Mięsne kulki piekę z kilkoma warzywami. Ta zapiekanka ma niepowtarzalną formę i smak

Mięsne kulki piekę z kilkoma warzywami. Ta zapiekanka ma niepowtarzalną formę i smak

Dodano: 
Zapiekanka mięsno-warzywna
Zapiekanka mięsno-warzywna Źródło: Shutterstock / Alp Aksoy
Mięso mielone nadaje się nie tylko na kotlety, ale też klopsiki czy zapiekankę. Dziś pokażę wam, jak zamienić je w niepowtarzalną potrawę, która zachwyca smakiem i wyglądem. Przygotujcie ją raz, a z pewnością wrócicie jeszcze do tego przepisu.

Lubię korzystać z przepisów innych kuchni i podpatrywać tam ciekawe potrawy. Ostatnio w kuchni tureckiej trafiłam na klopsiki zapiekane z warzywami. Jednak nie były one zapiekane tak po prostu, a elegancko zawijane, a potem zapiekane w sosie. Przygotowałam tę potrawę i wiem, że pojawi się na moim stole jeszcze nieraz.

Z jakiego mięsa zrobić tureckie klopsiki?

Tureckie klopsiki, czyli köfte to jedno z najpopularniejszych dań kuchni tureckiej. By wyszły smaczne, trzeba sięgnąć po odpowiednie mięso, we właściwy sposób je przyprawić, a potem dobrze wyrobić. Na tureckie klopsiki najlepiej sprawdzi się mielona wołowina, jagnięcina albo mieszanka tych mięs. By klopsiki wyszły soczyste, mięso powinno zawierać ok. 20% tłuszczu.

Jak zrobić klopsiki zapiekane z warzywami?

Gdy już wybierzecie odpowiednie mięso na klopsiki, musicie je dobrze przyprawić, a potem wyrobić. Z takiej masy formuje się kulki, owija grillowanymi lub smażonymi plastrami bakłażana i umieszcza w naczyniu do zapiekania. Potrawę warto obłożyć warzywami, a potem zalać sosem pomidorowym i wstawić do piekarnika.

Przepis: Tureckie klopsiki pieczone w bakłażanie

Zapiekanka z mięsa mielonego i warzyw w aromatycznym sosie pomidorowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
turecka
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

Na klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego, jagnięcego lub mieszanego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • natka pietruszki

Dodatki:

  • 2 bakłażany
  • 2–3 łyżki oleju
  • 1 pomidor
  • kilka plasterków papryki zielonej

Na sos:

  • 200 ml przecieru pomidorowego lub passaty
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • papryka mielona
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie bakłażanówBakłażany umyj, wytrzyj, pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Usmaż je na patelni grillowej lub upiecz na grillu.
  2. Przygotowanie klopsikówSkładniki klopsików umieść w misce, dokładnie wyrób masę. Formuj z niej owalne klopsiki. Każdy zrumień na patelni z olejem.
  3. Zawijanie klopsikówKażdy klopsik owiń plastrami bakłażana. Zepnij je wykałaczką, dodając na górę plasterek pomidora i papryki. Zawinięte klopsiki ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  4. Sporządzenie sosu i zapiekaniePrzecier wymieszaj z wodą, koncentratem i przyprawami. Sosem polej klopsiki. Piecz je ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje.

Jak podać tureckie klopsiki?

Tureckie klopsiki, czyli zapiekankę mięsno-warzywną można podać np. ze świeżym chlebem, z chlebkiem pita, ewentualnie z ryżem lub kaszą bulgur. Dopełnieniem potrawy może być jogurt naturalny. Przed podaniem zapiekankę warto posypać posiekanymi listkami mięty lub natki pietruszki.

Czytaj też:
Zapieczony makaron z prostymi dodatkami. Moja rodzina kocha to połączenie
Czytaj też:
Tylko 25 minut w piekarniku. Ale uwaga: na dokładki tej zapiekanki raczej nie masz co liczyć