To jeden z najlepszych dodatków do letniego obiadu. Przyjemnie chrupie i zachwyca aromatem

To jeden z najlepszych dodatków do letniego obiadu. Przyjemnie chrupie i zachwyca aromatem

Dodano: 
Mizeria z ziołami
Mizeria z ziołami Źródło: Shutterstock / Veronika Idiyat
Surówka ze świeżych ogórków to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Robię go jednak nieco inaczej niż wszyscy, dzięki czemu zaskakuje chrupkością i cudownym aromatem.

Mizerię w zasadzie można robić przez cały rok, bo przez cały rok są w sklepach dostępne świeże ogórki. Jednak nie ma ich co porównywać z ogórkami gruntowymi, które już pojawiły się na targowiskach. Te są słodziutkie i niezwykle chrupiące. Latem tę surówkę podaję niemal do wszystkich dań obiadowych.

Jak przygotować ogórki na mizerię?

Ogórki na mizerię myje się i najczęściej obiera. Po pokrojeniu w cienkie plasterki oprósza je solą i odstawia na 10-15 minut, by puściły sok. Nadmiar płynu odlewa się, by nie rozcieńczał zbytnio surówki. Tak przygotowane ogórki należy doprawić solą, pieprzem i cukrem i wymieszać ze śmietaną. Całość posypuje się koperkiem albo szczypiorkiem.

Moja wersja mizerii jest nieco inna. Po pierwsze ogórków nie obieram, dzięki czemu są wartościowsze i pięknie prezentują się w salaterce. Nie solę ich też z nadzieją, że puszczą sok. Wolę bowiem chrupiące ogórki. Po wymieszaniu ich z jogurtem naturalnym całość posypuję mieszanką posiekanej zieleniny.

Jak zrobić chrupiącą, aromatyczną mizerię?

Mizeria, za którą przepada moja rodzina, jest chrupiąca i pełna smaku. Robię ją bardzo szybko, bo nie czekam, aż ogórki puszczą sok. Pokrojone w krążki ogórki oprószam tylko solą, pieprzem i cukrem, mieszam z jogurtem naturalnym i posypuję posiekaną zieleniną. To zwykle mieszanka bazylii i koperku, choć sięgam też po świeżą miętę i szczypiorek.

Przepis: Aromatyczna mizeria

Chrupiąca mizeria z dodatkiem mieszanki ziół

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
55 w każdej porcji

Składniki

  • 4 spore ogórki gruntowe
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeże listki bazylii
  • koperek
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówOgórki dokładnie umyj, wytrzyj, pokrój w cienkie plasterki. Oprósz je solą, pieprzem i cukrem. Listki bazylii i koperek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówPrzyprawione ogórki wymieszaj z jogurtem naturalnym. Mizerię posyp koperkiem i bazylią, delikatnie wymieszaj.

Do czego podać mizerię?

Mizeria to smaczny dodatek do wielu dań obiadowych. Ja zwykle serwuję ją do mięs duszonych i pieczonych, np. gulaszu, łopatki w sosie, duszonych żeberek, pieczonego kurczaka. Można ją też jednak podać do kotletów mielonych i schabowych, a także smażonych ryb. Wprowadza do dania orzeźwienie i przyjemną chrupkość.

Czytaj też:
Zrobiłem raz i przepadli. Zdrowy dodatek do obiadu w 20 minut, który znika ze stołu pierwszy
Czytaj też:
Niezwykły sposób krojenia, wyborny smak. Ta zdrowa, zielona surówka jest inna niż wszystkie