Szarpaną wieprzowinę do tej pory jadałam tylko w restauracji. Byłam zaskoczona, że to soczyste mięso bez problemu mogę przygotować w piekarniku lub szybkowarze. Zrobienie tej przekąski wymaga jednak sporej cierpliwości, za to ilość pomysłów na wykorzystanie tego przysmaku jest ogromna. Wkładam ją do: kanapek, burgerów i tortilli. To świetna propozycja zarówno na szybką przekąskę, dodatek do obiadowego dania jak i imprezową przystawkę.
Jakie mięso jest najlepsze na szarpaną wieprzowinę?
Szarpaną wieprzowinę najczęściej robię z karkówki lub łopatki wieprzowej. Te kawałki mięsa są dość tłuste, dlatego przygotowana z nich przekąska wychodzi najbardziej krucha i soczysta. Szarpaną wieprzowinę można także przyrządzić z chudszego mięsa np. szynki lub schabu, ale nie jest wtedy tak soczysta.
W czym przyrządzić szarpaną wieprzowinę?
Szarpaną wieprzowinę najczęściej przygotowuję w szybkowarze. Jej czas przygotowania jest bardzo krótki – zajmuje tylko godzinę. Jednak danie to można przyrządzić również w piekarniku, choć trzeba się liczyć z dość długim czasem pieczenia. Wynosi on nawet 5 godzin. Trzecim, najdłuższym sposobem przygotowania szarpanej wieprzowiny, jest wolnowar. Mięso w nim gotuje się nawet 8 godzin. Wcześniej marynuję wieprzowinę w aromatycznych przyprawach, dzięki czemu jest nie tylko soczysta, ale i aromatyczna.
Jak zrobić szarpaną wieprzowinę w piekarniku?
Oto przepis na szarpaną wieprzowinę z piekarnika, czyli z najpopularniejszego urządzenia, które wykorzystujemy w kuchni. Pieczenie mięsa zajmuje trochę czasu, co jednak nas nie absorbuje.
Przepis: Szarpana wieprzowina
Szarpana wieprzowina idealna na obiad i do kanapek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 5 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 2 łyżki oleju
- folia spożywcza
- 4-5 łyżek octu jabłkowego
- 1 cebula
- rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaMięso oczyść z błonek, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj ze sobą sól, pieprz, cukier, granulowany czosnek i paprykę wędzoną. Mieszanką porządnie natrzyj mięso, posmaruj je olejem. Zawiń w folią spożywczą, włóż na noc do lodówki.
- Pieczenie mięsaCebulę pokrój w piórka. Ułóż ją na dnie rękawa do pieczenia, na nią wyłóż mięso. Polej je octem jabłkowym. Szczelnie zamknij rękaw do pieczenia, włóż je do naczynia żaroodpornego. Nastaw piekarnik na 100 stopni Celsjusza. Piecz wieprzowinę 5 godzin, cały czas w takiej samej temperaturze. Po upieczeniu i ostygnięciu, podziel mięso na włókna za pomocą 2 widelców.
Jak podawać szarpaną wieprzowinę?
Szarpana wieprzowina będzie doskonałym dodatkiem do: kanapek, burgerów, bułek na parze i tortilli. Świetnie smakuje też jako danie obiadowe, np. w zestawie z popularną surówką Colesław oraz z wyrazistymi sosami np. czosnkowym, barbercure. Można ją również dodać do zupy.
Czytaj też:
W placki tortilli wkładam 2 składniki i robię pożywną, ciepłą kolację. Dzieciaki ją uwielbiająCzytaj też:
Nacięła polędwiczkę i wypełniła ją prostym farszem. Uwielbiam obiady u mojej bratowej