Rosół to u mnie podstawa nie tylko niedzielnego obiadu, ale co zrobić z ugotowanym mięsem? Wyrzucać? Absolutnie nie! Aromatyczna potrawka z mięsa z rosołu to genialny sposób na smaczne i pożywne danie. Prosto, szybko i bez marnowania – to jest to, co lubię najbardziej! Pod przepisem znajdziesz poradę, jak zrobić ten ekspresowy obiad bez mięsa z rosołu.
Jak zrobić błyskawiczną potrawkę z mięsa z rosołu?
Moja potrawka to dowód na to, że smaczne dania nie muszą być skomplikowane. Delikatne mięso, skąpane w eksplodującym smakiem, kremowym sosie jest gotowe szybciej niż dodatki. Mięso z rosołu nie ma wyrazistego smaku, więc przygotowuję sos z dodatkiem cebuli podsmażonej z czosnkiem. Bazę sosu stanowi śmietanka 30%, śmietana 12% i rosół (możesz użyć samej śmietany 12% lub dodać niezbyt gęsty jogurt naturalny – wówczas sos będzie mniej kaloryczny).
Mięso dodaję do sosu, gdy ma odpowiednią gęstość, podgrzewam i doprawiam danie odrobiną soku z limonki oraz posiekaną natką pietruszki. Na potrawkę nadaje się nie tylko kurczak z rosołu, ale także indyk, kaczka oraz wołowina (o ile nie jest bardzo poprzerastana tłuszczem i łykowata).
Wskazówka: smak sosu możesz wzbogacić, dodając starte na tarce warzywa z rosołu oraz ulubione zioła i mieszanki przypraw np. przyprawę curry, ostrą, słodką i wędzoną paprykę, rozmaryn, tymianek, oregano, bazylię, kolendrę.
Przepis: Potrawka z mięsa z rosołu
Delikatne mięso otulone kremowym, aromatycznym sosem z nutą czosnku, ziół i cytrusowej świeżości.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 537 w każdej porcji
Składniki
- 800 g mięsa z rosołu
- 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Na sos:
- 125 ml rosołu
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 ml śmietany 12%
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 limonka
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaUgotowane mięso z rosołu rozdrobnij widelcem lub pokrój na mniejsze kawałki.
- Przygotowanie sosuNa klarowanym maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Rosół, śmietankę kremówkę oraz śmietanę 12% wymieszaj i dodaj na patelnię. Gotuj na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
- Dodanie mięsa i przyprawianieDodaj na patelnię rozdrobnione mięso i gotuj na małym ogniu, aż się zagrzeje. Wyłącz grzanie i dopraw potrawę solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z limonki. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
Nie masz mięsa z rosołu? Żaden problem!
Tę samą pyszną potrawkę możesz przygotować od podstaw – wystarczy pokroić w kostkę surowe piersi z kurczaka, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor, a następnie zalać przygotowanym aromatycznym sosem śmietankowym. Efekt będzie równie pyszny, a cały obiad nadal gotowy w 15 minut!
Jak i z czym podawać potrawkę z mięsa z rosołu?
Potrawkę z mięsa z rosołu podaję od razu po przygotowaniu. Porcje potrawy obficie posypuję z wierzchu pieprzem ziołowym. Danie świetnie komponuje się ze smakiem klasycznych dodatków. Podaję je z np.:
- ziemniakami z wody, purée ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami,
- kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną, kaszą kuskus, kaszą bulgur,
- pszennym i pełnoziarnistym makaronem,
- plackami ziemniaczanymi,
- kluskami śląskimi i kopytkami,
- świeżym pieczywem oraz grzankami z pszennej bagietki.
Jako warzywny dodatek do potrawki z mięsem z rosołu doskonale pasują ogórki małosolne, ogórki kiszone, ogórki konserwowe, surówka z kiszonej kapusty oraz marchewka po koreańsku.
Czytaj też:
Nacinam pierś kurczaka i wciskam trzy składniki. To wymarzony, lekki obiad na latoCzytaj też:
Weź pierś kurczaka i dwa warzywa. Ten lekki gulasz to hit letnich obiadów i kolacji