Weź makaron i proste dodatki. Genialna zapiekanka w sycylijskim stylu jest idealna na lato

Weź makaron i proste dodatki. Genialna zapiekanka w sycylijskim stylu jest idealna na lato

Dodano: 
Zapiekanka makaronowa
Zapiekanka makaronowa Źródło: Shutterstock / hlphoto
Ta zapiekanka makaronowa jest inspirowana słynną sycylijską pasta alla norma. To połączenie smaków lata i sycącego, ale lekkiego makaronu.

Zapiekanka makaronowa w stylu pasta alla norma to świetny pomysł na wykorzystanie makaronu, który został z obiadu. Ale danie jest tak dobre, że możesz specjalnie ugotować makaron tylko po to, aby zrobić tę właśnie zapiekankę.

Co to jest pasta alla norma?

Pasta alla norma to klasyczne danie kuchni sycylijskiej, pochodzące z Katanii. Składa się z makaronu – najczęściej penne lub rigatoni – podawanego z sosem pomidorowym, smażonym bakłażanem, świeżą bazylią i startym serem ricotta salata. Pasta alla norma to kwintesencja południowych Włoch: proste składniki, intensywny smak i aromat śródziemnomorskiej kuchni.

Jak zrobić zapiekankę makaronową w stylu pasta alla norma?

Do dania, które jest naszą inspiracją dodaje się ser ricotta salata, którym posypuje się gotowe danie. To twardy, dojrzewający ser pochodzący z południowych Włoch. Powstaje z serwatki mleka owczego (tak jak klasyczna ricotta), ale w przeciwieństwie do niej jest solony i suszony przez kilka tygodni. Dzięki temu ma zwartą, kruchą konsystencję, biały kolor i wyraźnie słony smak.

Ricotta salata doskonale nadaje się do tarcia lub kruszenia na potrawy – szczególnie na makarony, sałatki i warzywa. Do zapiekania jednak lepiej wykorzystać inne sery, które ładnie się topią i rumienią podczas pieczenia. Nasza propozycja to tarta mozzarella, ser, który jest dostępny w większości marketów. Ale jeśli masz ser ricotta salata, możesz nim dodatkowo posypać gotową już zapiekankę.

My do naszej potrawy dorzucamy dodatkowo czarne, aromatyczne oliwki, a oprócz passaty, także połówki pomidorków. Danie można doprawić oregano (tak jest w przepisie), ale też innymi ziołami, np. listkami bazylii.

Przepis: Zapiekanka makaronowa

Pasta alla norma w wersji zapiekanej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
740 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 2 bakłażany
  • 1 szklanka czarnych oliwek
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 8 łyżek oliwy
  • 200 g tartej mozzarelli
  • sól, pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWstaw makaron do gotowania w osolonej wodzie. Bakłażana pokrój w kostkę, osól i odstaw na ok. 10 minut. Osusz papierowym ręcznikiem, a następnie przesmaż na części oliwy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj do bakłażana passatę. Oliwki pokrój, pomidorki pokrój na połówki.
  2. Robienie zapiekankiMakaron dodaj do sosu na patelni i wymieszaj dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego, wrzuć pokrojone oliwki, połówki pomidorów, skrop wszystko oliwą i posyp oregano. Na wierzch wyłóż ser i zapiekaj całość w 190 stopniach, aż ser się rozpuści i ładnie zrumieni.

Zapiekanka najlepiej smakuje podawana od razu po upieczeniu.

Czytaj też:
Wrzuć pieczarki na patelnię i dodaj te składniki. Grzyby będą aromatyczne jak nigdy
Czytaj też:
Ten makaron z chrupiącą cukinią ratuje mój obiad w tygodniu. 25 minut i smakuje obłędnie