Najlepsze placki robię z dwóch warzyw. Są chrupiące, pełne smaku i szybko znikają z talerzy

Najlepsze placki robię z dwóch warzyw. Są chrupiące, pełne smaku i szybko znikają z talerzy

Dodano: 
Placki warzywne
Placki warzywne Źródło: Shutterstock / Sagittarius_13
Jeśli lubicie placki ziemniaczane, te z pewnością pokochacie. Mają bowiem ciekawszy smak i wygląd i są nieco mniej kaloryczne. To zasługa połączenia dwóch tanich składników. Tę potrawę możecie podać na szybki obiad.

Jeśli już nieco przejadły wam się placki ziemniaczane, proponuję ich ulepszoną wersję. Wystarczy dodać do startych ziemniaków lekkie warzywo, a potrawa nabierze delikatności i ciekawego smaku. Tym warzywem jest cukinia, która jest dostępna w sklepach przez cały rok. Wystarczy jedna mała sztuka, a warzywne placki będą smakować wspaniale.

Jak rozdrobnić warzywa na placki?

Ziemniaki na placki ziemniaczane zwykle ściera się na tarce o małych oczkach. Wtedy są jednolite, choć trochę zbyt zwarte. Dlatego ja wolę ścierać je na średnich oczkach tarki. Jeśli zaś chodzi o cukinię, lepiej zetrzeć ją na średnich lub dużych oczkach. To delikatne warzywo szybko się usmaży nawet jeśli będzie miało postać większych wiórków. W plackach można też połączyć warzywa o różnym stopniu rozdrobnienia. I co ważne – cukinii przed starciem nie należy obierać. W skórce znajduje się bowiem wiele wartościowych składników.

Jak zrobić placki z ziemniaków i cukinii?

Placki z ziemniaków i cukinii robi się podobnie, jak tradycyjne ziemniaczane. Trzeba tylko zetrzeć oba warzywa, a potem odcisnąć z nich nadmiar soku. Po wymieszaniu osączonego miąższu z mąką i jajkiem, można przystąpić do smażenia placków. By wyszły chrupiące trzeba dość dobrze rozgrzać patelnię i użyć sporej ilości oleju.

Przepis: Placki ziemniaczane z cukinią

Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem startej cukinii

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na średnich oczkach tarki. Umieść je na sicie, odciśnij. Znad zebranego osadu zlej płyn, a osad dodaj do masy ziemniaczanej. Cukinię umyj, zetrzyj na średnich oczkach tarki, odciśnij, dodaj do ziemniaków. Cebulę obierz, przekrój na pół, zetrzyj na małych oczkach, usuń nadmiar soku, dodaj do warzyw.
  2. Przygotowanie ciastaDo startych warzyw dodaj jajko, mąkę i pół łyżeczki soli. Koperek opłucz, osusz, posiekaj, dodaj do ciasta, wymieszaj.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Placki smaż po ok. 3 minuty z każdej strony. Gdy będą już rumiane, zdejmij je z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Z czym podać placki z ziemniaków i cukinii?

Placki z ziemniaków i cukinii lubią te same dodatki, co zwykłe placki ziemniaczane. Można je więc podać z kwaśną, gęstą śmietaną lub w lżejszej wersji z jogurtem naturalnym. Dodatkowo można je posypać cukrem lub posiekanym szczypiorkiem. Wszystko zależy od tego, czy wolimy placki w wersji słodkiej czy wytrawnej.

Czytaj też:
Nie uwierzysz, z czego są te placki. Zdrowsza i lżejsza alternatywa ziemniaczanych
Czytaj też:
Z tartej cukinii i prostej masy robię lekką kolację. Tę potrawę we włoskim stylu pokochała moja rodzina