Do taniej kaszy dorzucam jajka i robię pyszne kotlety. Prosty przepis na obiad

Do taniej kaszy dorzucam jajka i robię pyszne kotlety. Prosty przepis na obiad

Dodano: 
Kotlety z kaszy gryczanej
Kotlety z kaszy gryczanej Źródło: Shutterstock / Elenglush
Kotlety z kaszy to pomysł na bezmięsny obiad, który posmakuje całej rodzinie. Są sycące, mają chrupiącą skórkę i pyszne wnętrze.

Bezmięsne kotlety często są u mnie głównym daniem obiadowym. Robi się je łatwo, smakują każdemu i jednocześnie to niedrogi patent na sycący i zdrowy posiłek. Ten przepis to patent na kotlety z kaszy i jajek.

Jak zrobić kotlety z kaszy gryczanej?

Do kotletów można wykorzystać dowolną kaszę gryczaną: paloną lub jasną, która jest delikatniejsza w smaku. Ja zdecydowanie stawiam na kaszę paloną, którą lubię za charakterystyczny, wyrazisty smak. Ja zwykle specjalnie gotuję kaszę na kotlety, ale to danie jest też dobrym patentem na wykorzystanie kaszy, kiedy zdarzy ci się ugotować jej zbyt dużo.

Ważnym dodatkiem są jajka gotowane, ale tu od razu dam radę: gotowane jajka można również zastąpić w tym przepisie tłustym lub półtłustym twarożkiem, który wystarczy rozdrobnić widelcem. Jeśli chcesz, do masy na kotlety z kaszy gryczanej możesz dorzucić również suszony lub świeży, drobniutko posiekany koperek. Do kotlecików można dodać także tarty, żółty ser, który dodatkowo podkręci smaki (na podane proporcje wystarczą dwie łyżki sera startego na drobnych oczkach).

Po usmażeniu kotleciki mają przyjemnie chrupiący wierch. Ja smażę takie kotlety zwykle na oleju rzepakowym.

Przepis: Kotlety z kaszy gryczanej

Proste i sycące kotlety na obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
276 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej (1 torebka)
  • 3 ugotowane jajka
  • 1 surowe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy na kotlecikiKaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, cebulkę drobno posiekaj, ugotowane jajka zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Wymieszaj wszystko, dodaj surowe jajko, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem.
  2. Smażenie kotletówNa patelni dobrze rozgrzej olej. Z masy formuj niewielkie kotlety i panieruj w bułce tartej. Smaż na złoto z obu stron.

Jak podawać kotlety z kaszy gryczanej?

Te bezmięsne kotlety z kaszy gryczanej świetnie smakują podane z ziemniakami i mizerią albo surówką z kiszonej kapusty. Oczywiście można je również zaserwować z ryżem i dowolnymi warzywami. Takie kotleciki to też świetna przekąska pomiędzy posiłkami. Lubię je wtedy zajadać z lekkim sosem na bazie jogurtu (świetnie smakują z sosem czosnkowym). Zimne kotlety często kroję na plastry i kładę na kanapki albo dodaję do sałatek.

Kotlety z kaszy gryczanej, jeśli zrobisz ich więcej, po usmażeniu można także zamrozić.

Czytaj też:
Szatkuję kapustę pekińską i dorzucam trzy proste składniki. W 10 minut mam genialną surówkę do obiadu
Czytaj też:
Tani, prosty i sycący obiad robię w jednym garnku. Ten przepis ratuje mnie, gdy brak czasu