Kotletów mielonych nikomu przedstawiać nie trzeba – to klasyka na polskich stołach. Dodatek surowych warzyw (marchew, seler, cukinia i por) wpływa na wartości odżywcze oraz sprawia, że danie jest nie tylko zdrowsze, ale także mniej obciążające dla układu pokarmowego. Co więcej, dzięki połączeniu mięsa mielonego z warzywami można przemycić do diety dodatkową porcję witamin, minerałów i błonnika pokarmowego.
Kotlety mielone z warzywami są pełne smaku. Dzięki soczystości dodatków nie wychodzą zbite i ciężkie. Można je podawać w tradycyjny sposób oraz z różnymi sosami, a także wykorzystać podczas przygotowywania domowych burgerów.
Jak zrobić kotlety mielone z warzywami?
Przygotowanie kotletów mielonych z warzywami jest proste. Możesz je przygotować z różnego rodzaju mięsa mielonego m.in. wieprzowiny (szynka, łopatka, karkówka), drobiu (pierś i udziec z indyka lub kurczaka), wołowiny (łopatka, antrykot, zrazowa dolna) oraz mięsa mielonego mieszanego np. wieprzowo-wołowego. Ja najczęściej robię to danie z mięsa mielonego drobiowego lub mieszanego.
Do masy mięsnej dodaję surowe warzywa. Marchew i cukinię ścieram na tarce, a seler naciowy i pora siekam bardzo drobno. Mięso i warzywa łączę w proporcji 2:1, ale możesz również przygotować masę w innych proporcjach np. 1:1. Żeby kotlety mielone nie rozpadały się podczas smażenia, dodaję do masy jajka. Z gotowej masy mięsno-warzywnej formuję niewielkie kotlety, które obtaczam w bułce tartej i smażę na maśle klarowanym, ale można również usmażyć kotlety bez panierki lub upiec mięso w piekarniku.
Przepis: Kotlety mielone z warzywami
Są pyszne, lekkie i soczyste.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 507 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 2 małe marchewki
- 1 mała cukinia
- 15 cm kawałek białej części pora
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie jajka
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1/2 szklanki bułki tartej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywMarchew oraz cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i odciśnij z nadmiaru soku. Białą część pora i selera naciowego drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Łączenie składnikówW dużej misce wymieszaj mięso mielone z jajkami, warzywami, oregano, tymiankiem, rozmarynem i ketchupem. Wyrabiaj masę mięsną, aż zyska jednolitą konsystencję i przestanie kleić się do dłoni. Dopraw gotową masę mięsną do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: jeżeli masa mięsno-warzywna jest bardzo zbita, to dodaj nieco gazowanej lub zwykłej wody; do rzadkiej masy mięsnej możesz dodać bułkę tartą.
- Formowanie i smażenieUformuj okrągłe lub podłużne kotlety i obtocz je w bułce tartej (możesz pominąć ten krok). Smaż na klarowanym maśle, aż mięso ładnie się przyrumieni z obu stron i będzie wysmażone w środku.
Jak podawać kotlety mielone z warzywami?
Kotlety mielone z warzywami wyśmienicie smakują na ciepło i na zimno. Serwuję je na obiad z dodatkiem gotowanych ziemniaków, frytek, kaszy lub ryżu oraz aromatycznych sałatek i surówek, a także jako dodatek do kanapek na zimno i domowych burgerów.
Do kotletów mielonych z warzywami pasują różne sosy np. sos pomidorowy, sos pomidorowo-paprykowy, sos pieczeniowy i sos śmietanowy z zielonym pieprzem. Lekkie, aromatyczne kotlety możesz również podawać z zimnymi sosami np. sosem czosnkowym i sosem jogurtowym z ziołami.
Czytaj też:
Nie uwierzysz, z czego robię te placki. Każdy je kocha, bo są delikatne i wyjątkowo smaczneCzytaj też:
Pałki z kurczaka kładę na smacznej podkładce i wstawiam do piekarnika. Pracy jest 15 minut