To najlepsze ziemniaki z patelni, jakie jadłam. Dwa składniki dodają im smaku i aromatu

To najlepsze ziemniaki z patelni, jakie jadłam. Dwa składniki dodają im smaku i aromatu

Dodano: 
Ziemniaki z patelni
Ziemniaki z patelni Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Szukacie pomysłu na prosty obiad lub pożywną kolację? Oto danie z patelni, które w jednej i drugiej roli sprawdzi się doskonale. Jego podstawą są ziemniaki, a dodatkami dwa aromatyczne składniki. Dzięki nim ta tania potrawa jest po prostu pyszna.

Ziemniaki to ulubione warzywo Polaków. Zazwyczaj stanowi dodatek do drugiego dania, jednak można też z niego przygotować samodzielne potrawy, takie jak: placki, kluski czy sałatki. Ziemniaki doskonale też smakują przyrządzone na patelni. Ich chrupiąca skórka doskonale harmonizuje z miękkim, soczystym miąższem. A gdy wzbogacicie je dwoma dodatkami, zamienią się w sycące danie.

Jak przygotować ziemniaki do smażenia?

Ziemniaki są twarde i nie można ich jeść surowych. To sprawia, że wiele osób przed smażeniem je podgotowuje. I rzeczywiście, takie półmiękkie plastry ziemniaków szybko się rumienią i po chwili są gotowe do jedzenia. Ja jednak wolę smażyć surowe ziemniaki, bo bardziej odpowiada mi ich smak i konsystencja. Są nieco twardsze, a ich miąższ jest bardziej wilgotny. Po obraniu i pokrojeniu w cienkie plastry warto je osuszyć ręcznikiem papierowym.

Jak zrobić sycące ziemniaki z patelni?

By przygotować to sycące danie z patelni potrzebujecie kilku ziemniaków, trochę wędzonego boczku i sera. Te dwa dodatki sprawiają, że ziemniaki doskonale smakują, są soczyste i chrupiące.

Przepis: Sycące ziemniaki z patelni

Ziemniaki smażone z wędzonym boczkiem i żółtym serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
455 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g mączystych ziemniaków
  • 150 g sera żółtego
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w cienkie talarki. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojony w kostkę lub słupki boczek. Smaż kilka minut, aż się zrumieni. Odłóż na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmaż ziemniaki – początkowo na średnim ogniu pod przykryciem, żeby zmiękły, a potem zdejmij pokrywkę i podsmaż, aż się zarumienią. Oprósz je solą i pieprzem.
  2. Wykańczanie potrawyGdy ziemniaki będą miękkie i złociste, dodaj pokrojony czosnek, podsmażony boczek oraz pokrojony w kostkę ser. Mieszaj całość delikatnie, aż ser się rozpuści i zacznie się ciągnąć. Danie posyp posiekaną natką pietruszki, podawaj gorące.

Z czym podać sycące ziemniaki z patelni?

Sycące ziemniaki z patelni można zjeść same. Jednak o wiele przyjemniej się je zjada w towarzystwie surówki. Może to być np. surówka z pora, z kapusty pekińskiej czy zielona sałata z dodatkami. Możecie też podać do nich lekki sos, przygotowany na bazie jogurtu naturalnego, majonezu i czosnku. Danie warto posypać przed podaniem posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki, szczypiorkiem.

Czytaj też:
Masz ziemniaki i boczek? Połącz je tak, a zrobisz ekspresową zapiekankę, którą wszyscy pokochają
Czytaj też:
Najlepsze placki robię z dwóch warzyw. Są chrupiące, pełne smaku i szybko znikają z talerzy