Tylko 2 składniki i 10 minut pracy. To danie zaskoczy cię smakiem. Musisz spróbować

Tylko 2 składniki i 10 minut pracy. To danie zaskoczy cię smakiem. Musisz spróbować

Dodano: 
Cukinia pieczona z serem
Cukinia pieczona z serem Źródło: Shutterstock / hlphoto
To pyszne danie robię raz-dwa. Jest tanie i gwarantuje efekt wow. Możesz podać je jako lekkie danie główne na kolację lub dodatek np. do mięsa. Wypróbuj ten przepis, a już zawsze będziesz do niego wracać.

W wirze codziennych obowiązków często brakuje czasu na długie stanie przy kuchni. Marzymy o daniach, które są nie tylko smaczne i zdrowe, ale także błyskawiczne w przygotowaniu i nie rujnują domowego budżetu. Czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak! Przygotowanie cukinii pieczonej z serem zajmuje 10 minut, a resztę zrobi piekarnik.

Dlaczego warto zapiec plastry cukinii z aromatycznym serem?

Cukinia pieczona z serem to mój sprawdzony sposób na wykorzystanie popularnych i niedrogich składników do stworzenia sycącego dania, które zachwyca prostotą i smakiem. Ta zapiekanka z cukinii to prawdziwy hit, który przygotowuje się niemal sam, a efekt za każdym razem przekracza oczekiwania. Idealna dla zabieganych i nie tylko!

Przepis podstawowy można modyfikować na wiele sposobów, dorzucając do naczynia żaroodpornego dodatkowe składniki np. inne sery i warzywa, mięso oraz wędliny, co pozwala uniknąć kulinarnej nudy oraz ułatwia wykorzystanie resztek różnych produktów.

Jak zrobić cukinię pieczoną z serem?

Cukinia pieczona z parmezanem lub innym serem nie wymaga wiele pracy oraz długiej obróbki termicznej. Wystarczy pokroić warzywa na plastry, obtoczyć w oliwie z dodatkiem ziół i przypraw, ułożyć w naczyniu do zapiekania i posypać serem. Po 20 minutach można delektować się smakiem miękkiej w środku i chrupiącej z zewnątrz, lekkiej zapiekanki.

Wskazówka: jeżeli nie lubisz miękkiej cukinii, to pokrój warzywo na grubsze plastry, dzięki czemu po upieczeniu będzie stawiało lekki opór podczas gryzienia.

Przepis: Plastry cukinii pieczone z serem

Pyszna zapiekanka genialna w swojej prostocie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
289 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże cukinie
  • 200 g tartego parmezanu
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, osusz i odetnij końce. Pokrój warzywa wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm, a następnie przekrój plastry na pół. Pokrojoną cukinię przełóż do miski, dodaj oliwę oraz zioła prowansalskie i wymieszaj. Ułóż plastry warzywa w naczyniu żaroodpornym i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Dodanie seraPosyp plastry cukinii równomiernie drobno startym parmezanem. Możesz użyć mniej lub więcej sera, w zależności od upodobań.
  3. PieczenieWstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz przez 20 minut, do momentu, gdy cukinia będzie miękka, a ser lekko się przyrumieni. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości plastrów cukinii i rodzaju piekarnika.

Jak podawać cukinię pieczoną z serem?

Plastry cukinii pieczone z serem podaję od razu po przygotowaniu. Doskonale sprawdzają się jako lekkie danie główne, serwowane z pieczywem lub ziemniakami (gotowanymi, pieczonymi) bądź kaszą, a także stanowi świetny dodatek m.in. do:

  • grillowanych mięs (kurczaka, wieprzowiny),
  • pieczonej ryby,
  • sadzonych jajek.

Powyższy przepis to świetna baza do eksperymentów. Możesz łatwo dostosować go do swoich upodobań i tego, co akurat masz w lodówce, dodając m.in.:

  • inne sery – takie jak: gouda, feta, edamski, cheddar, mozzarella, gorgonzola, ser kozi,
  • warzywa – kolorowe papryki, cebula, czosnek, bakłażan,
  • mięso lub wędliny – kiełbasa, szynka, boczek, podsmażony filet z kurczaka.

Czytaj też:
Zamiast surówki do obiadu podaję cukinię z patelni. Smakuje obłędnie, a sekretem są proste dodatki
Czytaj też:
Z tartej cukinii i prostego ciasta robię pyszne naleśniki. Tę kolację kocha u mnie każdy