Jeśli macie ochotę na pyszną przekąskę, polecam tę pieczarkową. Jest prosta do zrobienia i bardzo aromatyczna. Doskonale też syci, a to za sprawą pożywnego farszu. Jego podstawą jest filet z kurczaka, który łączę z dwoma składnikami i doprawiam. Przekąska najlepiej smakuje podana na ciepło.
Jakim farszem nadziać pieczarki?
Kapelusze pieczarek można nadziać różnymi farszami. Jednym z prostszych jest ten z szynki, cebuli i żółtego sera. Dobrze też sprawdzi się farsz z mielonego mięsa, cebuli, papryki i czosnku, a także z ugotowanej kaszy gryczanej, podsmażonej cebuli i sera feta. Moja rodzina najbardziej zaś polubiła nadzienie z kurczaka, cebuli i sera.
Jak zrobić pieczarki z pożywnym farszem?
Podstawą mojego pożywnego farszu do pieczarek jest filet z kurczaka. Mięso kroję w niewielką kostkę, przyprawiam i podsmażam z cebulą i czosnkiem. Farszem napełniam kapelusze pieczarek, całość posypuję startym, żółtym serem i wstawiam do piekarnika. Po ok. 20 minutach pieczenia przekąska jest gotowa do podania.
Przepis: Pieczarkowa przekąska
Kapelusze pieczarek zapiekane z pożywnym farszem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 8 większych pieczarek
- ok. 150 g fileta z piersi kurczaka
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- 100 g startego sera
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuPieczarki oczyść, opłucz, osusz. Oderwij z nich nóżki i drobno posiekaj. Obraną cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Filet opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Oprósz go przyprawami, podsmaż na patelni z cebulą, posiekanymi nóżkami i czosnkiem. Dopraw do smaku.
- Nadziewanie i pieczenieKapelusze pieczarek nadziej przygotowanym farszem. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Posyp serem, piecz 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Czym można wzbogacić farsz do pieczarek?
Jeśli chcecie nieco odmienić lub urozmaicić drobiowy farsz do pieczarek, możecie do niego dodać np.: posiekane orzechy włoskie, suszone pomidory, oliwki, natkę pietruszki czy pestki słonecznika. Doskonałym dodatkiem będą też minigrzanki. Zrumienione na suchej patelni albo w piekarniku, dodadzą przekąsce niepowtarzalnej chrupkości.
Czytaj też:
Ta przekąska nie stoi na stole długo. Jest leciutka, pyszna i świetnie orzeźwiaCzytaj też:
Z pieczonych ziemniaków i kilku dodatków robię rewelacyjną przekąskę. Każdy zajada ze smakiem