Prosty dodatek, a moja zupa pieczarkowa zamienia się w arcydzieło. Staje się pyszna i aksamitna

Prosty dodatek, a moja zupa pieczarkowa zamienia się w arcydzieło. Staje się pyszna i aksamitna

Dodano: 
Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa Źródło: Shutterstock / Monika_1
Jeśli znudziły wam się już pomidorowa i rosół, pora na prostą, aromatyczną zupę. Zrobicie ją z pospolitych grzybów i niewyszukanego dodatku, który świetnie podkręca jej smak i zwiększa aksamitność. Tą zupą zajada się moja rodzina, więc myślę, że i wam posmakuje.

W Polsce zupy są niezwykle popularne. Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez talerza gorącej zupy. Królują pomidorowa, rosół, ogórkowa i krupnik. Warto jednak dla odmiany przyrządzić czasem nieco inną zupę, która przełamie kulinarną zupę. W moim domu do ulubionych, mniej tradycyjnych zup należy pieczarkowa. A od kiedy wzbogacam ją prostym dodatkiem, rodzina często o nią dopytuje.

Jak przygotować pieczarki do zupy?

By zupa pieczarkowa wyszła smaczna i aromatyczna, należy odpowiednio przygotować grzyby. Ja zwykle kroję je w plasterki, a potem podsmażam na maśle. Można co prawda na oleju, jednak masło o wiele lepiej pasuje do grzybów. Wcześniej na patelni warto podsmażyć posiekaną cebulę, która doskonale harmonizuje ze smakiem pieczarek. Składniki smażymy do momentu, aż puszczą aromat, zmiękną i lekko się zrumienią. Potem dodajemy je do gorącego wywaru.

Jak zrobić aksamitną zupę pieczarkową?

Moja zupa pieczarkowa wychodzi aksamitna, choć nie jest to zupa-krem. Są w niej kawałki grzybów, bo tak lubi moja rodzina. Jednak za sprawą dodanego sera pleśniowego całość zyskuje głęboki smak i cudowną konsystencję. Ser z niebieską pleśnią idealnie pasuje do pieczarek i świetnie podkreśla ich smak.

Przepis: Aromatyczna zupa pieczarkowa

Aksamitna, pełna smaku zupa pieczarkowa z dodatkiem sera pleśniowego

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • 3 skrzydełka kurczaka lub szyja indycza
  • włoszczyzna
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1–2 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 80 g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola, lazur, roquefort)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruSkrzydło lub szyję indyczą oczyść, opłucz, umieść w garnku. Zalej ok. 2 l zimnej wody, podgrzewaj do zagotowania. Usuń szumowiny, dodaj oczyszczoną włoszczyznę, ziele, trochę soli i pieprzu. Gotuj całość ok. 30 minut.
  2. Podsmażanie składnikówCebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na maśle. Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki, przesmaż, oprósz solą i pieprzem. Dodaj posiekany czosnek, smaż, aż z grzybów odparuje nadmiar wody.
  3. Gotowanie i podawanie zupyDo wywaru dodaj podsmażone pieczarki. Zupę gotuj ok. 10 minut. Po tym czasie zabiel ją śmietanką, dodaj pokruszony ser, wymieszaj, dopraw do smaku. Zupę pieczarkową podawaj z ugotowanym makaronem. Posyp ją posiekaną natką pietruszki.

Jak podać zupę pieczarkową?

Zupę pieczarkową serwuję zwykle z makaronem, najlepiej grubszym typu świderki, muszelki. Jeśli zupę zblendujecie i zamieni się w zupę-krem, możecie ją podać z grzankami czy groszkiem ptysiowym. Przed podaniem zupę pieczarkową warto posypać posiekaną natką pietruszki.

Czytaj też:
Ta zupa z mięsną wkładką wystarcza za dwa dania. Gotuję ją z paru tanich składników
Czytaj też:
Ta zupa szparagowa to mistrzostwo świata. Krem zagęszczają dwa tanie warzywa