Proste składniki, minimum pracy, a efekt zachwyca smakiem i aromatem – tak można podsumować potrawę z poniższego przepisu, który na pewno przypadnie do gustu wielbicielom prostych, zdrowych i aromatycznych dań.
Dlaczego warto upiec kurczaka z ziemniakami i warzywami?
To danie to kwintesencja prostoty i wygody. Wszystkie składniki pieką się razem, co oszczędza czas i energię. Jest też mnie zmywania. Udka kurczaka wychodzą soczyste, ziemniaki chrupiące, a papryka, cebula, czosnek i pomidory stanowią pobudzający kubki smakowe akcent kolorystyczny. Co więcej, ten drób pieczony z ziemniakami i warzywami to bardzo ekonomiczne rozwiązanie – wszystkie składniki są łatwo dostępne i niedrogie.
Jak zrobić udka kurczaka pieczone z ziemniakami i warzywami?
Kluczem do sukcesu podczas przygotowywania potrawy jest odpowiedni dobór składników. Polecam wybrać mięso od kur z wolnego wybiegu, które ma bardziej wyrazisty smak, nie rozpada się w czasie pieczenia na pojedyncze włókna oraz ma wyższe wartości odżywcze. Na blachę dokładam ziemniaki o niskiej zawartości skrobi (typ kulinarny A lub B), które nie rozpadają się w czasie pieczenia. Idealnie sprawdzą się nie tylko ziemniaki zeszłoroczne, ale także ziemniaki młode. Wszystkie składniki obtaczam w oliwie z dodatkiem ziół oraz przypraw i wstawiam do piekarnika na około 45 minut.
Przepis: Udka kurczaka pieczone z ziemniakami i warzywami
To pyszny obiad bez wysiłku.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 913 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg udek kurczaka
- 1 kg małych ziemniaków
- 1 duża papryka
- 2 pomidory
- 1 duża cebula
Do obtoczenia mięsa i ziemniaków przed pieczeniem:
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- mały pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ziemniaki obierz, umyj i również osusz (młode ziemniaki wystarczy wyszorować). Cebulę pokrój w piórka. Paprykę pokrój w ósemki. Pomidory pokrój w ćwiartki. W miseczce wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami i przyprawami.
- WykonanieObtocz składniki w oliwie z dodatkami. Mięso wyłóż na środku naczynia do zapiekania, a warzywa po bokach. Oprósz składniki solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- PieczenieWstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra-dół bez termoobiegu) i piecz przez około 45 minut lub do miękkości składników (czas pieczenia zależy m.in. od wielkości udek i ziemniaków).
Udka kurczaka pieczone z ziemniakami i warzywami podaję od razu po przygotowaniu, udekorowane szczypiorkiem. Danie świetnie smakuje samo, ale można je uzupełnić lekką surówką np. z marchewki i jabłka, kiszonej kapusty, kapusty pekińskiej lub selera.
Opcjonalne dodatki do pieczonych udek
Na blachę do pieczenia można dorzucić również inne składniki np. pokrojoną w kostkę lub grube plastry cukinię lub bakłażana, pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę oraz białą i jasnozieloną część pora. Polecam też pokrojonego w słupki korzenia selera, papryczki chili, różyczki brokułu lub kalafiora, brukselkę oraz fasolkę szparagową. Warzywa, które miękną w kilka minut, dorzuć na blachę pod koniec pieczenia.
Czytaj też:
Trę pieczarki i robię placki lepsze od ziemniaczanych. Przepis mam ze starej książki kucharskiejCzytaj też:
Mięso pokrywam dodatkami i wstawiam do piekarnika. Zrób raz, a nie wrócisz już do zwykłych kotletów