Kluski w towarzystwie cebulki i boczku to żelazny zestaw zimowego menu z czasów mojego dzieciństwa. Ich przygotowanie nie wymaga ani skomplikowanych przygotowań, ani dużych wydatków. Wystarczy kilka prostych kroków, by cieszyć się pysznym i sycącym daniem, które składa się tylko z 3 składników.
Jak zrobić obiad z 3 składników?
Bazą tego dania są kluski, które przygotowuję z tartych ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się te mączyste, o wysokiej zawartości skrobi, np. typ C lub ewentualnie B/C. Dzięki dużej ilości skrobi kluski będą lepiej się trzymać i nie będą wymagały dużej ilości mąki.
Ziemniaki zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach. Nie zostawiaj surowej masy na długo, ponieważ ziemniaki szybko ciemnieją. Pamiętaj, aby odcisnąć z niej wodę. Nie wylewaj jej, tylko odstaw, aby później zebrać z niej skrobię. Możesz ją dodać do ziemniaczanej papki. Ciasto na kluski nie może być zbyt twarde ani zbyt rzadkie. Mąkę dodaj z umiarem – zbyt duża jej ilość sprawi, że kluski będą gumowate.
Porada: jeśli ziemniaki są wodniste, warto dobrze odcisnąć masę i dodać skrobię zebraną z odlanego płynu. To zapewni lepszą konsystencję klusek.
Przepis: Kluski z cebulką i boczkiem
Sycące ziemniaczane kluski z dodatkiem smażonej cebulki i aromatycznego boczku.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 544 w każdej porcji
Składniki
Na kluski:
- 1 kg ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Na cebulkę z boczkiem:
- 100 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła lub smalcu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a boczek pokrój w kostkę.
- Przygotowanie ciastaOdciśnij nadmiar wody z masy ziemniaczanej przez czystą ściereczkę lub sitko. Wodę odstaw na chwilę, a osadzoną na dnie skrobię dodaj z powrotem do masy ziemniaczanej. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę pszenną, jajko i sól. Mieszaj, aż powstanie gęste, ale plastyczne ciasto.
- Formowanie i gotowanie klusekW dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Ciasto przeciskaj przez sito do klusek lub formuj małe kluski za pomocą dwóch łyżek, wrzucając je bezpośrednio do wrzącej wody. Możesz też używać małej łyżki maczanej w wodzie. Gotuj kluski, aż wypłyną na powierzchnię, następnie pogotuj je jeszcze 2-3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i odstaw.
- Przygotowanie cebulki z boczkiemNa patelnię wrzuć boczek i smaż na małym ogniu, aż stanie się chrupiący. Dodaj cebulę i smaż razem, aż cebula będzie złocista i miękka. Na koniec dodaj masło lub smalec, aby nadać daniu głębszego smaku. Dopraw pieprzem.
- Łączenie składnikówGotowe kluski wymieszaj z gorącą cebulką i boczkiem lub polej je nimi przed podaniem.
Smaczkiem potrawy jest cebulka z boczkiem. To one nadają finalny aromat daniu. Boczek smaż na małym ogniu, aby tłuszcz powoli się wytapiał. Dzięki temu boczek będzie równomiernie chrupiący, a tłuszcz idealny do podsmażania cebuli.
Z czym podawać kluski?
Szare kluski świetnie smakują nie tylko z boczkiem i cebulką. Możesz podać je z kiszoną kapustą, duszoną lub zasmażaną. Doskonale komponują się z gulaszem, sosem pieczarkowym, grzybowym lub śmietanowym. Smaczne są też z kiełbasą i skwarkami. Jeśli chcesz dodać do nich jakiś zielony akcent, to idealne będą ogórki kwaszone. Sprawdzą się również surówki, szczególnie te na bazie kapusty kiszonej.
Wskazówka: jeśli nie wszystkie kluski zostaną zjedzone, schowaj je do lodówki, a następnego dnia podsmaż na patelni – będą jeszcze smaczniejsze.
Czytaj też:
Te kluski z cebulką i boczkiem to smak dzieciństwa! Sprawdź prosty przepis na domowy obiadCzytaj też:
Biorę jajka, mąkę i robię pyszne kluski. To mój niezawodny sposób na ekspresowy obiad z niczego