Aromatyczna przyprawa sprawia, że pałki z kurczaka zamieniają się w pyszny obiad. Przepis jest banalnie prosty

Aromatyczna przyprawa sprawia, że pałki z kurczaka zamieniają się w pyszny obiad. Przepis jest banalnie prosty

Dodano: 
Pałki z kurczaka w curry
Pałki z kurczaka w curry Źródło: Shutterstock / iuliia_n
Jeśli szukasz pomysłu na mięso do obiadu, które będzie smaczne, a nie wymaga wiele pracy i skomplikowanych składników, to ten przepis jest dla ciebie. Wystarczy, że masz pałki z kurczaka i jedną przyprawę.

Nasz przepis to kurczak z curry, popularną przyprawą, która nadaje mięsu i innym potrawom orientalnego smaku. Pałki z kurczaka zamarynowane w curry i upieczone na złoto to doskonałe mięso do obiadu, które można podać na wiele sposobów.

Jak zrobić kurczaka z curry?

Proponujemy, aby do tego przepisu wykorzystać pałki z kurczaka, ponieważ niewielkie kawałki mięsa będą szybko gotowe, jednak jeśli tylko chcesz, możesz wykorzystać tu inne części drobiu. Świetnie się sprawdzą także całe udka albo ćwiartki, wówczas jedynie wymagają nieco dłuższego pieczenia.

Cały sekret to natarcie kurczaka popularną przyprawą curry o żółtym kolorze, który zawdzięcza kurkumie. Curry to mieszanka różnych przypraw, zwykle ma w składzie także imbir, kolendrę, cynamon czy kardamon. Kurczaka można piec od razu, jednak będzie lepszy, jeśli postoi kilkanaście minut (może być oczywiście dłużej) już po natarciu go przyprawą.

Rada: zamarynowany w curry kurczak to także mięso doskonałe na grilla. Natarte przyprawą pałki lub udka możesz śmiało kłaść na ruszcie. Jeśli nie chcesz włączać piekarnika, ani nie wybierasz się na grilla, tak przygotowane mięso można również wrzucić na patelnię, wówczas jednak należy dodać nieco więcej tłuszczu i przykryć kurczaki na większą część smażenia (powinny podsmażyć się najpierw na otwartej patelni, potem mogą dusić się pod przykryciem, a na koniec warto je znowu odkryć, aby skórka stała się przyjemnie chrupiąca).

Przepis: Pałki z kurczaka z curry

Pomysł na mięso do obiadu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
317 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie pałekPałki z kurczaka skrop oliwą i natrzyj curry, posyp sola i odstaw na ok. 15-30 minut do lodówki.
  2. Pieczenie kurczakaMięso w naczyniu żaroodpornym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 30-40 minut, aż pałki będą gotowe. Możesz 10 minut przed końcem pieczenia spryskać pałki wodą.

Jak podawać kurczaka z curry?

Kurczak z curry idealnie pasuje do obiadów w stylu azjatyckim, dlatego będzie świetnie smakować z dodatkiem ryżu. Mięso można dodatkowo skropić sokiem z limonki i udekorować świeżą kolendrą. Pałki z kurczaka z naszego przepisu można też podać z pieczonymi ziemniakami albo delikatnymi kaszami (np. kaszą jaglaną). Będą tu pasowały zarówno lekkie surówki na bazie np. kapusty pekińskiej, jak i wyraziste kiszonki, np. pikantna kapusta kimchi.

Czytaj też:
Jeśli nie masz przyprawy na grilla, ten chwast rozwiąże problem. Rośnie niemal wszędzie
Czytaj też:
Nacinam polędwiczkę i wciskam kawałki owocu. To jedno z najlepszych mięs obiadowych, jakie jadłam