Lekka sałatka z kurczakiem to idealna kolacja. Odkryj przepis na zdrowe danie w 30 minut

Lekka sałatka z kurczakiem to idealna kolacja. Odkryj przepis na zdrowe danie w 30 minut

Dodano: 
Sałatka z piersią kurczaka
Sałatka z piersią kurczaka Źródło: Shutterstock / Liliya Kandrashevich
Lekka sałatka z piersią kurczaka to proste w przygotowaniu, eleganckie danie, które podaję na co dzień i od święta. Zapraszam po sprawdzony przepis na przepyszną i efektowną potrawę.

Sałatki z mięsem drobiowym szybko redukują głód i zapewniają długie uczucie sytości. Świetnie sprawdzają się jako element codziennego menu i mogą być spożywane bez obaw o wygląd sylwetki. Połączenie wysokobiałkowego mięsa, bogatych w błonnik oraz cenne składniki odżywcze warzyw i owoców, a także chrupiących orzechów to pełnowartościowy posiłek również dla osób na diecie odchudzającej.

Dlaczego warto zjeść na kolację lekką sałatkę z piersią kurczaka?

Często trudno jest znaleźć pomysł na kolację, zwłaszcza jeżeli oczekujemy gości lub szykuje się romantyczny wieczór we dwoje. Z poniższego przepisu skorzystasz niezależnie od okoliczności i do tego wiele się nie napracujesz, a potrawa będzie wyglądała jak z restauracji.

Na kolację najlepsze są niskokaloryczne i sycące sałatki, które zawierają białko i błonnik pokarmowy. Nie jest zalecane spożywanie ciężkostrawnych i tłustych potraw, których intensywne trawienie utrudnia regenerujący sen. Sałatka z poniższego przepisu na pewno nie wywoła zaburzeń trawiennych i dodatkowo pozwoli uniknąć wieczornego podjadania.

Jestem zdania, że lekka sałatka z kurczakiem to jedna z najlepszych sałatek, jakie można przygotować na kolację. Jak na zdrową sałatkę przystało, zachwyca feerią barw. Przygotowuję ją ze smażoną lub pieczoną piersią z kurczaka (doskonale sprawdzi się również pierś indyka i pierś kaczki), delikatnym w smaku szpinakiem, soczystym, słodko-kwaśnym jabłkiem, cierpką żurawiną i chrupiącymi orzechami. Całości dopełnia aromatyczny sos na bazie oliwy z oliwek. Połączenie różnych kolorów, smaków i konsystencji składników sprawia, że sałatka z poniższego przepisu trafi w gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Jak zrobić lekką sałatkę z piersią kurczaka?

Najwięcej czasu podczas przygotowywania kolorowej sałatki z kurczakiem zajmuje przygotowanie mięsa. Zanim przystąpię do obróbki termicznej, obtaczam pierś kurczaka w aromatycznej marynacie, dzięki czemu po usmażeniu ma wyrazisty smak. Marynowanie mięsa powinno trwać minimum 2 godziny. Możesz pominąć ten krok i od razu ułożyć na patelni mięso obtoczone w oleju z przyprawami. Reszta składników sałatki nie wymaga długiego przygotowania – po kilku minutach można wykładać je na talerze.

Porada: smażę pierś kurczaka w całości, w papierze do pieczenia. Jeżeli chcesz skrócić czas obróbki termicznej, to pokrój mięso w cienkie paski lub niewielką kostkę, usmaż w tradycyjny sposób i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przepis: Lekka sałatka z kurczakiem

Genialne danie nie tylko na elegancką kolację.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
463 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 100 g świeżych liści szpinaku baby
  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 4 orzechy włoskie niełuskane
  • sól i pieprz

Na marynatę do mięsa:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki

Na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie i marynowanie mięsaMięso obierz z błon i chrząstek, umyj, osusz i przełóż do miski. Połącz oliwę z oliwek (opcjonalnie olej), miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką i ostrą paprykę. Wymieszaj składniki marynaty i natrzyj mięso. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  2. SmażenieOprósz piersi z kurczaka solą i świeżo zmielonym pieprzem, owiń papierem do pieczenia i umieść na rozgrzanej patelni. Smaż z obu stron po 8-9 minut na średnim ogniu. Kurczak smażony w papierze do pieczenia zachowuje soczystość i rozpływa się w ustach. Usmażone mięso wyjmij z papieru, odstaw na deskę i przykryj miską lub folią aluminiową, żeby odpoczęło przed krojeniem i soki równomiernie się rozeszły.
  3. Przygotowanie pozostałych składników i sosuSzpinak umyj, odsącz z nadmiaru wody na sitku i osusz papierowym ręcznikiem. Jabłko umyj, osusz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na cienkie plasterki. Orzechy obierz, podpraż na suchej patelni i drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny oraz dodaj sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
  4. WykonanieNa talerze wyłóż liście szpinaku, pokrojony na cienkie plasterki filet z kurczaka i jabłko. Skrop sałatkę sosem i udekoruj suszoną żurawiną oraz posiekanymi orzechami.

Sałatkę podaję zaraz po wyłożeniu na talerze z dodatkiem świeżego pieczywa lub grzanek. Wskazówka: danie nie powinno stać długo po przygotowaniu, bo szpinak zwiędnie, a jabłko ściemnieje i potrawa będzie miała nieapetyczny wygląd.

Opcjonalne dodatki do lekkiej sałatki z piersią kurczaka

Przepis podstawowy modyfikuję, dodając np. awokado, ciemne i jasne winogrona, pieczone buraki, rukolę, roszponkę oraz ser gorgonzola i ser owczy.

Czytaj też:
Gdy robię te zapiekane ziemniaki, rodzinie starczają za całe danie. To dla nas szybki obiad lub ciepła kolacja
Czytaj też:
Wystarczy posiekać dwa pożywne składniki i zawinąć w gotowe placki. To pomysł na ekspresową kolację