Kotlety mielone to smaczne danie, które dość często pojawia się na naszych stołach. To sprawia, że niektórym mogło się już nieco znudzić. By jednak odmienić smak i charakter tej potrawy, nie trzeba dużego wysiłku. Wystarczy tylko dorzucić jeden prosty składnik do masy lub do panierki. Ja wybrałam to drugie rozwiązanie, bo spodziewałam się, że będzie strzałem w dziesiątkę. I wcale się nie pomyliłam.
Z jakiego mięsa zrobić kotlety mielone?
Na kotlety mielone najlepsze jest nieco tłuściejsze mięso. Ja zwykle wybieram łopatkę wieprzową, choć czasami mielę też karkówkę. Nie przepadam za mięsem z szynki, bo jest zbyt suche. Jednak dobre rozwiązanie stanowi połączenie mięsa wieprzowego i wołowego. Pierwsze daje potrawie soczystość, drugie zapewnia wyrazisty smak.
Jak zrobić kotlety mielone w chrupiącej panierce?
Kotlety mielone po uformowaniu zwykle obtacza się w tartej bułce. Ja jednak urozmaiciłam nieco tę panierkę, bo dodałam do niej mini-grzanki. To sprawiło, że po usmażeniu kotlety przyjemnie chrupały, a przy tym były idealnie soczyste w środku. Grzanki mogą mieć kształt kostek lub słupków. Jedne i drugie doskonale spełnią swoją rolę.
Przepis: Kotlety mielone w grzankach
Chrupiące kotlety mielone panierowane w bułce tartej i grzankach
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 400 g mielonej łopatki wieprzowej lub mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 kajzerka
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- 3/4 szklanki tartej bułki
- sól, pieprz
- majeranek
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPołowę bułki namocz w mleku, odciśnij. Pozostałą bułkę pokrój w niedużą kostkę, zrumień na patelni z odrobiną oleju. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju, wystudź.
- Przygotowanie masyDo mielonego mięsa dodaj odciśniętą bułkę, zeszkloną cebulę, jajko, trochę soli, pieprzu i majeranku. Dokładnie wyrób mięsną masę.
- Formowanie i smażenie kotletówTartą bułkę wymieszaj z grzankami. Patelnię rozgrzej, wlej na nią olej. Zwilżonymi w wodzie dłońmi nabieraj masę i formuj z niej kotlety. Lekko je spłaszczaj, panieruj w tartej bułce z grzankami. Grzanki lekko dociśnij. Kotlety kładź na gorący tłuszcz i smaż po 3-4 minuty z każdej strony.
Z czym podać chrupiące kotlety mielone?
Chrupiące kotlety mielone doskonale smakują podane z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi lub smażonymi. Jeśli zaś chodzi o warzywny dodatek, tu najlepiej sprawdzają się surówki. Można więc wybrać surówkę z kapusty pekińskiej lub surówkę Colesław. Dobrze też będzie pasowała sałata z dodatkami.
Czytaj też:
Twoja rodzina ma dość mielonych? Zrób to zamiast nich i patrz, jak znikają z talerzyCzytaj też:
Te placki z kurczakiem wolimy od kotletów! Odkryj chrupiące i pyszne gotowe w 30 minut