Chłodnik litewski zapewnia mega orzeźwienie w upalne dni i syci na długi czas, ale nie powoduje rozleniwienia i ciężkości po posiłku. Intensywnie różowy kolor, świeży, lekko kwaskowaty smak i bogactwo warzyw sprawiają, że zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Jak przygotować smaczny chłodnik litewski?
Chłodnik litewski to zupa z dodatkiem botwinki (najlepsza jest botwinka z małymi buraczkami, ale można również użyć samych liści oraz liści i kupionych osobno młodych buraków okrągłych lub podłużnych). Botwinkę oraz buraki kroję na mniejsze kawałki i gotuję w bulionie warzywnym (im mniejsze kawałki, tym szybciej będzie gotowy najważniejszy składnik chłodnika litewskiego). W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki, czyli jajka na twardo, ogórki, rzodkiewkę, czosnek oraz zieleninę. Mój chłodnik litewski to zupa na bazie maślanki, ale możesz również użyć kefiru, kwaśnego mleka lub jogurtu (naturalnego, greckiego, skyru). Rodzaj nabiału można dopasować do indywidualnych preferencji pod względem kaloryczności.
Przestygniętą bazę chłodnika łączę z warzywami, zieleniną oraz nabiałem, doprawiam i wstawiam na 20-30 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Pod przepisem znajdziesz kilka propozycji tradycyjnych i nowoczesnych chłodników, które zachwycają bogatym smakiem i mają wysokie wartości odżywcze.
Przepis: Chłodnik litewski z jajkiem
Lekkostrawne danie z botwinki, świeżych ogórków i ziół. Zupa zachwyca smakiem i czosnkowym akcentem.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Litewska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 223 w każdej porcji
Składniki
- 1 litr maślanki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 duże pęczki młodych buraków z botwinką
- 2 pęczki rzodkiewki
- 6 małych ogórków gruntowych
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Gotowanie burakówBotwinkę i buraki umyj, osusz, pokrój na małe kawałki, ugotuj w bulionie (opcjonalnie w osolonej wodzie) niemal do miękkości i dodaj botwinkę. Gotuj, aż botwinka zmięknie, wyłącz grzanie, dodaj sok z cytryny i odstaw do ostygnięcia. Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby buraki były gotowe ekspresowo, to zrezygnuj z krojenia i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, a botwinkę drobno posiekaj.
- Przygotowanie pozostałych składnikówOgórki i rzodkiewkę umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub drobno pokrój. Oprósz warzywa solą, odstaw na 10 minut, a następnie lekko odciśnij. Czosnek przeciśnij przez praskę, zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Szczypiorek, koperek i natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w ćwiartki.
- Łączenie składników i chłodzeniePołącz przestudzoną botwinkę i buraki w bulionie z ogórkami, rzodkiewką, czosnkiem, maślanką i zieleniną (odłóż nieco posiekanej zieleniny do dekoracji chłodnika). Dopraw chłodnik do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: jeżeli chłodnik wyjdzie mało kwaśny, to możesz dodać sok z cytryny lub kilka łyżek wody z kiszonych ogórków. Wstaw chłodnik do lodówki na 20-30 minut, żeby smaki się przegryzły.
Chłodnik litewski podaję udekorowany jajkami na twardo i posypany zieleniną. Możesz dodać potrawie charakteru, posypując wierzch prażonymi pestkami słonecznika lub dyni oraz orzechami.
Inne wersje chłodnika
Chłodnik można przygotować nie tylko z gotowaną botwinką i buraczkami, ale także z dodatkiem startych na tarce buraków kiszonych, które nie wymagają obróbki termicznej oraz tartych buraczków ze słoika. Wyśmienicie smakuje również m.in.:
- chłodnik z kefiru, startych na tarce ogórków, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz świeżej mięty,
- chłodnik z kwaśnego mleka, ogórków gruntowych, awokado, rzodkiewki i papryczki chili,
- chłodnik ziołowy na bazie gęstego jogurtu z dodatkiem cebulki dymki, czosnku niedźwiedziego, koperku, natki pietruszki, bazylii, oregano, tymianku, listków pokrzywy oraz bluszczyku kurdybanka,
- chłodnik z botwinką, szczawiem, koperkiem, natką pietruszki, czosnkiem niedźwiedzin oraz gotowanym mięsem.
Czytaj też:
Ta letnia zupa ratuje mnie w każdy upał. Ciocia przywiozła ten przepis z BułgariiCzytaj też:
Mieszam kilka składników i mam lekką zupę na upał. Jest tak smaczna, że mogę ją jeść codziennie