Fasola doskonale smakuje nie tylko z dodatkiem kiełbasy, ale także innych, szlachetniejszych mięsnych dodatków. Zapraszam po przepis na fasolkę z chudą wieprzowiną w aromatycznym, lekkim sosie, który sprawia, że to proste danie jednogarnkowe staje się prawdziwą ucztą.
Jak zrobić fasolkę z wieprzowiną?
Potrawę możesz przygotować w tradycyjny sposób, czyli z suchej fasoli (wcześniej namoczonej) lub w wersji ekspresowej z fasolą z puszki. Użycie suchej fasoli ma jednak dodatkowe korzyści – podczas duszenia fasola przechodzi smakiem i aromatem wcześniej podsmażonej wieprzowiny.
Porada: jeżeli chcesz przygotować potrawę raz-dwa, używając suchej fasoli, to idealnym rozwiązaniem jest skorzystanie z szybkowaru – pyszne danie będzie gotowe w około 30 minut.
Potrawę robię z dużej fasoli Jaś lub Bycok, która też ma duże ziarna, jednak różni się kolorem – jest kremowa i ma ciemne plamy. Namoczoną fasolę płuczę w zimnej wodzie, zalewam bulionem warzywnym oraz dodaję wcześniej przyprawione i podsmażone mięso. Mięso marynuję przez 12 godzin.
Wskazówka: wieprzowinę możesz zastąpić dietetyczną piersią z kurczaka/indyka lub udźcem bez skóry i kości. Pamiętaj jednak, żeby przed dodaniem mięsa podgotować fasolę, bo drób nie wymaga długiej obróbki termicznej.
Przepis: Fasolka z wieprzowiną
To sycące danie jednogarnkowe ma głęboki smak i bogaty aromat.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 405 w każdej porcji
Składniki
- 400 g suchej fasoli
- 400 g szynki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 750 ml bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz
Na marynatę do mięsa:
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Moczenie fasoli i marynowanie mięsaFasolę opłucz, zalej letnią wodą i odstaw na całą noc do napęcznienia. Wieprzowinę oczyść z nadmiaru tłuszczu i błon, umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Dodaj olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zioła, a następnie wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc.
- Obsmażanie mięsa i cebuliWymieszaj zamarynowane mięso i obsmaż na mocno rozgrzanej, suchej patelni z każdej strony (powinno się przyrumienić). Obsmażone mięso oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij cebulę.
- DuszenieNamoczoną fasolę opłucz pod bieżącą wodą i zalej bulionem. Dodaj mięso, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż bulion zacznie wrzeć, a następnie zmniejsz grzanie i duś pod przykryciem do miękkości. Gotowe danie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Fasolkę z wieprzowiną podaję na ciepło, udekorowaną natką pietruszki oraz karmelizowaną cebulą.
Jakie walory ma to jednogarnkowe danie z fasoli?
Fasolka z wieprzowiną różni się nieco w smaku od klasycznej fasolki po bretońsku. Zastąpienie kiełbasy chudą szynką wieprzową, łopatką, karkówką lub delikatnym schabem sprawia, że to danie jednogarnkowe jest odpowiednio zbilansowane pod względem wartości odżywczych, a jednocześnie niezwykle smaczne. Potrawa nie jest skąpana w gęstym, zawiesistym sosie – fasolę duszę z podsmażonym mięsem w aromatycznym bulionie, co nadaje jej lekkości i głębi smaku.
Czytaj też:
Nie zgadniesz, czym zastąpiłem fasolę w tej wersji po bretońsku. Smakuje jeszcze lepiej niż klasykCzytaj też:
Zupę jarzynową gotuję, jak moja babcia. Dorzucam do niej pyszny, sycący dodatek