Ryba w sosie pomidorowym to szybki i prosty sposób na pyszny, pełnowartościowy posiłek. Lubię sięgać po ten przepis na piątkowe obiady. Możesz przygotować większą porcję potrawy i odgrzać ją na drugi dzień, zyskując nieco wolnego czasu na odpoczynek. Potrawa wyśmienicie smakuje zarówno z mrożoną, jak i świeżą rybą morską oraz słodkowodną.
Ryba w sosie pomidorowym po brazylijsku – potrawa z jednej patelni
Ryba w sosie pomidorowym kojarzy się przede wszystkim z serwowaną na ciepło lub na zimną rybą po grecku. Poniższy przepis pochodzi z kuchni brazylijskiej i różni się od tradycyjnego przepisu na rybę po grecku składnikami dodawanymi do sosu. Potrawę możesz przygotować na patelni lub w naczyniu do zapiekania – sposób obróbki termicznej możesz dopasować do indywidualnych potrzeb oraz czasu, który możesz przeznaczyć na stanie przy kuchni.
Jak zrobić smażoną rybę w sosie pomidorowym?
Do przygotowania potrawy potrzebujesz filetów rybnych, ryby mrożonej w kostkach lub całej ryby, którą pokroisz zgodnie z indywidualnymi preferencjami np. w dzwonka. Sprawdzi się ryba ze skórą lub bez niej. Porada: aby łwtwo pozbyć się skóry, polej poporcjowaną rybę wrzątkiem.
Smak sosu pomidorowego wzbogacam cebulą, czosnkiem i kilkoma innymi składnikami. Do ryby świetnie pasuje nie tylko sos o łagodnym smaku, który możesz dodatkowo zabielić śmietaną, ale także pikantny. Przepis na sos możesz dowolnie modyfikować, dodając np. kolorowe papryki, selera naciowego, pora, czarne lub zielone oliwki oraz świeże i suszone zioła. Ze smakiem pomidorów i ryby doskonale komponują się m.in. bazylia, rozmaryn, tymianek. Panierkę do ryby robię z mąki pszennej, którą możesz zastąpić tradycyjną panierką z mąki, roztrzepanych jajek i bułki tartej.
Przepis: Ryba w sosie pomidorowym
To pyszny pomysł nie tylko na piątkowy obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Brazylijska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 800 g świeżej lub mrożonej ryby
- 3 łyżki klarowanego masła
- 2/3 łyżki przyprawy do ryb
- sól i pieprz
Na sos:
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 średnie liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
Do panierowania:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Do dekoracji:
- natka pietruszki lub kolendra
Sposób przygotowania
- Uszykowanie rybyŚwieżą rybę opłucz pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Mrożoną rybę opłucz pod ciepłą wodą, usuwając warstwę glazury, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Podziel rybę na mniejsze porcje. Oprósz je z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do ryb.
- Smażenie rybyObtocz kawałki ryby w mące. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej 3 łyżki klarowanego masła (opcjonalnie oleju do smażenia lub oliwy z oliwek). Obsmaż rybę z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu – jeżeli tłuszcz będzie chłodny, to ryba go wchłonie i wyjdzie niesmaczna. Obsmażoną rybę zdejmij z patelni, odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku i przełóż do naczynia z pokrywką, żeby utrzymać wysoką temperaturę.
- Smażenie cebuli i czosnkuCebulę obierz i pokrój w półplasterki. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na czystej patelni rozgrzej klarowane masło. Zeszklij cebulę, zwiększ moc palnika i poczekaj, aż cebula lekko się przyrumieni (powinna mieć lekko złoty kolor). Do podsmażonej cebuli dodaj czosnek, ziele angielskie i liście laurowe, zmniejsz moc palnika i smaż przez minutę, cały czas mieszając, żeby czosnek się nie przypalił.
- Przygotowanie sosuDodaj na patelnię passatę pomidorową i pomidory z puszki. Wymieszaj pomidory z cebulą i czosnkiem, ustaw średnią moc palnika i gotuj 10 minut, redukując nadmiar płynu. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem, pamiętając, że jeszcze trochę wody odparuje i sos będzie miał bardziej wyrazisty smak. Możesz pominąć ten krok i przyprawić sos, gdy potrawa będzie gotowa.
- DuszeniePrzełóż na patelnię z sosem podsmażoną rybę i duś pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości. W czasie duszenia przekładaj rybę na drugą stronę i mieszaj sos. Czas duszenia zależy od rodzaju ryby i wielkości/grubości kawałków.
Jak podawać rybę w sosie pomidorowym?
Rybę w sosie pomidorowym możesz podawać na ciepło np. z ziemniakami lub ryżem oraz na zimno np. na świeżym pieczywie i grzankach. Ryba w sosie pomidorowym na zimno świetnie sprawdzi się jako zdrowe śniadanie bądź sycąca przekąska. Przed podaniem udekoruj potrawę natką pietruszki lub kolendrą. Możesz również doprawić rybę sokiem z cytryny. To również idealna potrawa do słoików. Możesz poddać ją pasteryzacji i zawsze mieć pod ręką porcję pysznego oraz zdrowego dania.
Jak przygotować rybę w sosie pomidorowym w piekarniku?
Jeżeli chcesz przygotować potrawę z powyższego przepisu w piekarniku, to zalej podsmażone kawałki ryby sosem pomidorowym. Nie musisz długo gotować sosu na patelni – wystarczy, że odparujesz nadmiar płynu, krótko przesmażając pomidory z cebulą, czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Następnie wstaw naczynie z rybą i sosem do piekarnika (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu) i piecz do miękkości – około 20 minut.
Czytaj też:
Kochaną przez Polaków rybę podałam w tej wersji. Wszyscy oszaleli na jej punkcieCzytaj też:
Łosoś pieczony w soli ze skórką z cytrusów i z sosem tatarskim z serkiem puszystym Almette