Bezmięsne kotlety często są u mnie głównym daniem obiadowym. Robi się je łatwo, smakują każdemu i jednocześnie to niedrogi patent na sycący i zdrowy posiłek. Ten przepis to patent na kotlety z kaszy i jajek.
Jak zrobić kotlety z kaszy gryczanej?
Do kotletów można wykorzystać dowolną kaszę gryczaną: paloną lub jasną, która jest delikatniejsza w smaku. Ja zdecydowanie stawiam na kaszę paloną, którą lubię za charakterystyczny, wyrazisty smak. Ja zwykle specjalnie gotuję kaszę na kotlety, ale to danie jest też dobrym patentem na wykorzystanie kaszy, kiedy zdarzy ci się ugotować jej zbyt dużo.
Ważnym dodatkiem są jajka gotowane, ale tu od razu dam radę: gotowane jajka można również zastąpić w tym przepisie tłustym lub półtłustym twarożkiem, który wystarczy rozdrobnić widelcem. Jeśli chcesz, do masy na kotlety z kaszy gryczanej możesz dorzucić również suszony lub świeży, drobniutko posiekany koperek. Do kotlecików można dodać także tarty, żółty ser, który dodatkowo podkręci smaki (na podane proporcje wystarczą dwie łyżki sera startego na drobnych oczkach).
Po usmażeniu kotleciki mają przyjemnie chrupiący wierch. Ja smażę takie kotlety zwykle na oleju rzepakowym.
Przepis: Kotlety z kaszy gryczanej
Proste i sycące kotlety na obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 276 w każdej porcji
Składniki
- 100 g kaszy gryczanej (1 torebka)
- 3 ugotowane jajka
- 1 surowe jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
dodatkowo:
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy na kotlecikiKaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, cebulkę drobno posiekaj, ugotowane jajka zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Wymieszaj wszystko, dodaj surowe jajko, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem.
- Smażenie kotletówNa patelni dobrze rozgrzej olej. Z masy formuj niewielkie kotlety i panieruj w bułce tartej. Smaż na złoto z obu stron.
Jak podawać kotlety z kaszy gryczanej?
Te bezmięsne kotlety z kaszy gryczanej świetnie smakują podane z ziemniakami i mizerią albo surówką z kiszonej kapusty. Oczywiście można je również zaserwować z ryżem i dowolnymi warzywami. Takie kotleciki to też świetna przekąska pomiędzy posiłkami. Lubię je wtedy zajadać z lekkim sosem na bazie jogurtu (świetnie smakują z sosem czosnkowym). Zimne kotlety często kroję na plastry i kładę na kanapki albo dodaję do sałatek.
Kotlety z kaszy gryczanej, jeśli zrobisz ich więcej, po usmażeniu można także zamrozić.
Czytaj też:
Szatkuję kapustę pekińską i dorzucam trzy proste składniki. W 10 minut mam genialną surówkę do obiaduCzytaj też:
Tani, prosty i sycący obiad robię w jednym garnku. Ten przepis ratuje mnie, gdy brak czasu