Kochaną przez Polaków rybę podałam w tej wersji. Wszyscy oszaleli na jej punkcie

Kochaną przez Polaków rybę podałam w tej wersji. Wszyscy oszaleli na jej punkcie

Dodano: 
Śledź pod pierzynką
Śledź pod pierzynką Źródło: Shutterstock / vivooo
Choć, my Polacy, nie jemy zbyt dużo ryb, to po jedną z nich sięgamy bardzo chętnie. To kwestia jej niskiej ceny, łatwej dostępności i doskonałego smaku. Na dodatek ten skarb Bałtyku można podać na wiele sposobów. Dziś poznacie jeden z najsmaczniejszych.

Ryby nie są w Polsce zbyt popularne. To kwestia małej ch dostępności, a w ostatnich latach także wysokiej ceny. Jednak jedna ryba jest do kupienia niemal w każdym sklepie, a i cenę ma przystępną. To nasz polski śledź, który największym powodzeniem cieszy się w święta, jednak chętnie zjadamy go i na co dzień. Dziś prosty sposób jego podania, którym zachwyca się moja rodzina.

Jakie śledzie podać pod pierzynką?

Pod pierzynką, a więc pod warstwą różnych, smakowitych dodatków podaje się zwykle matjasy. Są to solone filety śledziowe, które mają jędrne mięso i słony smak. Zanim je obłożycie pokrojonymi dodatkami, należy je porządnie wymoczyć. Zabieg ten pomoże wymyć z ryby nadmiar soli, dzięki czemu stanie się i smaczniejsza i zdrowsza. Do moczenia śledzi można użyć zimnej wody lub mleka. Ten drugi płyn sprawi też, że ryba nabierze delikatniejszego, aksamitnego smaku. Czas moczenia śledzi to już kwestia indywidualna. Zależy bowiem od naszych upodobań smakowych. Ja zwykle moczę je 2-6 godzin, zmieniając w tym czasie 2-3 razy wodę.

Jak zrobić śledzie pod pierzynką?

Najwięcej czasu w przyrządzaniu śledzi pod pierzynką zajmie wam z pewnością ich moczenie. To na szczęście nie wymaga jednak waszej uwagi, tyle tylko, że o wymoczeniu śledzi warto pomyśleć nieco wcześniej. W między czasie można ugotować jajka, a także rozdrobnić pozostałe dodatki.

Przepis: Śledzie pod pierzynką

To smaczne solone filety śledziowe podane pod pełną smaku i koloru pierzynką.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
300 w każdej porcji

Składniki

  • 8 solonych filetów śledziowych
  • 4 jajka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 słodkie jabłka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • natka pietruszki
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie śledziŚledzie opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na ok. godzinę. Po tym czasie zmień wodę i mocz śledzie jeszcze godzinę. Po tym czasie odlej wodę, rybę osącz, osusz i pokrój na nieduże kawałki.
  2. Przygotowanie dodatkówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w cząstki. Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Groszek odcedź z zalewy.
  3. Układanie warstwKawałki śledzia ułóż na dnie formy. Jabłko wymieszaj z cebulą, majonezem i śmietaną, dopraw do smaku pieprzem. Sałatkę wyłóż na wierzch śledzia. Boki obsyp groszkiem, na wierzchu ułóż cząstki jajek. Całość posyp posiekaną natką.

Inne składniki, które pasują do śledzia

Oprócz jabłka, cebuli, groszku i jajek do solonych śledzi pasują też inne dodatki. Można sięgnąć np. po ugotowane buraki, ziemniaki czy marchewkę. Dobrze również sprawdzi się pokrojony por, kiszone ogórki czy starty, żółty ser.

Czytaj też:
Ten prosty sos do śledzi zaskakuje bogatym smakiem i aromatem. Przepis przywiozłem ze Skandynawii
Czytaj też:
Na imieninach u cioci Heleny furorę robiła ta sałatka śledziowa. Przekąska jest genialna i prosta