Ziemniaki to ulubione warzywo Polaków. Zazwyczaj stanowi dodatek do drugiego dania, jednak można też z niego przygotować samodzielne potrawy, takie jak: placki, kluski czy sałatki. Ziemniaki doskonale też smakują przyrządzone na patelni. Ich chrupiąca skórka doskonale harmonizuje z miękkim, soczystym miąższem. A gdy wzbogacicie je dwoma dodatkami, zamienią się w sycące danie.
Jak przygotować ziemniaki do smażenia?
Ziemniaki są twarde i nie można ich jeść surowych. To sprawia, że wiele osób przed smażeniem je podgotowuje. I rzeczywiście, takie półmiękkie plastry ziemniaków szybko się rumienią i po chwili są gotowe do jedzenia. Ja jednak wolę smażyć surowe ziemniaki, bo bardziej odpowiada mi ich smak i konsystencja. Są nieco twardsze, a ich miąższ jest bardziej wilgotny. Po obraniu i pokrojeniu w cienkie plastry warto je osuszyć ręcznikiem papierowym.
Jak zrobić sycące ziemniaki z patelni?
By przygotować to sycące danie z patelni potrzebujecie kilku ziemniaków, trochę wędzonego boczku i sera. Te dwa dodatki sprawiają, że ziemniaki doskonale smakują, są soczyste i chrupiące.
Przepis: Sycące ziemniaki z patelni
Ziemniaki smażone z wędzonym boczkiem i żółtym serem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 455 w każdej porcji
Składniki
- 800 g mączystych ziemniaków
- 150 g sera żółtego
- 100 g boczku wędzonego
- 1–2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
- Podsmażanie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w cienkie talarki. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojony w kostkę lub słupki boczek. Smaż kilka minut, aż się zrumieni. Odłóż na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmaż ziemniaki – początkowo na średnim ogniu pod przykryciem, żeby zmiękły, a potem zdejmij pokrywkę i podsmaż, aż się zarumienią. Oprósz je solą i pieprzem.
- Wykańczanie potrawyGdy ziemniaki będą miękkie i złociste, dodaj pokrojony czosnek, podsmażony boczek oraz pokrojony w kostkę ser. Mieszaj całość delikatnie, aż ser się rozpuści i zacznie się ciągnąć. Danie posyp posiekaną natką pietruszki, podawaj gorące.
Z czym podać sycące ziemniaki z patelni?
Sycące ziemniaki z patelni można zjeść same. Jednak o wiele przyjemniej się je zjada w towarzystwie surówki. Może to być np. surówka z pora, z kapusty pekińskiej czy zielona sałata z dodatkami. Możecie też podać do nich lekki sos, przygotowany na bazie jogurtu naturalnego, majonezu i czosnku. Danie warto posypać przed podaniem posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki, szczypiorkiem.
Czytaj też:
Masz ziemniaki i boczek? Połącz je tak, a zrobisz ekspresową zapiekankę, którą wszyscy pokochająCzytaj też:
Najlepsze placki robię z dwóch warzyw. Są chrupiące, pełne smaku i szybko znikają z talerzy