Nie uwierzysz, z czego robię te placki. Każdy je kocha, bo są delikatne i wyjątkowo smaczne

Nie uwierzysz, z czego robię te placki. Każdy je kocha, bo są delikatne i wyjątkowo smaczne

Dodano: 
Placki z serem
Placki z serem Źródło: Shutterstock / Stepanek Photography
Placki to proste, tanie danie, które można podać na obiad lub kolację. Czasem ich podstawą jest mąka, czasem warzywa. Dziś jednak zapraszam was na zupełnie inne placki. Zaskakują składem i smakiem.

Najpopularniejsze placki robi się z ziemniaków. Jednak tę prostą potrawę można przygotować także z innych składników. Podstawą placków mogą więc być np.: marchewka, groszek, kasza czy soczewica. Ja tym razem pokusiłam się od mały eksperyment, który udał się w 100 procentach. Te placki zawierają ser i pyszny dodatek.

Jaki ser dodać do placków?

Do placków zwykle dodaje się sery twarogowe, które doskonale łączą się z mąką i pozostałymi składnikami. Można więc do ciasta na placki wkruszyć trochę twarogu półtłustego lub tłustego, dodać trochę ricotty czy serka ziarnistego. Dobrym pomysłem jest jednak sięgnięcie po ser żółty, który doda plackom aksamitności. Ja natomiast sięgnęłam ostatnio po ser z niebieską pleśnią i moje placki były pełne smaku.

Jak zrobić delikatne placki serowo-owocowe?

Na moje placki najpierw rozmieszałam ciasto podobne, jak na naleśniki, tyle, że gęściejsze. Potem dodałam do niego kawałeczki twardej, dojrzałej gruszki i sera z niebieską pleśnią. Nie szczędziłam tych dodatków, bo chciałam, by placki nie były zbyt mączyste. Po usmażeniu miały fantastyczny serowy smak, z wyczuwalną nutą gruszki. Cała rodzina się nimi zajadała i pytała, co do nich dodałam.

Przepis: Placki z serem pleśniowym i gruszką

Pożywne, delikatne placki z dodatkiem sera i kawałków owoców

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 dojrzałe, twarde gruszki
  • 100 g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola, roquefort, lazur)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZ mąki, jajek, mleka, proszku do pieczenia, soli i masła rozmieszaj gładkie, gęste ciasto. Odstaw je na 10 minut, by odpoczęło. Dodaj do ciasta pokrojone w małą kostkę gruszki oraz ser.
  2. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj i smaż po ok. 3 minuty z każdej strony, by placki ładnie się zrumieniły. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podać placki serowo-owocowe?

Placki z dodatkiem sera pleśniowego i gruszki wspaniale będą smakować podane np.: z jogurtem greckim i miodem albo syropem klonowym. Można też je zaserwować z konfiturą owocową lub musem jabłkowym. Dobrymi dodatkami będą również niesłodka, bita śmietana i mięta.

Czytaj też:
Chrupiące placki ziemniaczane? To nie tylko kwestia ziemniaków. Sprawdź, co robi różnicę
Czytaj też:
Zetrzyj z ziemniakami, a placki wyjdą chrupiące i złociste. Danie, jak w najlepszej restauracji