Warzywa na sałatkę zawsze gotuję w ten sposób. Zawsze wychodzi smaczna i apetyczna

Warzywa na sałatkę zawsze gotuję w ten sposób. Zawsze wychodzi smaczna i apetyczna

Dodano: 
Gotowanie warzyw
Gotowanie warzyw Źródło: Wikimedia Commons / Aw58 / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0
Sałatka jarzynowa obowiązkowo pojawia się na naszych świątecznych stołach. U jednych smakuje doskonale, u innych trochę mniej. Duże znaczenie ma tu sposób przygotowania warzyw.

Jak ugotować warzywa na sałatkę jarzynową, by wyszła smaczna, apetyczna i zdrowa? To bardzo proste, trzeba tylko pamiętać o kilku ważnych zasadach. Trzymając się ich, ta klasyczna potrawa nigdy nas nie zawiedzie. Zawsze wyjdzie, jak należy.

Z jakich warzyw robi się sałatkę jarzynową?

Podstawą sałatki jarzynowej są warzywa korzeniowe, czyli marchewka, pietruszka, seler i ziemniaki. Przed dodaniem ich do potrawy, należy je ugotować i rozdrobnić. Do tej sałatki dodaje się też inne warzywa, np. cebulę, ogórki kiszone, groszek konserwowy. Obraną cebulę i ogórki kiszone należy pokroić w kostkę, a groszek tylko odsączyć z zalewy.

Jak gotować warzywa na sałatkę jarzynową?

By sałatka jarzynowa wyszła apetyczna, smaczna i zdrowa, trzeba odpowiednio przygotować warzywa. Tu najważniejszy jest sposób ich ugotowania. Warzywa korzeniowe na sałatkę powinno się gotować bez obierania, czyli w mundurkach. Dzięki temu zachowają więcej smaku i składników odżywczych. Będą też miały lepszą, bo bardziej jędrną konsystencję i nie będą się rozpadać przy krojeniu i mieszaniu. Dokładnie wyszorowane i opłukane warzywa należy umieścić w garnku i zalać gorącą wodą. Ten zabieg sprawi, że warzywa szybciej się ugotują i stracą mniej wartościowych składników.

Warzywa należy gotować na niedużym ogniu pod przykryciem do czasu, aż zmiękną. Najlepiej sprawdzić to, wbijając w nie czubek ostrego noża. Gdy wbije się bez problemu, można zakończyć gotowanie. Teraz należy odlać wodę i odstawić warzywa do wystygnięcia. Gdy będą zimne, trzeba je obrać, a potem pokroić w niedużą kostkę.

Sałatka jarzynowa – kilka wskazówek

Sałatka jarzynowa to klasyka polskiej kuchni. Wciąż jednak popełniamy wiele błędów przy jej przygotowaniu. Warto w końcu je wykluczyć.

  • Jeśli przygotowujecie sałatkę jarzynową z wyprzedzeniem, zakończcie ją na ugotowaniu, obraniu i pokrojeniu warzyw korzeniowych. To akurat robi się najdłużej i można zrobić wcześniej.
  • Do sałatki przeznaczonej do przechowywania nie dodawajcie składników zmniejszających jej trwałość. Są to m.in.: cebula, jabłko, gotowane jajka, majonez, natka pietruszki. Te składniki dodajcie dopiero przed podaniem, bo szybko się psują.
  • Składniki na sałatkę należy pokroić na kawałki podobnej wielkości. Powinny być zbliżone do wielkości groszku konserwowego. Wtedy sałatka najlepiej wygląda i zjada się ją z przyjemnością.

Czytaj też:
Nigdy nie dodaję tego do jarzynowej. Patent babci Tereski sprawia, że sałatka nie jest wodnista i dłużej trzyma świeżość
Czytaj też:
Bije na głowę jarzynową, gyros też się chowa. Ta pożywna sałatka smakuje i robi wrażenie

Źródło: smaki.pl