Lubię korzystać z przepisów innych kuchni i podpatrywać tam ciekawe potrawy. Ostatnio w kuchni tureckiej trafiłam na klopsiki zapiekane z warzywami. Jednak nie były one zapiekane tak po prostu, a elegancko zawijane, a potem zapiekane w sosie. Przygotowałam tę potrawę i wiem, że pojawi się na moim stole jeszcze nieraz.
Z jakiego mięsa zrobić tureckie klopsiki?
Tureckie klopsiki, czyli köfte to jedno z najpopularniejszych dań kuchni tureckiej. By wyszły smaczne, trzeba sięgnąć po odpowiednie mięso, we właściwy sposób je przyprawić, a potem dobrze wyrobić. Na tureckie klopsiki najlepiej sprawdzi się mielona wołowina, jagnięcina albo mieszanka tych mięs. By klopsiki wyszły soczyste, mięso powinno zawierać ok. 20% tłuszczu.
Jak zrobić klopsiki zapiekane z warzywami?
Gdy już wybierzecie odpowiednie mięso na klopsiki, musicie je dobrze przyprawić, a potem wyrobić. Z takiej masy formuje się kulki, owija grillowanymi lub smażonymi plastrami bakłażana i umieszcza w naczyniu do zapiekania. Potrawę warto obłożyć warzywami, a potem zalać sosem pomidorowym i wstawić do piekarnika.
Przepis: Tureckie klopsiki pieczone w bakłażanie
Zapiekanka z mięsa mielonego i warzyw w aromatycznym sosie pomidorowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- turecka
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
Na klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego, jagnięcego lub mieszanego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- natka pietruszki
Dodatki:
- 2 bakłażany
- 2–3 łyżki oleju
- 1 pomidor
- kilka plasterków papryki zielonej
Na sos:
- 200 ml przecieru pomidorowego lub passaty
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- papryka mielona
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Przygotowanie bakłażanówBakłażany umyj, wytrzyj, pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Usmaż je na patelni grillowej lub upiecz na grillu.
- Przygotowanie klopsikówSkładniki klopsików umieść w misce, dokładnie wyrób masę. Formuj z niej owalne klopsiki. Każdy zrumień na patelni z olejem.
- Zawijanie klopsikówKażdy klopsik owiń plastrami bakłażana. Zepnij je wykałaczką, dodając na górę plasterek pomidora i papryki. Zawinięte klopsiki ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Sporządzenie sosu i zapiekaniePrzecier wymieszaj z wodą, koncentratem i przyprawami. Sosem polej klopsiki. Piecz je ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje.
Jak podać tureckie klopsiki?
Tureckie klopsiki, czyli zapiekankę mięsno-warzywną można podać np. ze świeżym chlebem, z chlebkiem pita, ewentualnie z ryżem lub kaszą bulgur. Dopełnieniem potrawy może być jogurt naturalny. Przed podaniem zapiekankę warto posypać posiekanymi listkami mięty lub natki pietruszki.
Czytaj też:
Zapieczony makaron z prostymi dodatkami. Moja rodzina kocha to połączenieCzytaj też:
Tylko 25 minut w piekarniku. Ale uwaga: na dokładki tej zapiekanki raczej nie masz co liczyć