Mizerię w zasadzie można robić przez cały rok, bo przez cały rok są w sklepach dostępne świeże ogórki. Jednak nie ma ich co porównywać z ogórkami gruntowymi, które już pojawiły się na targowiskach. Te są słodziutkie i niezwykle chrupiące. Latem tę surówkę podaję niemal do wszystkich dań obiadowych.
Jak przygotować ogórki na mizerię?
Ogórki na mizerię myje się i najczęściej obiera. Po pokrojeniu w cienkie plasterki oprósza je solą i odstawia na 10-15 minut, by puściły sok. Nadmiar płynu odlewa się, by nie rozcieńczał zbytnio surówki. Tak przygotowane ogórki należy doprawić solą, pieprzem i cukrem i wymieszać ze śmietaną. Całość posypuje się koperkiem albo szczypiorkiem.
Moja wersja mizerii jest nieco inna. Po pierwsze ogórków nie obieram, dzięki czemu są wartościowsze i pięknie prezentują się w salaterce. Nie solę ich też z nadzieją, że puszczą sok. Wolę bowiem chrupiące ogórki. Po wymieszaniu ich z jogurtem naturalnym całość posypuję mieszanką posiekanej zieleniny.
Jak zrobić chrupiącą, aromatyczną mizerię?
Mizeria, za którą przepada moja rodzina, jest chrupiąca i pełna smaku. Robię ją bardzo szybko, bo nie czekam, aż ogórki puszczą sok. Pokrojone w krążki ogórki oprószam tylko solą, pieprzem i cukrem, mieszam z jogurtem naturalnym i posypuję posiekaną zieleniną. To zwykle mieszanka bazylii i koperku, choć sięgam też po świeżą miętę i szczypiorek.
Przepis: Aromatyczna mizeria
Chrupiąca mizeria z dodatkiem mieszanki ziół
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 55 w każdej porcji
Składniki
- 4 spore ogórki gruntowe
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- świeże listki bazylii
- koperek
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówOgórki dokładnie umyj, wytrzyj, pokrój w cienkie plasterki. Oprósz je solą, pieprzem i cukrem. Listki bazylii i koperek opłucz, osusz, posiekaj.
- Łączenie składnikówPrzyprawione ogórki wymieszaj z jogurtem naturalnym. Mizerię posyp koperkiem i bazylią, delikatnie wymieszaj.
Do czego podać mizerię?
Mizeria to smaczny dodatek do wielu dań obiadowych. Ja zwykle serwuję ją do mięs duszonych i pieczonych, np. gulaszu, łopatki w sosie, duszonych żeberek, pieczonego kurczaka. Można ją też jednak podać do kotletów mielonych i schabowych, a także smażonych ryb. Wprowadza do dania orzeźwienie i przyjemną chrupkość.
Czytaj też:
Zrobiłem raz i przepadli. Zdrowy dodatek do obiadu w 20 minut, który znika ze stołu pierwszyCzytaj też:
Niezwykły sposób krojenia, wyborny smak. Ta zdrowa, zielona surówka jest inna niż wszystkie