Sałatki z mięsem drobiowym szybko redukują głód i zapewniają długie uczucie sytości. Świetnie sprawdzają się jako element codziennego menu i mogą być spożywane bez obaw o wygląd sylwetki. Połączenie wysokobiałkowego mięsa, bogatych w błonnik oraz cenne składniki odżywcze warzyw i owoców, a także chrupiących orzechów to pełnowartościowy posiłek również dla osób na diecie odchudzającej.
Dlaczego warto zjeść na kolację lekką sałatkę z piersią kurczaka?
Często trudno jest znaleźć pomysł na kolację, zwłaszcza jeżeli oczekujemy gości lub szykuje się romantyczny wieczór we dwoje. Z poniższego przepisu skorzystasz niezależnie od okoliczności i do tego wiele się nie napracujesz, a potrawa będzie wyglądała jak z restauracji.
Na kolację najlepsze są niskokaloryczne i sycące sałatki, które zawierają białko i błonnik pokarmowy. Nie jest zalecane spożywanie ciężkostrawnych i tłustych potraw, których intensywne trawienie utrudnia regenerujący sen. Sałatka z poniższego przepisu na pewno nie wywoła zaburzeń trawiennych i dodatkowo pozwoli uniknąć wieczornego podjadania.
Jestem zdania, że lekka sałatka z kurczakiem to jedna z najlepszych sałatek, jakie można przygotować na kolację. Jak na zdrową sałatkę przystało, zachwyca feerią barw. Przygotowuję ją ze smażoną lub pieczoną piersią z kurczaka (doskonale sprawdzi się również pierś indyka i pierś kaczki), delikatnym w smaku szpinakiem, soczystym, słodko-kwaśnym jabłkiem, cierpką żurawiną i chrupiącymi orzechami. Całości dopełnia aromatyczny sos na bazie oliwy z oliwek. Połączenie różnych kolorów, smaków i konsystencji składników sprawia, że sałatka z poniższego przepisu trafi w gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Jak zrobić lekką sałatkę z piersią kurczaka?
Najwięcej czasu podczas przygotowywania kolorowej sałatki z kurczakiem zajmuje przygotowanie mięsa. Zanim przystąpię do obróbki termicznej, obtaczam pierś kurczaka w aromatycznej marynacie, dzięki czemu po usmażeniu ma wyrazisty smak. Marynowanie mięsa powinno trwać minimum 2 godziny. Możesz pominąć ten krok i od razu ułożyć na patelni mięso obtoczone w oleju z przyprawami. Reszta składników sałatki nie wymaga długiego przygotowania – po kilku minutach można wykładać je na talerze.
Porada: smażę pierś kurczaka w całości, w papierze do pieczenia. Jeżeli chcesz skrócić czas obróbki termicznej, to pokrój mięso w cienkie paski lub niewielką kostkę, usmaż w tradycyjny sposób i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przepis: Lekka sałatka z kurczakiem
Genialne danie nie tylko na elegancką kolację.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 463 w każdej porcji
Składniki
- 300 g piersi z kurczaka
- 100 g świeżych liści szpinaku baby
- 1 duże jabłko
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 4 orzechy włoskie niełuskane
- sól i pieprz
Na marynatę do mięsa:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
Na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie i marynowanie mięsaMięso obierz z błon i chrząstek, umyj, osusz i przełóż do miski. Połącz oliwę z oliwek (opcjonalnie olej), miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką i ostrą paprykę. Wymieszaj składniki marynaty i natrzyj mięso. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- SmażenieOprósz piersi z kurczaka solą i świeżo zmielonym pieprzem, owiń papierem do pieczenia i umieść na rozgrzanej patelni. Smaż z obu stron po 8-9 minut na średnim ogniu. Kurczak smażony w papierze do pieczenia zachowuje soczystość i rozpływa się w ustach. Usmażone mięso wyjmij z papieru, odstaw na deskę i przykryj miską lub folią aluminiową, żeby odpoczęło przed krojeniem i soki równomiernie się rozeszły.
- Przygotowanie pozostałych składników i sosuSzpinak umyj, odsącz z nadmiaru wody na sitku i osusz papierowym ręcznikiem. Jabłko umyj, osusz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na cienkie plasterki. Orzechy obierz, podpraż na suchej patelni i drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny oraz dodaj sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
- WykonanieNa talerze wyłóż liście szpinaku, pokrojony na cienkie plasterki filet z kurczaka i jabłko. Skrop sałatkę sosem i udekoruj suszoną żurawiną oraz posiekanymi orzechami.
Sałatkę podaję zaraz po wyłożeniu na talerze z dodatkiem świeżego pieczywa lub grzanek. Wskazówka: danie nie powinno stać długo po przygotowaniu, bo szpinak zwiędnie, a jabłko ściemnieje i potrawa będzie miała nieapetyczny wygląd.
Opcjonalne dodatki do lekkiej sałatki z piersią kurczaka
Przepis podstawowy modyfikuję, dodając np. awokado, ciemne i jasne winogrona, pieczone buraki, rukolę, roszponkę oraz ser gorgonzola i ser owczy.
Czytaj też:
Gdy robię te zapiekane ziemniaki, rodzinie starczają za całe danie. To dla nas szybki obiad lub ciepła kolacjaCzytaj też:
Wystarczy posiekać dwa pożywne składniki i zawinąć w gotowe placki. To pomysł na ekspresową kolację