Marynatę do grillowanych skrzydełek robię raz-dwa. Mieszam tylko pięć składników

Marynatę do grillowanych skrzydełek robię raz-dwa. Mieszam tylko pięć składników

Dodano: 
Grillowane skrzydełka
Grillowane skrzydełka Źródło: Shutterstock / SergeyMatveev
Skrzydełka kurczaka doskonale nadają się do grillowania. Wystarczy je tylko zamarynować i położyć na ruszcie. Nie wymagają długiego pieczenia, a wychodzą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Poznajcie mój sposób na prostą marynatę.

Skrzydełka to jedno z najlepszych mięs na grilla. To dlatego, że są małe i zawierają trochę tłuszczu. Dzięki temu szybko się pieką, ale nie wysychają na wiór, tylko zachowują przyjemną soczystość. By jednak te drobiowe kąski były pełne smaku, trzeba je wcześniej odpowiednio doprawić. Ja zwykle stosuję prostą marynatę z pięciu składników i po upieczeniu są przepyszne.

Jak przygotować skrzydełka do grillowania?

Skrzydełka przeznaczone do grillowania trzeba oczyścić z resztek piór, a potem opłukać i osuszyć. Ja zwykle dzielę je na kawałki, tzn. każde skrzydełko przekrawam w miejscu, gdzie się zgina i w ten sposób dzielę je na trzy części. Najmniejszą odrzucam (można ją wykorzystać do wywaru), a średnią i największą przyprawiam.

Skrzydełka warto zamarynować przynajmniej godzinę wcześniej. Jednak najlepiej pozostawić je w marynacie na 8-12 godzin. Dzięki temu będą pełne smaku i aromatu. Przed położeniem na ruszt warto je nieco ogrzać. W tym celu trzeba je wyjąć z lodówki ok. pół godziny przed pieczeniem.

Jak zrobić aromatyczne, grillowane skrzydełka?

Gdy mamy już zamarynowane skrzydełka, pozostaje je upiec. Trzeba to jednak zrobić umiejętnie, by mięso się dopiekło. A dopieczone skrzydełka poznacie po tym, że nie mają przy kości śladów krwi. By wyszły chrupiące z wierzchu i soczyste w środku trzeba je piec na obrzeżach rusztu. Pieczenie bezpośrednio nad żarem, może spowodować, że mięso przypali się z wierzchu, a w środku pozostanie surowe.

Przepis: Skrzydełka barbecue

Grillowane skrzydełka w marynacie barbecue

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • sól, pieprrz
  • 4 łyżki sosu barbecue
  • 2 łyżki oleju
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • papryka mielona słodka i ostra

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie skrzydełekSkrzydełka oczyść, opłucz, osusz, podziel na części, oprósz solą i pieprzem. Z pozostałych składników przygotuj marynatę. Polej nią skrzydełka, wymieszaj, przykryj, odstaw do lodówki.
  2. Grillowanie skrzydełekKawałki skrzydełek kładź na rozgrzanym ruszcie grilla i piecz 30-40 minut. Mięso co kilka minut obracaj, by równomiernie się upiekło.

Jak podać grillowane skrzydełka?

Grillowane skrzydełka doskonale będą smakować podane z sosem czosnkowym, BBQ czy miodowo-musztardowym. Można je zjeść z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub czosnkową bagietką. Idealnym dopełnieniem tej potrawy będzie surówka np. colesław.

Czytaj też:
Zrób z karkówką to, co ja. Mięso będzie tak soczyste, że zniknie z talerza w kilka minut
Czytaj też:
Ta sałatka robi furorę przy grillu! Zrób ją w 15 minut i zapomnij o pieczywie