Sernik, makowiec, keks, a może piernik? Wszystkich ciast na pewno nie dam rady upiec na Wigilię, ale to nie znaczy, że będzie mało deserów. Gdy robię te placuszki z popularnego serka i maku, mogę skupić się na innych potrawach. A słodka przekąska znika ze stołu szybciej, niż ją smażę.
Jak zrobić syrniki z serka wiejskiego z makiem?
Biorę do nich serek wiejski zamiast twarogu, bo łatwiej go rozdrobnić, ma lżejszą konsystencję i jest słodszy. Oprócz jajek, mąki, cukru i wanilii do masy dokładam jeszcze składnik, który nadaje im świątecznego smaku. To całe suche nasiona maku, z którymi syrniczki (nazywane też serniczkami) są pyszne i przyjemnie chrupią w czasie jedzenia. Z ciasta formuję mniejsze placuszki niż zwykle, by stanowiły poręczny snack. Smażę je od razu na rozgrzanym oleju i mogę serwować.
Przepis: Syrniki z serka wiejskiego z makiem
Pyszne deserowe placuszki makowe z popularnego serka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Rosyjska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 18
- Liczba kalorii
- 76 w każdej porcji
Składniki
- 0,6 kg serka wiejskiego (3 opakowania)
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek suchego maku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 łyżek mąki pszennej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie masyOdsącz serek ze śmietanki, a ziarna twarogowe umieść w misce i rozgnieć widelcem lub zblenduj. Dołóż jajka, cukier, mak i wanilię, połącz składniki. Następnie dodaj porcjami 3-4 łyżki mąki, ale tylko tyle, by uzyskać gęstą, zwartą i elastyczną masę.
- Formowanie placuszkówNabieraj po dużej łyżce masy, formuj niewielkie kulki, spłaszczaj je do placuszków i obtaczaj w pozostałej mące.
- Smażenie syrnikówRozgrzej na patelni sporą warstwę oleju i smaż placuszki na średnim ogniu po 2-3 minuty na stronę, aż się przyrumienią. Wyjmuj na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Syrniki z serka wiejskiego – wskazówki
Aby syrniki nie były wodniste, śmietankę trzeba odlać. To lepsze rozwiązanie, niż zwiększanie ilości dodatków zagęszczających. Łatwo z nimi przesadzić i syrniki wyjdą twarde i zbite. Dlatego nigdy nie dosypuję do masy całej mąki naraz, tylko dokładam ją porcjami, mieszam i sprawdzam konsystencję.
Idealne ciasto serowe powinno być na tyle plastyczne i klejące, by dało się z niego łatwo formować kulki za pomocą dłoni zwilżonych w wodzie lub oprószonych delikatnie mąką.
Jaki ser na syrniki?
Tradycyjne placuszki robi się z sera białego. Do najczęściej zalecanych rodzajów należy twaróg półtłusty, bo jest jednocześnie zwarty i kremowy. Chudy może spowodować, że serniczki będą rozpadać się, a z tłustego masa może wyjść za ciężka.
Popularne są także przepisy takie, jak ten, w których wykorzystuje się serek wiejski. Dietetyczny wariant powstanie z gęstego skyru, który jest produktem odtłuszczonym. Natomiast nie zaleca się używania mielonego sera z wiaderka, bo jest zbyt rzadki i wilgotny. Do takiej masy trzeba dodać więcej mąki, przez co zamiast syrnika powstanie raczej pszenny placek.
Czytaj też:
Zamiast sera biorę gęsty skyr i smażę lekkie placuszki. Znikają szybciej niż syrnikiCzytaj też:
Ten przepis na syrniki dostałam od znajomej Ukrainki. Urzekają prostym, pysznym farszem
