Najprostszy przepis na ciasto na pierogi to wyrobienie mąki podlewanej gorącą wodą. To dobra opcja dla osób, które są np. na diecie wegańskiej. Ja przy cieście na pierogi jestem jednak tradycjonalistką i najbardziej lubię takie z dodatkiem jajka i koniecznie masła. To właśnie masło sprawia, że ciasto nabiera i smaku, i wyjątkowej delikatności. Co więcej: to ciasto wykorzystasz zarówno do pierogów z farszem wytrawnym (np. z mięsem, ziemniakami, szpinakiem, kapustą czy z serem), jak i słodkim (np. z owocami czy serem na słodko).
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?
Ciasto na pierogi można wyrobić ręcznie, a można sobie ułatwić pracę i użyć robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Takie ciasto potrzebuje dłuższego wyrabiania, idealnie jeśli możesz poświęcić na to ok. 10 minut. Ważne jest też, aby ciasto nieco odpoczęło. Stąd należy je odłożyć na 30 minut do lodówki. Potem już można je wałkować i lepić dowolne pierogi. Ciasto nadaje się także do zrobienia tradycyjnych uszek z grzybami.
Przepis: Idealne ciasto na pierogi
Ciasto do pierogów wytrawnych i słodkich.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 87 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- 50 g masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaMasło rozpuść w rondelku i ostudź. Z mąki, wody, masła, jajka i szczypty soli wyrób ciasto (powinno być lekko kleiste). Ciasto wyrabiaj 5-10 minut. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Robienie i gotowanie pierogówCiasto rozwałkuj, wykrawaj okręgi i lep pierogi z dowolnym farszem. Gotuj w osolonym wrzątku 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Czy można mrozić ciasto na pierogi?
Ciasto na pierogi można też zamrozić i użyć w dowolnym momencie, kiedy będzie ci potrzebne. Wówczas należy je zwinąć szczelnie i schować do zamrażarki, a przed użyciem dobrze rozmrozić.
Warto pamiętać, że można też mrozić surowe pierogi: to dobry patent na szybki i domowy obiad, kiedy nie masz czasu na gotowanie. Ulepione pierogi należy układać na tackach lub deskach i na płasko wkładać do zamrażarki. Kiedy pierogi dobrze się zmrożą, wystarczy je podzielić na porcje i pozamykać w woreczkach lub pojemnikach do mrożenia. Mrożone pierogi należy zwykle gotować kilka minut dłużej niż te gotowane na świeżo. Przy mrożeniu pierogów warto korzystać z funkcji szybkiego mrożenia, jeśli twoja zamrażarka taką posiada.
Czytaj też:
Najlepszy przepis na pierogi z kapustą mam od babci Ani. Sekretem farszu jest jeden dodatekCzytaj też:
Babcia Marysia sypała na patelnię jeden dodatek i zamieniała zwykłe naleśniki w prawdziwą ucztę. Innych nie chcieliśmy jeść