Tę aromatyczną zupę podaję ze świeżymi bułeczkami. To proste danie robi za cały obiad

Tę aromatyczną zupę podaję ze świeżymi bułeczkami. To proste danie robi za cały obiad

Dodano: 
Zupa z jarmużem i fasolką
Zupa z jarmużem i fasolką Źródło: Shutterstock / Candice Bell
Ostatnio moja rodzina zajada się zupą z wędzonką, fasolą i jarmużem. Przepis na nią dostałam od koleżanki. Na początku byłam do niej dość sceptycznie nastawiona. Zupełnie niesłusznie. Ta smakowita zupa jest strzałem w dziesiątkę.

Chcesz poszerzyć repertuar zup? Serdecznie polecam ci aromatyczną zupę z wędzonką, białą fasolą i szalenie zdrowym jarmużem. Jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a smak pozytywnie zaskakuje. Gdy ją podaję na obiad, to nie muszę robić drugiego dania. Ta zupa syci na długo. Tym bardziej, że podaję ją ze świeżymi bułeczkami.

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Sycąca zupa jest doskonałym pretekstem do włączenia do diety jarmużu. Zdecydowanie warto sięgać po to warzywo ze względu na jego cenne dla zdrowia właściwości. Jest bogatym źródłem witaminy K, która rzadko występuje w warzywach. Dodatkowo zawiera witaminę C i z grupy B, a także magnez, żelazo, cynk i fosfor. Warto go spożywać szczególnie w okresie jesienno–zimowym, kiedy łatwo o infekcje. Jednak tak naprawdę zawsze wyjdzie nam na zdrowie, bo wzmacnia naszą odporność.

Jak przyrządzić zupę z jarmużem i fasolą?

Przyrządzenie zupy z jarmużem i fasolą nie zabiera dużo czasu. Często robię ją na resztkach rosołu. Do zrobienia zupy wykorzystuję fasolę w puszce lub suchą, którą namaczam na noc. Jarmuż dodaje daniu nie tylko smaku, ale także wartości odżywczych. Gdy nie mam go pod ręką, zastępuję go kapustą pekińską lub listkami świeżego szpinaku. Zupa wychodzi tak samo smaczna i pożywna. Doprawiam ją do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem.

Przepis: Zupa z jarmużem i fasolką

Zupa z jarmużem i fasolką ugotowana na wędzonce, podana ze świeżymi bułeczkami

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 1 łyżka masła
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 l bulionu
  • 200 g jarmużu
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówObierz cebulę, pokrój ją w kostkę. Jarmuż opłucz, pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. Pokrój wędzony boczek w kostkę. W garnku rozpuść łyżkę masła, zeszklij na nim cebulę, dodaj boczek. Smaż go, aż będzie rumiany. Fasolę osącz z zalewy.
  2. Gotowanie zupyZalej boczek i cebulę bulionem. Doprowadź zupę do wrzenia, gotuj 10 minut. Dodaj jarmuż oraz fasolę, dopraw pieprzem, solą i majerankiem. Zupę gotuj jeszcze 5-7 minut.

Z czym podać zupę z jarmużem i fasolką?

Zupę z jarmużem i fasolką zazwyczaj serwuję z pieczywem, bo nie zawiera ziemniaków. Doskonale smakuje podana ze świeżymi bułeczkami. Czasem piekę je sama, a czasem kupuję w piekarni. Rzadko sięgam po bułki pszenne. Najczęściej wybieram grahamki lub bułki pełnoziarniste, które mają lepszy skład. Przed podaniem podgrzewam je nieco w piekarniku. Oczywiście możesz też podać tę zupę z chlebem.

Czytaj też:
Uwielbiam tę zdrową, sezonową zupę. Jest pożywna, pyszna i robię ją na poczekaniu
Czytaj też:
Ta zupa z pulpetami robi u mnie za cały obiad. Przygotowuję ją w zaledwie pół godziny