Banusz (inaczej banosz) to sycąca potrawa, której głównym składnikiem jest kasza kukurydziana. Składnik ten kojarzy się przede wszystkim z mamałygą, która stanowi dodatek do wielu potraw kuchni karpackiej. Banusz to jedna z wersji tej potrawy, która podawana jest jako samodzielne danie. Dzięki aromatycznym dodatkom delikatna w smaku kasza kukurydziana zapewnia długie uczucie sytości. Potrawa doskonale sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym, gdy nasz organizm domaga się bardziej kalorycznych posiłków. I choć banosz nie jest potrawą lekkostrawną i niskokaloryczną, to każdy powinien jej spróbować. Zapraszam po przepis.
Jak zrobić banusz?
Banusz wymaga nieco uwagi. Bardzo ważne jest odpowiednie gotowanie kaszy, która nie może się przypalić. Najlepiej gotować ją w garnku z grubym dnem. Korzystając z kuchni gazowej, można pod garnek podłożyć metalową podkładkę. Za wyjątkową, kremową konsystencję kaszy kukurydzianej odpowiada tłusta śmietana – możesz użyć śmietany 30 lub 36%. Do śmietany dodawane jest tłuste mleko, które możesz zastąpić wodą lub delikatnym bulionem – w ten sposób nieco odchudzisz banusz. Dopełnieniem delikatnej, rozpływającej się w ustach kaszy są chrupiące skwarki z boczku oraz wyrazista w smaku bryndza.
Przepis: Banusz (banosz)
Danie jest bardzo proste, a przypomina włoską polentę.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 688 w każdej porcji
Składniki
- 2/3 szklanki kaszy kukurydzianej
- 200 ml tłustego mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- sól i cukier
Dodatkowo:
- 60 g boczku
- 60 g bryndzy
Sposób przygotowania
- Gotowanie kaszyDo garnka wlej mleko i śmietankę. Dodaj cukier oraz sól do smaku (dodaję pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki soli). Doprowadź płyn do wrzenia na małym ogniu. Do gotującego się płynu dodawaj stopniowo kaszę kukurydzianą, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Ustaw minimalną moc palnika i gotuj przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Kasza jest gotowa, gdy na jej powierzchni zaczną pojawiać się kropelki tłuszczu.
- Smażenie boczkuPozbaw boczek skóry oraz chrząstek i pokrój go w kostkę. Usmaż boczek na mocno rozgrzanej, suchej patelni – tłuszcz powinien całkowicie się wytopić. W międzyczasie pokrusz lub pokrój bryndzę.
Jak podawać banosz?
Gorącą kaszę na banosz przełóż do dużej miski lub na talerze. Posyp ją skwarkami i bryndzą oraz polej wytopionym podczas smażenia boczku tłuszczem. Na skwarki idealnie nadaje się tłusty boczek wędzony lub pieczony. Owczą bryndzę, która ma specyficzny smak, i nie każdemu odpowiada, możesz zastąpić tłustym lub półtłustym twarogiem w kostce. Możesz również wzbogacić smak potrawy, dodając do niej podsmażoną na maśle cebulę.
Jeśli natomiast chcesz skosztować banusz, ale nie jadasz mięsa, proponuję alternatywną wersję tej potrawy. Wystarczy, że skwarki w moim przepisie zastąpisz smażonymi boczniakami z cebulką i doprawionymi wędzoną papryką.
Czytaj też:
Domowy cebularz jak z lubelskiej piekarni. Jak zrobić tradycyjny przysmak?Czytaj też:
Na Podlasiu wkłada się do gołąbków zupełnie inny farsz. Jest tani i prosty, a zachwyca smakiem