W placki tortilli wkładam 2 składniki i robię pożywną, ciepłą kolację. Dzieciaki ją uwielbiają

W placki tortilli wkładam 2 składniki i robię pożywną, ciepłą kolację. Dzieciaki ją uwielbiają

Dodano: 
Tortille z mięsem i serem
Tortille z mięsem i serem Źródło: Shutterstock / Everyday Clicks
Pomysłów na ciepłe, pyszne kolacje jest całe mnóstwo. Dziś prezentuję wam jeden z nich. Tę potrawę robi się prosto i szybko, a jest bardzo smaczna i pożywna. Dużym ułatwieniem w jej przygotowaniu są gotowe placki tortilli.

Tortilla wywodzi się z kuchni meksykańskiej, ale gotowe placki można u nas kupić w niemal każdym sklepie. Da się z nich przygotować różne potrawy i to bardzo prosto i szybko. Taki placek traktuje się w zasadzie, jak naleśnik, który można nadziać tym, co się lubi. Pomysłów na farsze do tortilli jest dużo, dziś polecam jeden z najłatwiejszych i najpożywniejszych.

Czym można nadziać placki tortilli?

Placki tortilli można nadziać przeróżnymi farszami. Wszystko zależy od tego, na co akurat mamy ochotę. Do wyboru są np.:

  • mięso grillowane, pieczone lub smażone, np.: kurczak, wołowina, wieprzowina
  • wędliny, np.: szynka, boczek
  • ryby i owoce morza, np.: wędzony łosoś, krewetki
  • warzywa świeże lub grillowane, np.: papryka, cebula, sałata, pomidor, fasola, kukurydza, awokado, cukinia, bakłażan
  • sery, np.: mozzarella, cheddar
  • sosy, np.: guacamole, śmietanę, salsę.

Jak zrobić placki tortilli z mięsem i serem?

Tortille z mięsem i serem to bardzo pożywne i proste danie. By je przygotować, wcześniej trzeba tylko podsmażyć lub upiec mięso. Najlepiej sięgnąć po takie, które nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Dlatego najlepiej sprawdzą się tu: pierś z kurczaka, filet z indyka, polędwiczka wieprzowa czy delikatna wołowina.

Przepis: Tortille z mięsem i serem

Placki tortilli nadziewane kurczakiem i żółtym serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

  • 4 gotowe placki tortilli
  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • czosnek granulowany
  • papryka mielona słodka i ostra
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 4 plastry żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Smażenie mięsaFilety opłucz, osusz, pokrój w paski. Dopraw je czosnkiem, papryką i sosem sojowym, wymieszaj, odstaw na 10 minut. Po tym czasie mięso smaż na patelni z olejem przez ok. 5 minut, często je mieszając.
  2. Składanie i smażenie tortilliKażdy placek tortilli posmaruj gęstą śmietaną. Na jego połowie połóż paski żółtego sera, przykryj mięsem i znów paskami sera. Każdą tortillę złóż na cztery części. Smaż na patelni z odrobiną oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż ser się roztopi.

Jak podgrzać nadziane placki tortilli?

Nadziane placki tortilli podgrzewam zwykle na patelni. W ten sposób ładnie się rumienią i są chrupiące. A nie potrzeba na to dużo czasu, bo zwykle 3-4 minuty z każdej strony. Tak krótkie podgrzewanie wystarczy też, by ser się rozpuścił.

Jednak nadziane placki tortilli można też podgrzać w opiekaczu do kanapek lub w piekarniku. Podgrzewacz warto wcześniej maksymalnie rozgrzać i trzymać w nim tortille ok. 5 minut. W międzyczasie warto zerknąć, czy już się odpowiednio przyrumieniły, a ser się rozpuścił. Jeśli zaś chodzi o podgrzewanie tortilli w piekarniku, to wystarczy ok. 5 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Czytaj też:
Taki omlet często robię na kolację. Jeden dodatek zamienia go w wyjątkowe, sycące danie
Czytaj też:
Gotuję tę pożywną kaszę i łączę ją z warzywami. Trudno o zdrowszą kolację czy obiad