Do surówki z kapusty wsypuję nieoczywisty dodatek. Robi się o wiele zdrowsza i smaczniejsza

Do surówki z kapusty wsypuję nieoczywisty dodatek. Robi się o wiele zdrowsza i smaczniejsza

Dodano: 
Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Co zwykle dodajesz do surówki z kapusty? Marchewkę, a może cebulę? Ja odmieniłam nieco recepturę na ten dodatek do obiadu i zrobił się jeszcze zdrowszy i smaczniejszy. Czasami warto wprowadzić małe zmiany.

Surówka z kapusty to jeden z popularniejszych dodatków do obiadu. Jest chrupiąca, smaczna i bardzo zdrowa. A robi się ją z taniego składnika, który jest dostępny przez cały rok. Zwykle dorzuca się do niej startą marchewkę, ewentualnie jabłko lub posiekaną cebulę. Jednak to warzywo doskonale będzie się komponować także z innymi dodatkami. Oto smaczny przykład.

Jak przygotować kapustę na surówkę?

Kapustę przeznaczoną na surówkę należy oczyścić z wierzchnich liści, a potem ją dość drobno pokroić. Można ją też poszatkować przy pomocy szatkownicy lub na specjalnym ostrzu znajdującym się na tarce. Dobrym pomysłem jest też starcie kapusty na dużych oczkach tarki. Chociaż wtedy z warzywa wypłynie więcej płynu. Rozdrobnioną kapustę należy oprószyć solą i cukrem, by nabrała smaku, ale też nieco zmiękła. Potem wystarczy ją wymieszać z dodatkami i sosem.

Jak zrobić surówkę z kapusty z pestkami słonecznika?

Moim niezwykłym dodatkiem do surówki z kapusty są pestki słonecznika. Składnik ten jest bardzo zdrowy, a przy tym smaczny i chrupiący. By podbić smak i aromat pestek, wcześniej lekko rumienię je na suchej patelni. Do surówki dodaję też szczypiorek, który doskonale zastępuje cebulę i apetycznie się prezentuje.

Przepis: Surówka z kapusty z pestkami słonecznika

Chrupiąca surówka z kapusty z pestkami słonecznika i szczypiorkiem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika
  • sól, pieprz, cukier
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKapustę oczyść, drobno poszatkuj lub posiekaj. Oprósz ją solą i cukrem, odstaw na 5-10 minut, by zmiękła. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni, wystudź.
  2. Wykańczanie sałatkiKapustę, szczypiorek i pestki słonecznika umieść w salaterce. Surówkę dopraw do smaku pieprzem, polej olejem, wymieszaj.

Wartość odżywcza pestek słonecznika

Pestki słonecznika to produkt smaczny i zdrowy. Swoją wysoką wartość odżywczą zawdzięczają dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. A tłuszcze te są korzystne dla serca i całego układu krążenia. Poza tym produkt ten jest bogaty w witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem i chroni komórki przed uszkodzeniami. W pestkach tych znajdziemy też dużo witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, a także wspomagają metabolizm. Warto też wspomnieć o sporej ilości błonnika, który pomaga kontrolować wagę i poziom cukru we krwi, a także o minerałach, czyli magnezie, fosforze i cynku, które podnoszą naszą odporność i wzmacniają kości.

Czytaj też:
Surówkę z kiszonej kapusty zrobiłam inaczej niż zwykle. To połączenie po prostu zachwyca
Czytaj też:
Ta szybka surówka z marchewki wzmocni odporność. Sekretem jest jeden zdrowy składnik