Fasolka, jakiej jeszcze nie jadłeś. Ta wersja z wieprzowiną zaskakuje smakiem

Fasolka, jakiej jeszcze nie jadłeś. Ta wersja z wieprzowiną zaskakuje smakiem

Dodano: 
Fasolka z wieprzowiną
Fasolka z wieprzowiną Źródło: Shutterstock / Anamaria Mejia
Zapomnij o tradycyjnej fasolce po bretońsku i wypróbuj moją wersję tego dania – bardziej aromatyczną i niezwykle sycącą. Zapraszam po przepis na fasolkę z wieprzowiną.

Fasola doskonale smakuje nie tylko z dodatkiem kiełbasy, ale także innych, szlachetniejszych mięsnych dodatków. Zapraszam po przepis na fasolkę z chudą wieprzowiną w aromatycznym, lekkim sosie, który sprawia, że to proste danie jednogarnkowe staje się prawdziwą ucztą.

Jak zrobić fasolkę z wieprzowiną?

Potrawę możesz przygotować w tradycyjny sposób, czyli z suchej fasoli (wcześniej namoczonej) lub w wersji ekspresowej z fasolą z puszki. Użycie suchej fasoli ma jednak dodatkowe korzyści – podczas duszenia fasola przechodzi smakiem i aromatem wcześniej podsmażonej wieprzowiny.

Porada: jeżeli chcesz przygotować potrawę raz-dwa, używając suchej fasoli, to idealnym rozwiązaniem jest skorzystanie z szybkowaru – pyszne danie będzie gotowe w około 30 minut.

Potrawę robię z dużej fasoli Jaś lub Bycok, która też ma duże ziarna, jednak różni się kolorem – jest kremowa i ma ciemne plamy. Namoczoną fasolę płuczę w zimnej wodzie, zalewam bulionem warzywnym oraz dodaję wcześniej przyprawione i podsmażone mięso. Mięso marynuję przez 12 godzin.

Wskazówka: wieprzowinę możesz zastąpić dietetyczną piersią z kurczaka/indyka lub udźcem bez skóry i kości. Pamiętaj jednak, żeby przed dodaniem mięsa podgotować fasolę, bo drób nie wymaga długiej obróbki termicznej.

Przepis: Fasolka z wieprzowiną

To sycące danie jednogarnkowe ma głęboki smak i bogaty aromat.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
405 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g suchej fasoli
  • 400 g szynki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Na marynatę do mięsa:

  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Moczenie fasoli i marynowanie mięsaFasolę opłucz, zalej letnią wodą i odstaw na całą noc do napęcznienia. Wieprzowinę oczyść z nadmiaru tłuszczu i błon, umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Dodaj olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zioła, a następnie wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc.
  2. Obsmażanie mięsa i cebuliWymieszaj zamarynowane mięso i obsmaż na mocno rozgrzanej, suchej patelni z każdej strony (powinno się przyrumienić). Obsmażone mięso oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij cebulę.
  3. DuszenieNamoczoną fasolę opłucz pod bieżącą wodą i zalej bulionem. Dodaj mięso, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż bulion zacznie wrzeć, a następnie zmniejsz grzanie i duś pod przykryciem do miękkości. Gotowe danie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Fasolkę z wieprzowiną podaję na ciepło, udekorowaną natką pietruszki oraz karmelizowaną cebulą.

Jakie walory ma to jednogarnkowe danie z fasoli?

Fasolka z wieprzowiną różni się nieco w smaku od klasycznej fasolki po bretońsku. Zastąpienie kiełbasy chudą szynką wieprzową, łopatką, karkówką lub delikatnym schabem sprawia, że to danie jednogarnkowe jest odpowiednio zbilansowane pod względem wartości odżywczych, a jednocześnie niezwykle smaczne. Potrawa nie jest skąpana w gęstym, zawiesistym sosie – fasolę duszę z podsmażonym mięsem w aromatycznym bulionie, co nadaje jej lekkości i głębi smaku.

Czytaj też:
Nie zgadniesz, czym zastąpiłem fasolę w tej wersji po bretońsku. Smakuje jeszcze lepiej niż klasyk
Czytaj też:
Zupę jarzynową gotuję, jak moja babcia. Dorzucam do niej pyszny, sycący dodatek