Ostatnio mama poczęstowała mnie pyszną, pożywną zupą grochową. Gdy spytałam, na czym ją ugotowała, odpowiedziała, że na wodzie. Niemożliwe, przecież jest pełna smaku – stwierdziłam. A dodałam do niej trochę słoninki – usłyszałam. No i już wiem, jak przygotować ulubioną zupę mojego męża szybko i tanio. Oto ciepły przepis prosto od mojej mamy.
Wartość odżywcza grochu
Groch to sucha roślina strączkowa, która jest dość popularna w naszej kuchni. Zwykle gotuje się z niej zupę – tanią, smaczną i pożywną. Groch ma bowiem wysoką wartość odżywczą, która wynika głównie z dużej zawartości cennego białka. Jednak warzywo to obfituje też w błonnik, witaminy i minerały. Błonnik wspiera zdrowie układu pokarmowego i pomaga regulować poziom cholesterolu. Produkt ten jest też bogaty w witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na działanie układu nerwowego. Poza tym groch stanowi również bardzo dobre źródło potasu, magnezu, fosforu, cynku i wapnia. Składniki te korzystnie wpływają na pracę serca, układu nerwowego i mięśni, a także na odporność, zdrowie kości i zębów.
Jak ugotować zupę grochową ze słoninką?
Przygotowanie zupy grochowej według przepisu mojej mamy nie zajmuje wiele czasu. Nie trzeba bowiem długo gotować wywaru, a wystarczy po prostu ugotować warzywa, a potem całość dosmaczyć słoninką i zasmażką. Prosta potrawa, a taka smaczna.
Przepis: Zupa grochowa na wywarze warzywnym
Zupa grochowa na wywarze warzywnym z dodatkiem podsmażonej słoninki
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 cebuli
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziemniaki
- 1 szklanka połówek grochu łuskanego
- 100 g słoniny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- majeranek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie wywaruMarchewki, pietruszkę i seler obierz, opłucz, włóż do garnka. Zalej je 2 l zimnej wody, gotuj, aż woda się zagotuje. Wtedy dodaj listki laurowe i ziarna ziela, a także cebulę. Gotuj całość 10 minut.
- Dodawanie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do wywaru. Groch opłucz, również dodaj do zupy. Całość posól, popieprz, gotuj, aż ziemniaki i groch będą miękkie. Zupę dopraw do smaku majerankiem.
- Zaprawianie zupyNa patelni podsmaż pokrojoną drobno słoninę. Powstałe skwarki dodaj do zupy. Na tłuszczu znajdującym się na patelni przesmaż chwilę posiekany czosnek, a potem wsyp mąkę i lekko ją zrumień. Zasmażkę rozprowadź częścią zupy, dodaj do garnka. Całość gotuj ok. 5 minut, dopraw do smaku.
Zupa grochowa – kilka wskazówek
Zupa grochowa to jedna z najpożywniejszych zup. Oto, co warto wiedzieć na jej temat.
- Do zupy grochowej najlepiej dodać suszone połówki grochu. Szybko się bowiem gotują i nie wymagają wcześniejszego namaczania. Trzeba wręcz uważać, bo bardzo szybko potrafią się rozgotować, zapewniając zupie sycącą gęstość.
- Klasyczną zupę grochową gotuje się na wędzonce, np. na wędzonych żeberkach, kościach. Do zupy warto też dodać podsmażoną kiełbasę lub boczek, które nadadzą jej przyjemnego smaku.
- Zupę grochową warto doprawić majerankiem lub ewentualnie cząbrem. Te dwie przyprawy wyjątkowo dobrze harmonizują z grochem i ułatwiają jego trawienie.
Czytaj też:
Ta pyszna zupa rozgrzewa i poprawia humor w zimne dni. Jej zrobienie jej banalnie prosteCzytaj też:
Ta szybka, sycąca zupa to dwa dania w jednym. Odkryj mój patent na genialny obiad we włoskim stylu