Te dwa warzywa to duet idealny. Placki wychodzą tak pyszne, że będziesz robić je non stop

Te dwa warzywa to duet idealny. Placki wychodzą tak pyszne, że będziesz robić je non stop

Dodano: 
Placki z cukinii i marchewki
Placki z cukinii i marchewki Źródło: Shutterstock / Nadezhda Nesterova
Masz ochotę na coś pysznego, ale jednocześnie lekkiego i zdrowego? Delikatne, bardzo aromatyczne placki z cukinii i marchewki to strzał w dziesiątkę! Zapraszam po przepis.

Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku placki z cukinii i marchewki smakują jak marzenie. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu.

Jak zrobić placki z cukinii i marchewki?

Na placki najlepsza są młode warzywa. Ścieram je na tarce o dużych oczkach, a następnie odsączam z nadmiaru soku i łączę z cebulą, czosnkiem, jajkami oraz mąką pszenną. Możesz również przygotować to danie w wersji bezglutenowej, dodając np. mąkę ryżową lub kukurydzianą. Smak placków z cukinii i marchewki wzbogacam aromatycznymi ziołami m.in. rozmarynem.

Masę warzywną smażę na klarowanym maśle (doskonale sprawdzi się również oliwa z oliwek i olej roślinny do smażenia). Jeżeli dodasz 1 łyżkę tłuszczu do masy na placki, to bez problemu usmażysz je na suchej patelni. Możesz też zrezygnować z dodawania tłuszczu, wyłożyć placki na blachę i upiec w piekarniku.

Przepis: Placki z cukinii i marchewki

Obłędnie pyszne danie obiadowe oraz chrupiąca przekąska

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 3 łyżki klarowanego masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCukinię umyj i osusz. Marchewkę obierz. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cukinię i marchewkę odciśnij z nadmiaru soku.
  2. Łączenie składników masyUmieść w misce odciśniętą marchewkę, cukinię, cebulę, czosnek oraz suszone zioła (możesz też dodać świeżą natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek). Dodaj roztrzepane jajka oraz mąkę pszenną i wymieszaj. Na koniec dopraw masę do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową (opcjonalnie).
  3. SmażenieSmaż placki z cukinii i marchewki na rozgrzanym maśle klarowanym, z obu stron, na złoty kolor. Wskazówka: polecam najpierw nałożyć na patelnię małą porcję masy, żeby sprawdzić, czy placki nie będą się rozpadały. Do zbyt rzadkiej masy można dodać więcej mąki pszennej lub 1-2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego.

Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podawać placki z cukinii i marchewki?

Placki z cukinii i marchewki doskonale smakują z różnymi dodatkami. Podaję je z m.in.:

  • sosem jogurtowym z czosnkiem i świeżymi ziołami – naturalny jogurt wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1-2 ząbki), posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub miętą, doprawiony solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym (np. typu greckiego) – dodatki te świetnie komponują się z delikatnym smakiem aromatycznych placków. Przed podaniem możesz dodatkowo posypać każdą porcję potrawy świeżymi ziołami.
  • wędzonym łososiem – plasterki ryby ułożone na placuszkach to elegancka i smaczna propozycja na lekką kolację lub przystawkę. Porcje potrawy możesz ozdobić kleksem śmietany i gałązkami koperku.
  • jajkami sadzonymi lub w koszulkach – warzywne placki z jajkiem to sycące, pełnowartościowe danie np. na lekki, letni obiad.

Nadmiar placków z cukinii wykorzystuję, zapiekając je z dodatkiem żółtego sera oraz pokrojonego w kostkę boczku.

Czytaj też:
Moja kolacja na leniwe wieczory? Kremowa tarta, którą robi się błyskawicznie. Spróbuj
Czytaj też:
Przepis na delikatne, puszyste placki ziemniaczane. Tani obiad, który robi się w 20 minut