Kremowa zupa z kurczakiem ma jeden sekret: to dodatek śmietanki, która sprawia, że danie zyskuje delikatny smak i przyjemną konsystencję. I choć nie jest to zupa krem, to zachwyca swoją aksamitnością. Taką zupę ze wszystkimi przygotowaniami i gotowaniem zrobisz w godzinę.
Jak zrobić delikatną zupę z kurczakiem?
Zupę z kurczakiem możesz przygotować na różne sposoby. My podajemy przepis na zupę od podstaw, ale jeśli masz w domu rosół z kawałkami kurczaka, możesz zamienić go w aksamitną zupę z kurczakiem. Wówczas wystarczy w bulionie zagotować ziemniaki, dodać śmietankę oraz pokrojone kawałki kurczaka i warzyw.
Taka zupa doskonale smakuje podana z serowymi grzankami z masłem czosnkowym. Może być podana na obiad, ale świetnie smakuje również jako pożywna kolacja na ciepło.
Gotową zupę możesz posypać posiekaną natka pietruszki albo kolendrą. Możesz też posypać grzankami lub uprażonymi ziarnami sezamu czy pestkami słonecznika.
Inne pomysły na zupę z kurczakiem
Taką zupę w łatwy sposób można zrobić w wersji nieco bardziej egzotycznej. Wówczas zamiast śmietanki dodaj do zupy dobrej jakości mleko kokosowe. W tej wersji koniecznie postaw na takie przyprawy jak chili oraz odrobina curry i imbiru. Do takiej zupy można wcisnąć również ząbek czosnku.
Inna wersja to zupa z kurczakiem i grzybami. Na patelni przesmaż grzyby (mogą być grzyby leśne, a mogą być również pieczarki) z cebulą i masłem (najpierw wrzuć na patelnię cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj grzyby i smaż wszystko razem, dopraw solą i pieprzem). Przesmażone grzyby wystarczy dodać do zupy i gotować wszystko razem około pięciu minut. Gotową zupę można udekorować w talerzach natką pietruszki albo posiekanym drobno szczypiorkiem.
Czytaj też:
Żadne boczniaki. Najlepsze bezmięsne flaczki robię z popularnych leśnych grzybówCzytaj też:
Wrzucam to do rosołu zamiast zwykłego makaronu. Zupa jest bardziej sycąca i aromatyczna