Robię je zamiast kotletów. Po pierwszym kęsie nikt nie chce wracać do starego przepisu

Robię je zamiast kotletów. Po pierwszym kęsie nikt nie chce wracać do starego przepisu

Dodano: 
Pizzerynki z kurczaka
Pizzerynki z kurczaka Źródło: Shutterstock / zkolra
Minipizze bez grama mąki? Tak, to możliwe! Poznaj szybki przepis na wysokobiałkowy hit, który łączy smak tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka ze smakiem włoskiej pizzy.

Minipizze (inaczej pizzerynki) to przekąska, której trudno się oprzeć. Problem w tym, że tradycyjny spód z mąki pszennej to spora dawka węglowodanów, co nie zawsze wpisuje się w plany osób dbających o linię, będących na diecie niskowęglowodanowej czy po prostu szukających sposobów na zwiększenie spożycia białka.

Minipizze bez mąki, z kurczaka – pyszna alternatywa tradycyjnej przekąski

Obłożenie „spodu” z cienko rozbitej piersi kurczaka dodatkami, które zwykle układa się na pizzy to proste i genialne rozwiązanie dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej. Mięsny spód jest pyszny i stanowi doskonałą bazę dla ulubionych dodatków m.in. sosu pomidorowego lub świeżych pomidorów i żółtego sera.

Głównymi zaletami tego dania są wysoka zawartość białka i niska zawartość węglowodanów (w porównaniu do tradycyjnej pizzy). Zamiast ciasta z mąki, mamy sycący spód z niskokalorycznej piersi kurczaka. Pieczenie w piekarniku sprawia, że mięso pozostaje soczyste, a dodatki pięknie się zapiekają, tworząc aromatyczną całość.

Jak zrobić minipizze bez mąki, na spodzie z piersi kurczaka?

Przygotowanie tego dania jest błyskawiczne – wystarczy rozbić pierś kurczaka, ułożyć dodatki i wstawić do piekarnika. Mięso rozbijam przez papier do pieczenia, co chroni delikatne włókna. Następnie formuję okrągłe kotlety i układam na nich plastry soczystego pomidora oraz starty na tarce ser. Możesz też dodać inne składniki, np. pieczarki, wędlinę, kolorowe papryki oraz oliwki. Doprawiam danie przyprawą do pizzy, solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.

Zamiast pomidorów możesz użyć ulubionego ketchupu lub gotowego sosu do pizzy np. w puszce, a ser gouda zastąpić serem mozzarella, cheddarem oraz dodać kilka rodzajów sera np. mozzarellę, gorgonzolę i ser kozi.

Przepis: Minipizze na spodzie z kurczaka

To pyszna i zdrowsza alternatywa dla klasycznej pizzy oraz świetna odmiana od tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka. Danie na szybki obiad, kolację czy posiłek po treningu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
358 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 4 pojedyncze piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 2 średnie pomidory
  • 200 g tartego sera gouda
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spodu z kurczakaMięso oczyść z błon i chrząstek, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Natnij filety, żeby powstał większy płat mięsa, rozbij i uformuj okrągłe kotlety.
  2. Przyprawianie spoduRozbite filety oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie posyp przyprawą do pizzy, suszonym czosnkiem i roztartym w dłoniach oregano.
  3. Nakładanie dodatkówNa doprawionym mięsie ułóż pokrojone w plastry pomidory (opcjonalnie sos pomidorowy) i obficie posyp serem.
  4. PieczenieWstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 25 minut – mięso powinno być miękkie i dobrze wypieczone, a ser lekko przyrumieniony.

Minipizze z piersi kurczaka podaję od razu po przygotowaniu. Porcje potrawy dekoruję listkami bazylii.

Czytaj też:
Chrupiący kurczak zdrowszy niż z KFC. Zrób go w domu i zbieraj oklaski
Czytaj też:
Zamiast ziemniaków do kopytek dodaj zdrową kaszę. Wyjdą delikatne i mięciutkie