W kapelusze pieczarek wkładam pożywny farsz. Po upieczeniu mam przekąskę jak marzenie

W kapelusze pieczarek wkładam pożywny farsz. Po upieczeniu mam przekąskę jak marzenie

Dodano: 
Faszerowane pieczarki
Faszerowane pieczarki Źródło: Shutterstock / Lapina Maria
Pieczarki to aromatyczne grzyby, które można kupić w niemal każdym sklepie. Bardzo łatwo zamienić je w pyszną przekąskę. Wystarczy tylko nadziać ich kapelusze i całość zapiec. Takiej przegryzce trudno się oprzeć.

Jeśli macie ochotę na pyszną przekąskę, polecam tę pieczarkową. Jest prosta do zrobienia i bardzo aromatyczna. Doskonale też syci, a to za sprawą pożywnego farszu. Jego podstawą jest filet z kurczaka, który łączę z dwoma składnikami i doprawiam. Przekąska najlepiej smakuje podana na ciepło.

Jakim farszem nadziać pieczarki?

Kapelusze pieczarek można nadziać różnymi farszami. Jednym z prostszych jest ten z szynki, cebuli i żółtego sera. Dobrze też sprawdzi się farsz z mielonego mięsa, cebuli, papryki i czosnku, a także z ugotowanej kaszy gryczanej, podsmażonej cebuli i sera feta. Moja rodzina najbardziej zaś polubiła nadzienie z kurczaka, cebuli i sera.

Jak zrobić pieczarki z pożywnym farszem?

Podstawą mojego pożywnego farszu do pieczarek jest filet z kurczaka. Mięso kroję w niewielką kostkę, przyprawiam i podsmażam z cebulą i czosnkiem. Farszem napełniam kapelusze pieczarek, całość posypuję startym, żółtym serem i wstawiam do piekarnika. Po ok. 20 minutach pieczenia przekąska jest gotowa do podania.

Przepis: Pieczarkowa przekąska

Kapelusze pieczarek zapiekane z pożywnym farszem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 8 większych pieczarek
  • ok. 150 g fileta z piersi kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • 100 g startego sera

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuPieczarki oczyść, opłucz, osusz. Oderwij z nich nóżki i drobno posiekaj. Obraną cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Filet opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Oprósz go przyprawami, podsmaż na patelni z cebulą, posiekanymi nóżkami i czosnkiem. Dopraw do smaku.
  2. Nadziewanie i pieczenieKapelusze pieczarek nadziej przygotowanym farszem. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Posyp serem, piecz 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Czym można wzbogacić farsz do pieczarek?

Jeśli chcecie nieco odmienić lub urozmaicić drobiowy farsz do pieczarek, możecie do niego dodać np.: posiekane orzechy włoskie, suszone pomidory, oliwki, natkę pietruszki czy pestki słonecznika. Doskonałym dodatkiem będą też minigrzanki. Zrumienione na suchej patelni albo w piekarniku, dodadzą przekąsce niepowtarzalnej chrupkości.

Czytaj też:
Ta przekąska nie stoi na stole długo. Jest leciutka, pyszna i świetnie orzeźwia
Czytaj też:
Z pieczonych ziemniaków i kilku dodatków robię rewelacyjną przekąskę. Każdy zajada ze smakiem