Gotowanie obiadu w tygodniu graniczy z cudem. Można to zrobić wieczorem lub po powrocie z pracy. Ja częściej wybieram tę drugą opcję, bo lubię, gdy obiad jest świeży i pełen smaku. Na szczęście szybko da się go zrobić np. z makaronu i kilku prostych składników. Moim ostatnim odkryciem jest danie z makaronem, w którym nie ma grama mięsa. O dziwo, jest bardzo pożywne, bo zawiera kilka różnorodnych składników.
Czy hartować ugotowany makaron?
Wiele osób wciąż nie ma pewności, czy ugotowany makaron powinno przelewać się zimną wodą czy nie. Otóż hartowanie makaronu robi się w zasadzie w jednym przypadku – gdy chcemy go dodać do sałatki. Wtedy zależy nam bowiem na tym, by makaron nie posklejał się i dał się wymieszać z pozostałymi składnikami. Jeśli zaś chodzi o makaron obiadowy, podany z sosem, to całość będzie smakowała o wiele lepiej, gdy nie spłuczemy skrobi z powierzchni klusek.
Jak zrobić makaron z suszonymi pomidorami i pieczarkami?
Przygotowanie makaronu z suszonymi pomidorami i pieczarkami zajmuje ok. 15 minut. Najpierw należy nastawić makaron, a w czasie, gdy się gotuje podsmażyć cebulę, pieczarki i suszone pomidory. Na końcu dodaje się liście szpinaku, które powinny stracić tylko elastyczność, by dobrze smakowały i apetycznie prezentowały się w daniu.
Przepis: Makaron z suszonymi pomidorami i pieczarkami
Szybkie danie obiadowe z makaronu, suszonych pomidorów, pieczarek i szpinaku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 460 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu np. świderki, penne
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka masła
- 200 g pieczarek
- 5-6 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 50 g liści szpinaku
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, wsyp makaron, zamieszaj. Makaron gotuj na średnim ogniu, aż będzie al dente. Odcedź go.
- Podsmażanie pieczarekCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Do cebuli dodaj masło i pieczarki, przesmaż je, podduś, by odparować nadmiar płynu.
- Wykańczanie sosuSuszone pomidory pokrój w paski, dodaj do podduszonych pieczarek razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 2 łyżkami oliwy z pomidorów. Składniki oprósz solą i pieprzem, smaż 2-3 minuty. Dodaj opłukany szpinak, chwilę całość przesmaż.
- Podawanie makaronuNa patelnię z podduszonymi składnikami dodaj ugotowany makaron. Całość dobrze wymieszaj, podgrzej, by danie było dobrze ciepłe. Rozłóż je na talerze, posyp parmezanem.
Czym wzbogacić makaron z suszonymi pomidorami i pieczarkami?
Choć moja rodzina z przyjemnością zjada makaron bez dodatku mięsa, to nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do tego dania. Oczywiście najlepiej sięgnąć po filet z piersi kurczaka, który nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Najpierw jednak trzeba podsmażyć pieczarki i suszone pomidory, a potem zdjąć je z patelni i szybko zrumienić na niej kawałki kurczaka. Wtedy należy dołożyć podduszone składniki oraz szpinak, całość wymieszać, podgrzać i przyprawić.
Czytaj też:
Prosty obiad robię w 25 minut. Wystarczą makaron, kiełbasa, ser i wyrazisty sosCzytaj też:
To sycące danie obiadowe robię z gotowanego kurczaka i makaronu. Zajmuje mi to 15 minut