i mrożone nasiona kukurydzy,
- grzyby leśne lub hodowlane i szczypiorek.
Czytaj też:
Podsmażam kilka składników i dodaję ugotowany ryż. Oto mój sposób na szybki obiad z patelniCzytaj też:
Zrób to danie z ryżu, warzyw i zdrowego mięsa. Już nigdy nie spojrzysz na ziemniaki tak samo