Piersi z kurczaka robię w aromatycznej marynacie. Poznaj sekret ich wyjątkowego smaku

Piersi z kurczaka robię w aromatycznej marynacie. Poznaj sekret ich wyjątkowego smaku

Dodano: 
Pieczone filety z  piersi z kurczaka
Pieczone filety z piersi z kurczaka Źródło: Shutterstock / Michael Kraus
Pierś z kurczaka w sam raz na rodzinny obiad. Co zrobić, by mięso wyszło wyjątkowo soczyste i aromatyczne? Taki efekt gwarantuje marynata, w której nie zabraknie nut słodkich i ostrych. Całości dopełni rozmaryn. Wypróbuj ten przepis.

Pierś z kurczaka jest niedroga i wyjątkowo popularna. Chętnie przyrządzamy to mięso na obiad. Z piersi kurczaka robimy kotlety i smażymy na patelni lub w piekarniku. Jednak pierś z kurczaka w takiej formie może być nieco sucha, a nawet twarda. Mięso traci swą delikatność, a smak dania wiele pozostawia do życzenia. Jednak znalazłam sposób, by pierś z kurczaka wyszła soczysta i aromatyczna jak nigdy dotąd. Przygotowuję marynatę, do której trafia mięso przed dalszym pieczeniem.

Jak przygotować aromatyczną pierś z kurczaka?

Kotlety z piersi kurczaka są szybkie w przygotowaniu i zazwyczaj smaczne. Problem zaczyna się, gdy mięso wychodzi zbyt suche. Przecież mamy ochotę na soczystą pierś z kurczaka, a nie mięso wysuszone na wiór. Dlatego, jeśli planujemy obiad z piersią z kurczaka w roli głównej, warto zabrać się za niego nawet kilkanaście godzin wcześniej. W tym właśnie czasie przygotujemy marynatę, do której trafi mięso. Pierś z kurczaka w formie kotletów należy marynować co najmniej 4 godziny.

Jednak idealnie, by było, gdyby kotlety w marynacie spędziły całą noc. Efekt jest wart tego. Pierś z kurczaka wyjdzie nie tylko soczysta, ale przede wszystkim aromatyczna. Marynata z jogurtu naturalnego, musztardy, miodu i oliwy z dodatkiem soku z cytryny zapewnia właśnie taki efekt. Natomiast trochę rozmarynu daje subtelną nutę jałowca, zapachu sosy i delikatnie żywiczny smak. Tak przygotowane kotlety piekę pod kołderką ze startego żółtego sera. Obiad wychodzi, że palce lizać.

Przepis: Pierś z kurczaka w aromatycznej marynacie

Pieczone mięso drobiowe na obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
817 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg piersi z kurczaka

Składniki na marynatę:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 150 g sera żółtego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie marynatyW dużej misce wymieszaj jogurt naturalny z miodem i oliwą. Dodaj musztardę sarepską, sok z cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wsyp posiekaną gałązkę rozmarynu. Składniki dokładnie wymieszaj.
  2. Marynowanie mięsaPierś z kurczaka pokrój w plastry, delikatnie je rozbij i umieść w misce z marynatą. Powinna ona pokrywać każdy kawałek mięsa. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
  3. Pieczenie mięsaNastępnego dnia kotlety z piersi kurczaka wyjmij z marynaty. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po upływie tego czasu kotlety posyp startym żółtym serem i wstaw na kolejne 10-15 minut.

Jak podawać pieczone piersi z kurczaka?

Pieczone kotlety z piersi z kurczaka wychodzą bardzo smaczne, aromatyczne i mięciutkie. W soczystym mięsie można wyczuć słodko-ostre nuty. To zasługa marynaty, do której trafiły kotlety z piersi kurczaka. Danie ma też nieco żywiczny smak i aromat rozmarynu. Pachnie obłędnie, a warstwa roztopionego sera, dopełnia całości.

Czytaj też:
Tani, prosty i sycący obiad robię w jednym garnku. Ten przepis ratuje mnie, gdy brak czasu
Czytaj też:
Do taniej kaszy dorzucam jajka i robię pyszne kotlety. Prosty przepis na obiad