Ekspresowe pierogi leniwe zrobisz w 15 minut. Potrzebujesz 4 tanich składników i widelca

Ekspresowe pierogi leniwe zrobisz w 15 minut. Potrzebujesz 4 tanich składników i widelca

Dodano: 
Pierogi leniwe
Pierogi leniwe Źródło: Wikimedia Commons / Bobamnertiopsis / Creative Commons Attribution 3.0
Rodzina czeka głodna, a ty nie masz obiadu? Wystarczy 15 minut i 4 tanie składniki, by na talerzach pojawiło się danie, które wszyscy zjedzą ze smakiem. Te pierogi leniwe sprawdzą się jako awaryjna potrawa na szybko.

Pierogi leniwe, zwane też kluskami, to danie znane i lubiane. Często jest podawane na podwieczorek, ale równie dobrze sprawdzi się jako lekki obiad. A jego przygotowanie potrafi być bardzo szybko. Zwłaszcza jeśli zrezygnuje się z ubijania piany i przepuszczania twarogu przez praskę. Tak naprawdę wystarczy widelec i stolnica, by przygotować ten obiad, jak z dzieciństwa.

Jaki twaróg jest najlepszy na pierogi leniwe?

Twaróg na pierogi leniwe powinien być dość zwarty, ale jednak nie powinien mieć struktury grudkowatej. Tu dobrze sprawdzi się twaróg klinek czy krajanka. Najlepiej w wersji półtłustej lub tłustej. Z chudego twarogu pierogi nie będą tak miękkie i aksamitne, jak powinny. Złym wyborem będzie też twaróg sernikowy, który jest zbyt rzadki i trudno będzie z niego uformować kształtne kluski.

Jak zrobić pierogi leniwe w 15 minut?

Twaróg na pierogi leniwe można przepuścić przez praskę do ziemniaków lub wytłuc tłuczkiem. Jednak o wiele szybszą wersją będzie rozgniecenie go przy pomocy widelca. Konsystencja twarogu po rozdrobnieniu nie musi być bowiem idealnie gładka.

Przepis: Ekspresowe pierogi leniwe

Ekspresowe pierogi leniwe na szybki obiad

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • jogurt naturalny i cukier do podania

Sposób przygotowania

  1. Łączenie składnikówTwaróg umieść w misce i rozgnieć go dość dokładnie widelcem. Dodaj jajka, mąkę i szczyptę soli. Składniki wymieszaj widelcem, a potem przełóż je na stolnicę, podsyp odrobiną mąki i zagnieć w miarę gładkie ciasto.
  2. Formowanie i gotowanie pierogówCiasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz i pokrój na spore kluski. W garnku zagotuj sporą ilość wody, posól ją. Wrzuć kluski i gotuj je na średnim ogniu, do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Przełóż je na talerze, podawaj polane jogurtem i posypane cukrem.

Wskazówka: Zagniatając ciasto na pierogi leniwe, nie należy dodawać zbyt dużo mąki. Spowoduje ona bowiem, że kluski wyjdą zbyt twarde i zbite. Ciasta na pierogi leniwe nie należy też zbyt długo wyrabiać. Powinno pozostać lekko kleiste.

Z czym podać pierogi leniwe?

Pierogi leniwe zwykle serwuje się polane stopionym masłem lub tartą bułką zrumienioną na maśle. Jednak można je też podać z jogurtem naturalnym albo ze śmietaną. Potrawę warto oprószyć cynamonem i posypać cukrem, dzięki czemu zyska jeszcze na smaku.

Czytaj też:
Zawsze robię więcej kopytek. Na drugi dzień odsmażam je w ten sposób i są jeszcze lepsze
Czytaj też:
Moja rodzina kocha taki obiad. Kopytka z tym pysznym gulaszem smakują lepiej niż danie z restauracji