W Polsce zupy są niezwykle popularne. Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez talerza gorącej zupy. Królują pomidorowa, rosół, ogórkowa i krupnik. Warto jednak dla odmiany przyrządzić czasem nieco inną zupę, która przełamie kulinarną zupę. W moim domu do ulubionych, mniej tradycyjnych zup należy pieczarkowa. A od kiedy wzbogacam ją prostym dodatkiem, rodzina często o nią dopytuje.
Jak przygotować pieczarki do zupy?
By zupa pieczarkowa wyszła smaczna i aromatyczna, należy odpowiednio przygotować grzyby. Ja zwykle kroję je w plasterki, a potem podsmażam na maśle. Można co prawda na oleju, jednak masło o wiele lepiej pasuje do grzybów. Wcześniej na patelni warto podsmażyć posiekaną cebulę, która doskonale harmonizuje ze smakiem pieczarek. Składniki smażymy do momentu, aż puszczą aromat, zmiękną i lekko się zrumienią. Potem dodajemy je do gorącego wywaru.
Jak zrobić aksamitną zupę pieczarkową?
Moja zupa pieczarkowa wychodzi aksamitna, choć nie jest to zupa-krem. Są w niej kawałki grzybów, bo tak lubi moja rodzina. Jednak za sprawą dodanego sera pleśniowego całość zyskuje głęboki smak i cudowną konsystencję. Ser z niebieską pleśnią idealnie pasuje do pieczarek i świetnie podkreśla ich smak.
Przepis: Aromatyczna zupa pieczarkowa
Aksamitna, pełna smaku zupa pieczarkowa z dodatkiem sera pleśniowego
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 215 w każdej porcji
Składniki
- 3 skrzydełka kurczaka lub szyja indycza
- włoszczyzna
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1–2 łyżki masła
- 100 ml śmietanki 30%
- 80 g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola, lazur, roquefort)
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
- Gotowanie wywaruSkrzydło lub szyję indyczą oczyść, opłucz, umieść w garnku. Zalej ok. 2 l zimnej wody, podgrzewaj do zagotowania. Usuń szumowiny, dodaj oczyszczoną włoszczyznę, ziele, trochę soli i pieprzu. Gotuj całość ok. 30 minut.
- Podsmażanie składnikówCebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na maśle. Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki, przesmaż, oprósz solą i pieprzem. Dodaj posiekany czosnek, smaż, aż z grzybów odparuje nadmiar wody.
- Gotowanie i podawanie zupyDo wywaru dodaj podsmażone pieczarki. Zupę gotuj ok. 10 minut. Po tym czasie zabiel ją śmietanką, dodaj pokruszony ser, wymieszaj, dopraw do smaku. Zupę pieczarkową podawaj z ugotowanym makaronem. Posyp ją posiekaną natką pietruszki.
Jak podać zupę pieczarkową?
Zupę pieczarkową serwuję zwykle z makaronem, najlepiej grubszym typu świderki, muszelki. Jeśli zupę zblendujecie i zamieni się w zupę-krem, możecie ją podać z grzankami czy groszkiem ptysiowym. Przed podaniem zupę pieczarkową warto posypać posiekaną natką pietruszki.
Czytaj też:
Ta zupa z mięsną wkładką wystarcza za dwa dania. Gotuję ją z paru tanich składnikówCzytaj też:
Ta zupa szparagowa to mistrzostwo świata. Krem zagęszczają dwa tanie warzywa