Pałki z kurczaka kładę na smacznej podkładce i wstawiam do piekarnika. Pracy jest 15 minut

Pałki z kurczaka kładę na smacznej podkładce i wstawiam do piekarnika. Pracy jest 15 minut

Dodano: 
Pieczone pałki z kurczaka
Pieczone pałki z kurczaka Źródło: Shutterstock / Chudo2307
Kurczak to zawsze dobra propozycja na smaczny, tani obiad. Dziś sięgnę po pałki z kurczaka, bo lubi je cała rodzina. Ja też, bo nie ma przy nich dużo pracy. Zwykle przyrządzam je w piekarniku, co wiąże się jedynie z doprawieniem i dorzuceniem kilku dodatków.

Kurczaka można upiec w całości, ewentualnie sięgnąć po udka, pałki, skrzydełka lub filet. Porcje kurczaka mają tę zaletę, że szybciej się pieką, co ma znaczenie zwłaszcza w ciągu tygodnia. Tym razem proponuję pałki z kurczaka pieczone nie pod kołderką, a bardziej na prześcieradełku. Smaczna podkładka pod mięso doskonale pochłania skapujący z pałek tłuszcz i sok, dzięki czemu całość wychodzi przepyszna.

Jakie składniki warto podłożyć pod pałki z kurczaka?

Pałki z kurczaka doskonale smakują upieczone. Efekt ten można polepszyć, podkładając pod nie różne, smaczne składniki. Mogą to być np.:

  • warzywa korzeniowe, np. marchew, pietruszka, seler pokrojone w plastry lub słupki;
  • cebula pokojona w piórka i ząbki czosnku;
  • plasterki ziemniaków;
  • pokrojona cukinia, bakłażan, papryka.

Jak zrobić pałki z kurczaka na smacznej podkładce?

Przygotowanie pałek kurczaka do pieczenia nie zajmie wam wiele czasu. Wystarczy zwykle kwadrans, by je doprawić i pokroić warzywa. Na warzywnej podkładce wystarczy ułożyć porcje mięsa i całość wstawić do piekarnika. Po 40-50 minutach pieczenia obiad jest gotowy do jedzenia.

Przepis: Pałki z kurczaka pieczone na smacznej podkładce

Pałki z kurczaka pieczone na cebuli i jabłku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • czosnek granulowany
  • papryka mielona słodka i ostra
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 winne jabłka
  • 1 duża cebula

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPałki oczyść, opłucz, osusz. Oprósz je przyprawami, skrop olejem, wymieszaj, odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Jabłka umyj, pokrój w cząstki, usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz, pokrój w piórka.
  2. Układanie i pieczenie składnikówNaczynie żaroodporne natłuść, ułóż w nim kawałki jabłek i cebuli. Na pokrojonych składnikach połóż przyprawione pałki. Naczynie przykryj, potrawę piecz ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę i zrumień mięso.

Jak podać pieczone pałki z kurczaka?

Pieczone pałki z kurczaka doskonale będą smakować podane np. z pieczonymi ziemniakami, z frytkami, z ziemniaczanym purée lub z ryżem. Oprócz warzyw spod mięsa, można do pałek podać także lekką sałatkę, np. z rukoli i pomidorków albo kiszone ogórki czy marynowane warzywa. Smaku potrawie doda też sos czosnkowy lub jogurtowy z koperkiem.

Czytaj też:
Aromatyczna przyprawa sprawia, że pałki z kurczaka zamieniają się w pyszny obiad. Przepis jest banalnie prosty
Czytaj też:
Nacinam pierś z kurczaka i dodaję 2 składniki. Rodzina chce ten obiad co tydzień