Chłodniki to zimne zupy, które największą popularnością cieszą się w ciepłe, letnie dni. Wtedy z przyjemnością zjadamy na obiad coś orzeźwiającego, co pozwoli nam się schłodzić, ale przy okazji dostarczy cennych składników. Dziś zapraszam was na jeden z najprostszych chłodników, który każdy zje ze smakiem.
Z czego zrobić chłodnik?
Chłodniki można robić słodkie i wytrawne. Pierwsze bazują na owocach, w drugich istotnym dodatkiem są warzywa. Chłodniki z warzywami za podstawę mają zwykle mleczne napoje fermentowane, np. maślankę, kefir, mleko zsiadłe. Dodaje się też do nich posiekaną zieleninę i przyprawy.
Jak zrobić szybki chłodnik z ogórkiem?
Chłodnik z ogórkiem ma parę zalet. Po pierwsze robi się go szybko i z prostych składników, po drugie jest pożywny, a po trzecie świetnie orzeźwia. Jego przygotowanie polega na starciu surowych ogórków, posiekaniu zieleniny i wymieszaniu ich z kefirem lub jego zamiennikiem.
Przepis: Chłodnik z ogórkiem
Zimna, orzeźwiająca zupa w sam raz na upał
- Kategoria
 - Zupa
 - Rodzaj kuchni
 - Polska
 - Czas przygotowania
 - 15 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 190 w każdej porcji
 
Składniki
- 2 ogórki sałatkowe
 - 600 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
 - 2-3 łyżki posiekanego koperku
 - 2 ząbki czosnku
 - sok z cytryny do doprawienia
 - sól, pieprz
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ogórkówOgórki umyj, wytrzyj, nie obieraj. Zetrzyj je na tarce o dużych lub średnich oczkach, oprósz solą, odstaw na 5 minut, a potem odciśnij sok.
 - Łączenie składnikówW misce połącz kefir z ogórkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Chłodnik dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, schłodź.
 
Chłodnik z ogórkiem – kilka wskazówek
Chłodnik z ogórkiem to jedna z najprostszych zup na zimno. Oto kilka wskazówek, dzięki którym będzie jeszcze smaczniejsza.
- Chłodnik z ogórkiem można wzbogacić różnymi składnikami. Są to np.: jajko gotowane na twardo, awokado, chili, orzechy włoskie, pestki dyni.
 - By zupa była bardziej kremowa, jej składniki można zblendować.
 - Po przygotowaniu chłodnik należy dobrze schłodzić. Przed podaniem można też wrzucić do naczynia kilka kostek lodu.
 - Chłodnik z ogórkiem można też podać w szklance i wypić niczym wytrawny koktajl.
 
Czytaj też:
Ta zupa kalafiorowa jak u babci to mój letni rytuał. Zrób ją w 25 minut i wróć do smaków dzieciństwaCzytaj też:
Co roku o tej porze gotuję tę sezonową zupę. To świetna odmiana od rosołu i pomidorowej
