Delikatne piersi z kurczaka podaję w aromatycznym sosie. To doskonały pomysł na odświętny obiad

Delikatne piersi z kurczaka podaję w aromatycznym sosie. To doskonały pomysł na odświętny obiad

Dodano: 
Kurczak myśliwego
Kurczak myśliwego Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Rozpływające się w ustach mięso oraz kremowy, aromatyczny sos z dodatkiem warzyw i grzybów to duet idealny. Zapraszam po przepis na kurczaka myśliwego.

Kurczak myśliwego (chicken chasseur, poulet chasseur, poulet à la chasseur, poulet sauté chasseur) to przepyszne danie jednogarnkowe, które wywodzi się z kuchni francuskiej. Potrawa zawiera jedynie kilka składników i nie wymaga wielkiego wysiłku podczas przygotowywania.

Jak przygotować kurczaka myśliwego?

Przepisy na chicken chasseur różnią się pod względem dodawanego mięsa (pierś kurczaka, uda, podudzia lub całe ćwiartki), rodzajem grzybów (świeże lub mrożone grzyby leśne, pieczarki) i innych dodatków (świeże pomidory, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, zioła). Przygotowuję kurczaka myśliwego z dodatkiem świeżych składników m.in. aromatycznych podgrzybków, co sprawia, że sos zachwyca głębią smaku. Danie doskonale smakuje tuż po przygotowaniu oraz gdy wszystkie smaki się przegryzą, więc warto przygotować większą porcję i odgrzać potrawę na drugi dzień.

Porada: w przepisie uwzględniłem białe wino wytrawne oraz brandy. Podczas gotowania alkohol odparuje, więc potrawę mogą jeść nawet dzieci. Możesz jednak zastąpić tradycyjne trunki ich bezalkoholowymi odpowiednikami lub pominąć te składniki.

Samo przygotowanie potrawy ogranicza się do obsmażenia mięsa i dodatków. Składniki dania następnie duszę, aż zmiękną. Nie zagęszczam sosu mąką – odpowiednią konsystencję zyskuje dzięki redukcji nadmiaru płynu. Jeżeli lubisz bardzo gęste, zawiesiste sosy to możesz dodać jasną zasmażkę lub skrobię ziemniaczaną/kukurydzianą. Potrawa zagęszczona skrobią nie powinna być ponownie gotowana, bo wówczas sos stanie się rzadki.

Przepis: Kurczak myśliwego

Pożywne i efektowne danie z kurczaka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
587 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże piersi kurczaka
  • 250 g małych podgrzybków
  • 3 małe cebule szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 małych pomidorów
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 i 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 100 ml brandy
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie i smażenie mięsaPiersi z kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj oraz wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Oprósz mięso solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki klarowanego masła i obsmaż mięso z każdej strony – powinno lekko się przyrumienić. Obsmażone piersi kurczaka zdejmij z patelni i przykryj folią aluminiową.
  2. Przygotowanie i smażenie dodatkówGrzyby oczyść. Jeżeli używasz większych grzybów, to pokrój je w kostkę. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Pomidory sparz, obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ w kostkę. Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzej pozostałe masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj grzyby i obsmaż je z każdej strony na średnim ogniu. Jeżeli grzyby puszczą wodę, to zwiększ moc palnika i gotuj, często mieszając, aż płyn odparuje. Następnie dodaj czosnek oraz pomidory i smaż kilka minut, aż nadmiar płynu odparuje. Przełóż zawartość patelni do miski.
  3. GotowaniePrzełóż mięso na patelnię (możesz też przygotować potrawę w brytfannie lub rondlu z grubym dnem) i dodaj białe wino oraz brandy. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, zmniejsz moc palnika i gotuj 10 minut, redukując nadmiar płynu. W międzyczasie dodaj do bulionu liście laurowe oraz ziele angielskie i doprowadź do wrzenia. Wlej na patelnię gorący bulion i dodaj podsmażone dodatki. Wymieszaj składniki, zagotuj, zmniejsz moc palnika, przykryj patelnię pokrywką i gotuj, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie niemal gotowe, zdejmij pokrywkę, zwiększ moc palnika i odparuj nadmiar płynu, często mieszając. Po odparowaniu płynu sos powinien zgęstnieć.
  4. PrzyprawianieDodaj do kurczaka myśliwego świeży tymianek (opcjonalnie 1-2 łyżeczki suszonego tymianku) oraz estragon. Gotuj 10 minut, a następnie dopraw danie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryj gotową potrawę pokrywką i odstaw na 5-10 minut, żeby smaki się przegryzły. Możesz wstawić naczynie z kurczakiem myśliwego do lekko nagrzanego piekarnika.
  5. SerwowanieKurczaka myśliwego podaj z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami oraz surówką. Przed podaniem udekoruj potrawę natką pietruszki. Wskazówka: kurczak myśliwego wyśmienicie smakuje również z pieczywem i kaszą gryczaną.

Danie dobre na ognisko

Na koniec jeszcze mała ciekawostka. Kurczak myśliwego to danie, które zyskuje niepowtarzalny smak, gdy jest przygotowywane w kociołku nad ogniskiem. We Francji często podaje się kurczaka myśliwego w plenerze m.in. podczas polowań oraz biwakowania.

Czytaj też:
Gotuję makaron, kroję pieczarki i robię błyskawiczny obiad. Danie można przygotować na dwa pyszne sposoby

Czytaj też:
Lekka sałatka z kurczakiem to idealna kolacja. Odkryj przepis na zdrowe danie w 30 minut
Źródło: smaki.pl