Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku placki z cukinii i marchewki smakują jak marzenie. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu.
Jak zrobić placki z cukinii i marchewki?
Na placki najlepsza są młode warzywa. Ścieram je na tarce o dużych oczkach, a następnie odsączam z nadmiaru soku i łączę z cebulą, czosnkiem, jajkami oraz mąką pszenną. Możesz również przygotować to danie w wersji bezglutenowej, dodając np. mąkę ryżową lub kukurydzianą. Smak placków z cukinii i marchewki wzbogacam aromatycznymi ziołami m.in. rozmarynem.
Masę warzywną smażę na klarowanym maśle (doskonale sprawdzi się również oliwa z oliwek i olej roślinny do smażenia). Jeżeli dodasz 1 łyżkę tłuszczu do masy na placki, to bez problemu usmażysz je na suchej patelni. Możesz też zrezygnować z dodawania tłuszczu, wyłożyć placki na blachę i upiec w piekarniku.
Przepis: Placki z cukinii i marchewki
Obłędnie pyszne danie obiadowe oraz chrupiąca przekąska
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 175 w każdej porcji
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe jajka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 3 łyżki klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCukinię umyj i osusz. Marchewkę obierz. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cukinię i marchewkę odciśnij z nadmiaru soku.
- Łączenie składników masyUmieść w misce odciśniętą marchewkę, cukinię, cebulę, czosnek oraz suszone zioła (możesz też dodać świeżą natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek). Dodaj roztrzepane jajka oraz mąkę pszenną i wymieszaj. Na koniec dopraw masę do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową (opcjonalnie).
- SmażenieSmaż placki z cukinii i marchewki na rozgrzanym maśle klarowanym, z obu stron, na złoty kolor. Wskazówka: polecam najpierw nałożyć na patelnię małą porcję masy, żeby sprawdzić, czy placki nie będą się rozpadały. Do zbyt rzadkiej masy można dodać więcej mąki pszennej lub 1-2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego.
Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podawać placki z cukinii i marchewki?
Placki z cukinii i marchewki doskonale smakują z różnymi dodatkami. Podaję je z m.in.:
- sosem jogurtowym z czosnkiem i świeżymi ziołami – naturalny jogurt wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1-2 ząbki), posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub miętą, doprawiony solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym (np. typu greckiego) – dodatki te świetnie komponują się z delikatnym smakiem aromatycznych placków. Przed podaniem możesz dodatkowo posypać każdą porcję potrawy świeżymi ziołami.
- wędzonym łososiem – plasterki ryby ułożone na placuszkach to elegancka i smaczna propozycja na lekką kolację lub przystawkę. Porcje potrawy możesz ozdobić kleksem śmietany i gałązkami koperku.
- jajkami sadzonymi lub w koszulkach – warzywne placki z jajkiem to sycące, pełnowartościowe danie np. na lekki, letni obiad.
Nadmiar placków z cukinii wykorzystuję, zapiekając je z dodatkiem żółtego sera oraz pokrojonego w kostkę boczku.
Czytaj też:
Moja kolacja na leniwe wieczory? Kremowa tarta, którą robi się błyskawicznie. SpróbujCzytaj też:
Przepis na delikatne, puszyste placki ziemniaczane. Tani obiad, który robi się w 20 minut