Pierś z kurczaka zapiekam z brokułami, serem i prostym sosem. Ten szybki obiad w mig znika z talerzy

Pierś z kurczaka zapiekam z brokułami, serem i prostym sosem. Ten szybki obiad w mig znika z talerzy

Dodano: 
Pierś z kurczaka zapiekana z brokułami
Pierś z kurczaka zapiekana z brokułami Źródło: Shutterstock / from my point of view
Co zrobić z piersi z kurczaka? Jeżeli nie masz ochoty na kotlety w panierce, faszerowane roladki i kieszonki, to zachęcam do zrobienia zapiekanej piersi z kurczaka z brokułami i prostymi dodatkami. To szybkie danie zachwyca smakiem.

Pierś z kurczaka to niskokaloryczne, chude mięso, które jest niemal uniwersalne w zastosowaniu. Idealnie sprawdza się jako mięsna wkładka do zup, dodatek do sosów oraz można z niej przygotować soczyste kotlety i inne potrawy z patelni. Po poniższy przepis sięgam, gdy nie mam czasu na długie stanie przy kuchni, bo aromatyczne danie robi się niemal samo.

Jak zrobić pierś z kurczaka zapiekaną z brokułami?

Uwielbiam proste potrawy i staram się wykorzystywać resztki produktów spożywczych, które znajdę w lodówce i kuchennych szafkach. Zapiekana pierś z kurczaka z brokułami to hit w moim domu. Podaję ją z różnymi dodatkami, dzięki czemu nie muszę obawiać się kulinarnej nudy. Poniższy przepis uwzględnia użycie jedynie pięciu podstawowych składników oraz kilku ziół i przypraw, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni.

Pierś z kurczaka obsmażam z przyprawami, robię kremowy sos i przekładam do naczynia żaroodpornego. Dodaję różyczki brokułu, posypuje serem i wstawiam do piekarnika. Po niedługiej chwili oczekiwania podaję sycące danie obiadowe.

Przepis: Pierś z kurczaka zapiekana z brokułami

To pyszne i sycące danie dla całej rodziny robię w 40 minut.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 mały brokuł
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g parmezanu
  • 2/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki klarowanego masła, oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPierś z kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój mięso w kostkę o boku 2-3 cm. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Brokuł umyj, osusz i podziel na małe różyczki. Wskazówka: jeżeli nie przepadasz za brokułami, które są lekko twardawe (al dente), to przed pieczeniem wrzuć różyczki na wrzątek, gotuj 1-2 minuty, a następnie przełóż warzywo do miski wypełnionej zimną wodą i po schłodzeniu odsącz na sitku z nadmiaru płynu. Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. SmażenieNa dużej patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło. Dodaj pierś z kurczaka i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż mięso się zarumieni. Podsmażone mięso oprósz pieprzem ziołowym oraz solą i czarnym lub kolorowym pieprzem. Smaż jeszcze 2 minuty, a następnie zdejmij mięso z patelni i przełóż do miski. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając.
  3. Połączenie składnikówWlej na patelnię śmietankę, dodaj połowę startego parmezanu i zioła prowansalskie. Gotuj sos na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj do sosu podsmażoną pierś z kurczaka i wymieszaj. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Doda brokuł i posyp wierzch potrawy resztą startego parmezanu.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw naczynie żaroodporne do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut.

Wskazówka: do przygotowania dania możesz użyć również innego mięsa drobiowego np. polędwiczek z kurczaka lub indyka, piersi z indyka oraz udźca z kurczaka bez kości i skóry. Wyśmienicie smakuje również bezmięsna wersja potrawy – drób możesz zastąpić kopytkami, obsmażonymi ziemniakami lub makaronem.

Do sosu możesz dodać nie tylko zioła, ale także ulubione przyprawy, a brokuły zastąpić kalafiorem, papryką, marchewką lub brukselką. Doskonale smakuje również pierś z kurczaka zapiekana z pomidorkami koktajlowymi, suszonymi pomidorami i świeżą bazylią, grzybami, a także fasolką szparagową. Jeżeli chcesz odchudzić sos, to polecam zastąpić śmietankę kremówkę jogurtem naturalnym.

Jak podawać pierś z kurczaka zapiekaną z brokułami?

Potrawę podawaj gorącą. Przed podaniem możesz udekorować danie świeżymi lub suszonymi ziołami. Do kurczaka zapiekanego z brokułami doskonale pasują gotowane i pieczone ziemniaki, kotlety ziemniaczane, kluski śląskie, placki ziemniaczane, makaron, ryż oraz kasze i surówki. Potrawę możesz również podawać ze świeżym pieczywem.

Inne warianty sosu do kurczaka zapiekanego z brokułami

Jeżeli nie przepadasz za smakiem ziół prowansalskich, to możesz zrobić danie z innym sosem. Inie sprawdzą się takie sosy jak: sos koperkowy, pomidorowy, pomidorowo-paprykowy, pieczarkowy, chrzanowy, jasny pieczeniowy oraz beszamelowy.

Czytaj też:
Te filety z piersi kurczaka dosłownie rozpływają się w ustach. Sekretem jest delikatny, aromatyczny sos
Czytaj też:
Te roladki z piersi z kurczaka to popisowe danie mojego męża. Robi je nawet w tygodniu