Zamiast surówki do obiadu podaję cukinię z patelni. Smakuje obłędnie, a sekretem są proste dodatki

Zamiast surówki do obiadu podaję cukinię z patelni. Smakuje obłędnie, a sekretem są proste dodatki

Dodano: 
Cukinia z patelni
Cukinia z patelni Źródło: Shutterstock / Juliette Mages
Cukinia do obiadu to dobry pomysł na porcję warzyw w posiłku, choć nasza propozycja to nie jest klasyczna surówka. To cukinia podana na ciepło, z kremowym i aromatycznym sosem.

Przepis jest prosty i szybki, a jest to cukinia w śmietanie z dodatkiem koperku i mięty. Te trzy dodatki sprawiają, że zwykłe, smażone warzywo zamienia się w przepyszny dodatek do obiadu.

Jak zrobić cukinię do obiadu?

Cukinia w śmietanie to danie proste i szybkie. Warzywo nie powinno być długo na patelni, aby się nie rozpadło. Zaczynamy od wrzucenia pokrojonej cukinii na rozgrzaną oliwę, a potem dorzucamy jeszcze masło. To sprawi, że danie zyska na aksamitności, ale też będzie miało lepszy, delikatnie maślany smak. Sekret tego pysznego dodatku to dodatek śmietany, koperku i mięty.

W przepisie nie podajemy dokładnej ilości ziół, ponieważ to zależy od twoich preferencji. Możesz wymieszać miętę w proporcjach 2 części koperku i jedna część mięty, czyli np. dwie łyżki posiekanego koperku i łyżka posiekanej mięty, ale może być więcej. Jeśli wyjątkowo lubisz zioła i zieleninę w tego typu sosach, śmiało dorzuć jeszcze natkę pietruszki.

Przepis: Cukinia w śmietanie

Pomysł na dodatek do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
7 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
247 w każdej porcji

Składniki

  • 2 cukinie
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • koperek i mięta
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCukinie pokrój w plastry lub półplasterki. Dopraw solą i pieprzem, odstaw na chwilę i odsącz z soku, który puści.
  2. Smażenie cukiniiCukinię wrzuć na rozgrzaną oliwę, smaż krótko, aż zacznie się rumienić, dodaj masło, wymieszaj, dodaj śmietanę i duś wszystko razem 2-3 minuty, na koniec dodaj posiekane zioła i trzymaj na patelni jeszcze około minuty.

Do czego podawać cukinię w śmietanie?

Cukinia w śmietanie to rewelacyjny, warzywny dodatek do obiadu, który można serwować zamiast surówki. Świetnie się sprawdzi w towarzystwie kurczaka w każdej postaci (np. pieczonych udek lub filetów z piersi), ryb, ale też takich dań, jak placki ziemniaczane, faszerowane pieczarki czy wytrawne pierogi (np. z nadzieniem mięsnym lu ziemniaczane). Cukinia w śmietanie to też dobry dodatek do mięs z grilla.

Cukinia w śmietanie z naszego przepisu jest też rewelacyjnym sosem do makaronu. Aby przygotować kompletne danie, na koniec dorzuć na patelnię ugotowany makaron, wymieszaj i gotowe! W takiej wersji do sosu warto dodać również odrobinę wody z gotowania makaronu, a całe danie posypać już na talerzu tartym parmezanem.

Czytaj też:
Kroję cebulę i dorzucam popularny owoc. To genialny dodatek do mięs i grzanek
Czytaj też:
Pizza ziemniaczana to prawdziwa petarda. Ciasto nie musi wyrastać, a jest puszyste