Rozgrzewająca zupa z ciecierzycy robi za cały obiad. Jest prosta, tania i sycąca

Rozgrzewająca zupa z ciecierzycy robi za cały obiad. Jest prosta, tania i sycąca

Dodano: 
Zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy Źródło: Shutterstock
Zimą gotuję rozgrzewającą zupę z ciecierzycy. Delikatny, orzechowy smak podkręcam wyrazistymi przyprawami. Zupa wychodzi pyszna, pożywna i najlepiej smakuje w chłodne dni. A do tego taki obiad kosztuje mnie grosze.

Zupa z ciecierzycy rozgrzeje po powrocie do domu. Jest smaczna, zdrowa i i z powodzeniem zastąpi cały obiad. Gotuję ją z tego prostego przepisu, po który z chęcią sięgam, gdy za oknem mrozi.

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Ciecierzyca jest jedną z najstarszych uprawianych roślin strączkowych na świecie. Funkcjonuje też pod nazwami cieciorka i groch włoski. Jedzenie tej rośliny o delikatnym, orzechowym smaku dostarczy porcji witaminy K, witamin z grupy B, potasu, żelaza, fosforu i magnezu. Ciecierzyca bogata jest też w błonnik, co wpływa na uczucie sytości i pozwala kontrolować wagę. Ta roślina strączkowa jest składnikiem hummusu, pasztetów i sałatek oraz zupy z mojego przepisu.

Jak ugotować rozgrzewającą zupę z ciecierzycy?

Do ugotowania tej rozgrzewającej zupy używam ciecierzycy z puszki. Dzięki temu nie muszę wcześniej jej namaczać, a to pozwala zaoszczędzić czas. W garnku na oleju podsmażam cebulę z czosnkiem i dodaję przyprawy, które znakomicie rozgrzewają. Do garnka trafia pokrojona papryczka chili, kurkuma, imbir i pieprz czarny.

Przyprawy zalewam bulionem warzywnym lub rosołem, który został mi z poprzedniego obiadu. Gdy się zagotuje, dodaję ciecierzycę z puszki i pokrojone ziemniaki. Zupę z ciecierzycy gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zupa dodaję przecier pomidorowy i gotuję kolejne 15 minut.

Przepis: Rozgrzewająca zupa z ciecierzycy

Prosta, tania i pożywna zupa z ciecierzycy

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
222 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy konserwowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • kurkuma
  • sproszkowany imbir
  • pieprz czarny
  • 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki
  • kolendra

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie cebuli i czosnkuW garnku na oleju podsmażam pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaję drobno pokrojoną papryczkę chili. Wsypuję kurkumę, imbir i pieprz.
  2. Dodawanie ciecierzycy z puszkiDo garnka wlej bulion warzywny lub rosół. Gdy się zagotuje, dodaj ciecierzycę z puszki i pokrojone ziemniaki
  3. Gotowanie zupyZupę gotuj na małym ogniu przez 15 minut pod przykryciem. Po upływie tego czasu dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 15 minut. Podawaj z gęstą śmietaną i natką pietruszki.

Z czym podawać rozgrzewającą zupę z ciecierzycy?

Zupę z ciecierzycy podaję z odrobiną kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego lub skyru). Wierzch dania posypuję posiekaną natki pietruszki lub kolendrą. Jeśli nie dodaję ziemniaków do zupy, to potrawę serwuję ze świeżym pieczywem.

Czytaj też:
Odkryj mój sekret na tani gulasz. Ten szybki obiad zaskakuje smakiem i jest dziecinnie łatwy
Czytaj też:
Ta zupa sprawi, że pokochasz brukselkę. Smakuje obłędnie i rozgrzewa w zimowe dni