Zawsze robię więcej kopytek. Na drugi dzień odsmażam je w ten sposób i są jeszcze lepsze

Zawsze robię więcej kopytek. Na drugi dzień odsmażam je w ten sposób i są jeszcze lepsze

Dodano: 
Kopytka smażone z czosnkiem i natką pietruszki
Kopytka smażone z czosnkiem i natką pietruszki Źródło: Shutterstock / Anastasia Kamysheva
Kopytka na drugi dzień mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że podsmażysz je na maśle z dwoma dodatkami. Sprawdź prosty przepis na pyszny dodatek do obiadu.

Kopytka w moim domu cieszą się dużym wzięciem. Często gotuję większą porcję, a na drugi dzień jej część podsmażam wraz z czosnkiem i natką pietruszki. Ten pomysł podrzuciła mi moja bratowa, która już dawno zrezygnowała z przyrządzania sosów do tego ziemniaczanego rarytasu. Początkowo nie byłam przekonana, ale gdy spróbowałam, zmieniłam zdanie. Teraz to mój popisowy dodatek do obiadu.

Jak zrobić pyszne kopytka?

Wykonanie bardzo smacznych klusek ziemniaczanych nie zajmie ci wiele czasu. Wystarczy, że weźmiesz ugotowane wcześniej kopytka i wrzucisz je na patelnię z rozgrzanym masłem. Po podsmażeniu z dwoma dodatkami — czosnkiem i natką pietruszki — będą smakowały fantastycznie.

Przepis: Kopytka smażone z czosnkiem i natką pietruszki

Sycące kluski ziemniaczane o niesamowitym aromacie.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g kopytek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła klarowanego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówKopytka wyjmij z lodówki. Natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj, oddzielając listki od łodyżek. Czosnek pozbaw łupiny i posiekaj.
  2. Smażenie kopytekNa patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć porcję kopytek i smaż na średnim ogniu, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy wrzuć czosnek. Smaż jeszcze przez chwilę, potrząsając, by rozprowadzić aromatyczne warzywo. Zdejmij z kuchni i posyp natką pietruszki. Wymieszaj.

Z czym jeszcze podawać kluski ziemniaczane?

U mnie w domu najczęściej jemy kopytka przygotowane jak opisałam powyżej, ale lubimy też dodatek zielonego pesto czy gęstego sosu pomidorowego doprawionego bazylią. Podsmażone na patelni kluski ziemniaczane będą też pyszne z sosem z suszonych grzybów. Do podkreślenia smaku zebranych w lesie borowików czy podgrzybków też używa się natki pietruszki i czosnku, więc taka bogatsza wersja kopytek będzie wręcz znakomita.

Inne warianty podsmażanych kopytek

Klasyczne kopytka w tym przepisie możesz zamienić na gnocchi. Te włoskie kluski ziemniaczane podsmażaj jednak krócej i na oliwie z oliwek, by nie straciły nic ze swojej delikatności.

Na patelni możesz przyrządzić też kopytka z dodatkiem innych warzyw np. dyni czy marchewki. Wykonanie takich klusek polega na zamianie części ziemniaków na jedno ze słodkich warzyw. W efekcie uzyskujesz więc nieco słodsze danie, które świetnie zgra się np. z karmelizowanym na maśle cukrem czy lekko podprażonymi przyprawami korzennymi. Takie deserowe kluski ziemniaczane też znajdą amatorów.

Czytaj też:
Część ziemniaków zastąpiłam pożywnym warzywem. Kopytka wyszły złociste i pyszne
Czytaj też:
Przepis na te szare kluski zdradziła mi moja babcia. Mogę je jeść każdego dnia, a najlepiej smakują z okrasą