Wrzucam wszystko na jedną blachę i idę odpocząć. Najlepszy obiad robi się sam

Wrzucam wszystko na jedną blachę i idę odpocząć. Najlepszy obiad robi się sam

Dodano: 
Udka kurczaka z ziemniakami i warzywami
Udka kurczaka z ziemniakami i warzywami Źródło: Shutterstock / Elenglush
Szukasz pomysłu na tani, szybki, smaczny i sycący obiad? Soczyste mięso z kurczaka pieczone z pysznymi i pożywnymi dodatkami to idealne rozwiązanie. Sprawdź ten genialny przepis.

Proste składniki, minimum pracy, a efekt zachwyca smakiem i aromatem – tak można podsumować potrawę z poniższego przepisu, który na pewno przypadnie do gustu wielbicielom prostych, zdrowych i aromatycznych dań.

Dlaczego warto upiec kurczaka z ziemniakami i warzywami?

To danie to kwintesencja prostoty i wygody. Wszystkie składniki pieką się razem, co oszczędza czas i energię. Jest też mnie zmywania. Udka kurczaka wychodzą soczyste, ziemniaki chrupiące, a papryka, cebula, czosnek i pomidory stanowią pobudzający kubki smakowe akcent kolorystyczny. Co więcej, ten drób pieczony z ziemniakami i warzywami to bardzo ekonomiczne rozwiązanie – wszystkie składniki są łatwo dostępne i niedrogie.

Jak zrobić udka kurczaka pieczone z ziemniakami i warzywami?

Kluczem do sukcesu podczas przygotowywania potrawy jest odpowiedni dobór składników. Polecam wybrać mięso od kur z wolnego wybiegu, które ma bardziej wyrazisty smak, nie rozpada się w czasie pieczenia na pojedyncze włókna oraz ma wyższe wartości odżywcze. Na blachę dokładam ziemniaki o niskiej zawartości skrobi (typ kulinarny A lub B), które nie rozpadają się w czasie pieczenia. Idealnie sprawdzą się nie tylko ziemniaki zeszłoroczne, ale także ziemniaki młode. Wszystkie składniki obtaczam w oliwie z dodatkiem ziół oraz przypraw i wstawiam do piekarnika na około 45 minut.

Przepis: Udka kurczaka pieczone z ziemniakami i warzywami

To pyszny obiad bez wysiłku.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
913 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg udek kurczaka
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1 duża papryka
  • 2 pomidory
  • 1 duża cebula

Do obtoczenia mięsa i ziemniaków przed pieczeniem:

  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • mały pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ziemniaki obierz, umyj i również osusz (młode ziemniaki wystarczy wyszorować). Cebulę pokrój w piórka. Paprykę pokrój w ósemki. Pomidory pokrój w ćwiartki. W miseczce wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami i przyprawami.
  2. WykonanieObtocz składniki w oliwie z dodatkami. Mięso wyłóż na środku naczynia do zapiekania, a warzywa po bokach. Oprósz składniki solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. PieczenieWstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra-dół bez termoobiegu) i piecz przez około 45 minut lub do miękkości składników (czas pieczenia zależy m.in. od wielkości udek i ziemniaków).

Udka kurczaka pieczone z ziemniakami i warzywami podaję od razu po przygotowaniu, udekorowane szczypiorkiem. Danie świetnie smakuje samo, ale można je uzupełnić lekką surówką np. z marchewki i jabłka, kiszonej kapusty, kapusty pekińskiej lub selera.

Opcjonalne dodatki do pieczonych udek

Na blachę do pieczenia można dorzucić również inne składniki np. pokrojoną w kostkę lub grube plastry cukinię lub bakłażana, pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę oraz białą i jasnozieloną część pora. Polecam też pokrojonego w słupki korzenia selera, papryczki chili, różyczki brokułu lub kalafiora, brukselkę oraz fasolkę szparagową. Warzywa, które miękną w kilka minut, dorzuć na blachę pod koniec pieczenia.

Czytaj też:
Trę pieczarki i robię placki lepsze od ziemniaczanych. Przepis mam ze starej książki kucharskiej
Czytaj też:
Mięso pokrywam dodatkami i wstawiam do piekarnika. Zrób raz, a nie wrócisz już do zwykłych kotletów