Te szybkie i pyszne kotlety biją schabowe na głowę. Spróbuj, a też je pokochasz!

Te szybkie i pyszne kotlety biją schabowe na głowę. Spróbuj, a też je pokochasz!

Dodano: 
Kotlety z kani
Kotlety z kani Źródło: Shutterstock / Dusan Zidar
Kotlety z kani są o niego lepsze od kotletów schabowych. Dawno nie jadłam tak prostego, a zarazem pysznego obiadu. Moja rodzina też była zachwycona. Musisz spróbować.

Kotlety z kani pokazała mi zaprawiona w zbieraniu grzybów przyjaciółka. Powiedziała, że uwielbia wybierać się na spacery do lasu w poszukiwaniu czubajki kani i że jej ulubionym wczesnojesiennym obiadem jest danie przypominające kotlety schabowe przygotowanie właśnie z tego grzyba. Przepis był tak banalny, że postanowiłam go w tym roku wypróbować. Na początek sięgnęłam po podstawowe składniki, czyli jajka i bułkę tartą, a całość doprawiłam prosto – solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak też kotlety z kani robi moja koleżanka. U niej wszyscy domownicy się zachwycają. Moi bliscy nie ustępowali im w komplementach.

Jak zrobić kotlety „schabowe” z kani?

To pyszne danie zrobisz równie łatwo co kotlety schabowe. Musisz tylko oczyścić grzyby i obtoczyć je w jajkach z przyprawami i bułce tartej. Potem zostaje usmażyć na złoto i zajadać z ulubionymi dodatkami. Polecam spróbować.

Przepis: Kotlety z kani

Pyszna alternatywa kotletów schabowych, którą pokochała cała moja rodzina.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
212 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kapelusze kani
  • 2 duże jajka
  • 100 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie grzybówKapelusze kani dokładnie oczyść, usuwając ziemię i błonki. Przekrój je na pół, jeśli są bardzo duże.
  2. Panierowanie kaniJajka roztrzep widelcem. Wymieszaj je z ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Zanurzaj w nich porcje grzybów, a następnie obtaczaj w bułce tartej.
  3. Smażenie kotletów z kaniNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż na nim opanierowane kanie, aż staną się złote z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Jak podać kotlety z kani jak schabowe?

Do kotletów z kani świetnie pasują tłuczone ziemniaki oraz delikatne kasze. Moim ulubionym dodatkiem do tego typu dań jest lekkie purée ziemniaczane z dodatkiem oliwy z oliwek. Oprócz niego bardzo często stawiam na banalną surówkę z kapusty pekińskiej. Możesz oczywiście skusić się na ciepłe dodatki np. marchewkę z groszkiem czy buraczki zasmażane. Tak naprawdę, co pasuje do kotletów schabowych, odnajdzie się i w towarzystwie panierowanej kani.

Inne warianty kotletów z kani

Opisany wyżej sposób przygotowania tego pysznego zamiennika kotletów schabowych jest najbardziej podstawowym. Z kanią możesz postąpić podobnie jak z mięsem, obtaczając ją w bogatej mieszance składników – nie tylko w bułce tartej. Kotlety z kani z dodatkiem tymianku, oregano, a nawet ostrej papryki czy kurkumy, tartego sera żółtego czy pokruszonych orzechów też będą pyszne.

W przepisie na kotlety z kani możesz też zrezygnować z jajek, do obtoczenia grzybów wykorzystując mieszankę mąki ziemniaczanej z wodą. Nic też nie stoi na przeszkodzie, abyś, zamiast smażyć danie, zrobiła je w piekarniku, z pominięciem dodawania tłuszczu.

Czytaj też:
Zawsze zalewam mięso tą marynatą. Kotlety schabowe wychodzą pyszne i soczyste
Czytaj też:
Kotlety sojowe robię a'la schabowe. Poznaj mój niezawodny sposób na pyszne kotlety bezmięsne