Kroję ziemniaki i owijam aromatycznymi plastrami. Po upieczeniu jemy je z sosem i surówką

Kroję ziemniaki i owijam aromatycznymi plastrami. Po upieczeniu jemy je z sosem i surówką

Dodano: 
Ziemniaki pieczone w boczku
Ziemniaki pieczone w boczku Źródło: Shutterstock / Vershinin89
Ziemniaki to w Polsce najpopularniejszy dodatek do obiadu. U mnie często jednak grają główną rolę. A przyrządzam je bardzo prosto, w piekarniku. Dzięki aromatycznemu dodatkowi wychodzą soczyste, chrupiące i pełne smaku.

Ziemniaki to produkt o dużej zawartości skrobi, który świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Można je gotować, smażyć i piec. Da się je też z nich przygotować pełnowartościowe potrawy, np. placki, knedle, kopytka. U mnie dodatek do obiadu stał się daniem głównym, bo rodzina uznała, że w takim zestawieniu niczego więcej nie potrzebuje. Tylko proste dodatki typu sos i surówka.

Jak przygotować ziemniaki do pieczenia?

Wiele osób ziemniaki przeznaczone do pieczenia najpierw gotuje. Rzeczywiście skraca to czas pobytu ziemniaków w piekarniku, ale też zmienia nieco smak i konsystencję warzywa. Takie ziemniaki są dość suche i sypkie. Dlatego ja zdecydowanie wolę piec surowe ziemniaki. By jednak pieczenie nie trwało zbyt długo, zwykle kroję je w plastry lub łódeczki. Wtedy wystarczy ok. 40 minut pieczenia.

Jak zrobić ziemniaki pieczone w boczku?

Przygotowanie ziemniaków pieczonych w boczku to naprawdę prosta sprawa. Ziemniaki należy umyć, obrać, opłukać i pokroić w grubsze talarki lub w łódeczki. Potem każdy kawałek ziemniaka trzeba owinąć plasterkiem boczku, spiąć by boczek się nie zsuwał i całość wstawić do piekarnika. Odpowiednio upieczone ziemniaki są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

Przepis: Ziemniaki pieczone w boczku

Talarki ziemniaków owinięte plasterkami boczku i pieczone w piekarniku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 250 g wędzonego boczku w wąskich, cienkich plasterkach
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki umyj, obierz, opłucz, osusz. Pokrój je w grubsze talarki lub łódeczki. Każdy kawałek owiń krótkim paskiem wędzonego boczku, zepnij wykałaczką, ułóż w naczyniu do zapiekania.
  2. Pieczenie ziemniakówZiemniaki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 25 minut. Po tym czasie podnieś temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz ziemniaki do czasu, aż będą miękkie i chrupiące. Oprósz je pieprzem.

Z czym podać ziemniaki pieczone w boczku?

Ziemniaki pieczone w boczku to u mnie danie główne. Podaję do niego tylko sos i surówkę. Jeśli chodzi o sos, to dobrze pasuje tu sos tatarski, czosnkowy czy ziołowy. Z surówek polecam zaś klasycznego colesława, a także surówkę z kiszonej kapusty czy miks sałat z dodatkami.

Czytaj też:
To najlepsze ziemniaki z patelni, jakie jadłam. Dwa składniki dodają im smaku i aromatu
Czytaj też:
Oszalejesz na punkcie tych kopytek. Przepis teściowej totalnie mnie zaskoczył