Natrzyj schab wyjątkową marynatą. Kotlety wyjdą soczyste i zachwycą wszystkich

Natrzyj schab wyjątkową marynatą. Kotlety wyjdą soczyste i zachwycą wszystkich

Dodano: 
Kotlety schabowe
Kotlety schabowe Źródło: Shutterstock / Piotr Wytrazek
Chcesz przygotować soczyste i rozpływające się w ustach kotlety schabowe? Zamarynuj mięso w majonezie z przyprawami, który sprawi, że zyska idealną konsystencję i wyjątkowy smak.

Kotlety schabowe z dodatkiem majonezu gwarantują wyjątkowe doznania smakowe. Mięso możesz przygotować w tradycyjny sposób, smażąc je na patelni oraz upiec w piekarniku. Niezależnie od sposobu obróbki termicznej, nie wyjdzie suche i twarde.

Dlaczego warto dodać majonez do mięsa?

Majonez jest składnikiem, który ma wpływ na soczystość i smak mięsa. Użyty jako marynata, tworzy na powierzchni kotletów delikatną warstwę, która zapobiega utracie wilgoci podczas smażenia. Zawarty w majonezie olej jest dodatkowo nośnikiem smaku i sprawia, że kotlety stają się bardzo kruche oraz nabierają wyjątkowego aromatu.

Jak zrobić kotlety schabowe z dodatkiem majonezu?

Kotlety schabowe z dodatkiem majonezu są gotowe raz-dwa. Zaledwie 30 minut marynowania wystarczy, żeby majonez nawilżył mięso i nadał mu wyjątkowy smak. Do majonezu dodaję odrobinę suszonego czosnku oraz świeżo zmielony pieprz kolorowy. Nacieram rozbite plastry schabu marynatą, odstawiam do lodówki, a następnie panieruję w mące pszennej, roztrzepanym jajku i drobno mielonej bułce tartej.

Tak przygotowane kotlety schabowe smażę na klarowanym maśle, które podbija ich smak (możesz też usmażyć kotlety na smalcu lub oleju roślinnym).

Przepis: Kotlety schabowe z dodatkiem majonezu

Tak przygotowane kotlety ze schabu zachwycają smakiem i soczystością.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
627 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Na marynatę:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego

Do panierowania:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie i marynowanie mięsaSchab umyj, osusz, pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem i oprósz z obu stron solą. Wymieszaj majonez z czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Obtocz mięso w marynacie i odstaw na 30 minut do lodówki.
  2. PanierowanieOprósz kotlety mąką pszenną i obtocz w jajku oraz bułce tartej.
  3. SmażenieSmaż kotlety na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony, a następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Kotlety schabowe podaję na ciepło z ziemniakami oraz surówkami, a także jarzynkami na ciepło np. kapustą zasmażaną.

Inne wersje panierki do kotletów schabowych z dodatkiem majonezu

Kotlety schabowe z dodatkiem majonezu doskonale smakują nie tylko obtoczone w bułce tartej, ale także:

  • japońskiej panierce panko,
  • rozdrobnionych płatkach owsianych górskich,
  • całych płatkach owsianych z dodatkiem otrębów,
  • pokruszonych i całych pełnoziarnistych płatkach owsianych,
  • zmielonych orzechach,
  • mące pszennej i roztrzepanym jajku.

Smak panierki możesz zmienić, dodając do niej różne zioła i przyprawy np. słodką lub ostrą paprykę, tymianek, bazylię, a także drobno starty twardy ser (np. parmezan).

Czytaj też:
Mniej kalorii, więcej smaku i zero smażenia. Te kotlety z piekarnika zmieniają wszystko
Czytaj też:
Zrób raz, jedz dwa dni. Ten soczysty pieczony schab to u mnie obiad i domowa wędlina w jednym