Chrupiący dodatek sprawia, że moje mielone smakują genialnie. Każdy prosi o dokładkę

Chrupiący dodatek sprawia, że moje mielone smakują genialnie. Każdy prosi o dokładkę

Dodano: 
Kotlety mielone
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / Photo_Point_Des
Kotlety mielone są smaczne, ale mogą się znudzić. Na szczęście w bardzo prosty sposób można odmienić ich smak. I da się to zrobić na wiele sposobów. Ja na przykład dorzucam do nich chrupiący składnik, który rewelacyjnie podnosi ich smak.

Kotlety mielone to smaczne danie, które dość często pojawia się na naszych stołach. To sprawia, że niektórym mogło się już nieco znudzić. By jednak odmienić smak i charakter tej potrawy, nie trzeba dużego wysiłku. Wystarczy tylko dorzucić jeden prosty składnik do masy lub do panierki. Ja wybrałam to drugie rozwiązanie, bo spodziewałam się, że będzie strzałem w dziesiątkę. I wcale się nie pomyliłam.

Z jakiego mięsa zrobić kotlety mielone?

Na kotlety mielone najlepsze jest nieco tłuściejsze mięso. Ja zwykle wybieram łopatkę wieprzową, choć czasami mielę też karkówkę. Nie przepadam za mięsem z szynki, bo jest zbyt suche. Jednak dobre rozwiązanie stanowi połączenie mięsa wieprzowego i wołowego. Pierwsze daje potrawie soczystość, drugie zapewnia wyrazisty smak.

Jak zrobić kotlety mielone w chrupiącej panierce?

Kotlety mielone po uformowaniu zwykle obtacza się w tartej bułce. Ja jednak urozmaiciłam nieco tę panierkę, bo dodałam do niej mini-grzanki. To sprawiło, że po usmażeniu kotlety przyjemnie chrupały, a przy tym były idealnie soczyste w środku. Grzanki mogą mieć kształt kostek lub słupków. Jedne i drugie doskonale spełnią swoją rolę.

Przepis: Kotlety mielone w grzankach

Chrupiące kotlety mielone panierowane w bułce tartej i grzankach

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej lub mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 kajzerka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • 3/4 szklanki tartej bułki
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPołowę bułki namocz w mleku, odciśnij. Pozostałą bułkę pokrój w niedużą kostkę, zrumień na patelni z odrobiną oleju. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju, wystudź.
  2. Przygotowanie masyDo mielonego mięsa dodaj odciśniętą bułkę, zeszkloną cebulę, jajko, trochę soli, pieprzu i majeranku. Dokładnie wyrób mięsną masę.
  3. Formowanie i smażenie kotletówTartą bułkę wymieszaj z grzankami. Patelnię rozgrzej, wlej na nią olej. Zwilżonymi w wodzie dłońmi nabieraj masę i formuj z niej kotlety. Lekko je spłaszczaj, panieruj w tartej bułce z grzankami. Grzanki lekko dociśnij. Kotlety kładź na gorący tłuszcz i smaż po 3-4 minuty z każdej strony.

Z czym podać chrupiące kotlety mielone?

Chrupiące kotlety mielone doskonale smakują podane z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi lub smażonymi. Jeśli zaś chodzi o warzywny dodatek, tu najlepiej sprawdzają się surówki. Można więc wybrać surówkę z kapusty pekińskiej lub surówkę Colesław. Dobrze też będzie pasowała sałata z dodatkami.

Czytaj też:
Twoja rodzina ma dość mielonych? Zrób to zamiast nich i patrz, jak znikają z talerzy
Czytaj też:
Te placki z kurczakiem wolimy od kotletów! Odkryj chrupiące i pyszne gotowe w 30 minut