Ta zupa z pulpetami robi u mnie za cały obiad. Przygotowuję ją w zaledwie pół godziny

Ta zupa z pulpetami robi u mnie za cały obiad. Przygotowuję ją w zaledwie pół godziny

Dodano: 
Zupa ryżowa z pulpetami
Zupa ryżowa z pulpetami Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Wracasz do domu po pracy, a tu nie ma obiadu? W takiej sytuacji możesz tak, jak ja, przygotować pożywną zupę z pulpetami. Robię ją dosłownie w pół godziny, bo sięgam po składniki, które nie wymagają długiego gotowania.

Czy da się przygotować pożywny obiad w pół godziny? Jak najbardziej się da i to taki, który od razu będzie robił za dwa dania. Taka właśnie jest pożywna zupa z pulpetami. Nie gotuję jej na mięsnym wywarze, bo potem dorzucam pulpety. Oprócz ziemniaków dodaję do niej ryż, który bardzo szybko się gotuje. Taka zupa to prawdziwa rozkosz do podniebienia i żołądka.

Jakie są zalety pożywnej zupy z pulpetami?

Pożywna zupa z pulpetami ma w sumie same zalety. Po pierwsze jest szybka i prosta do zrobienia. Po drugie jest lekka dla żołądka, bo nie zawiera tłustych, ani podsmażanych składników. Po trzecie rzeczywiście można się nią najeść, ponieważ w jej składzie znajdują się mięso, ryż i warzywa. Z tego też powodu jest bardzo pożywna i wartościowa. Zupa z ryżem i pulpetami doskonale też nadaje się do odgrzewania, więc od razu można ją ugotować na dwa dni.

Jak zrobić zupę ryżową z pulpetami?

Pożywną zupę ryżową z pulpetami gotuję na wywarze warzywnym. Dodaję też do niego aromatyczne przyprawy, by zyskała wyrazisty smak i aromat. Do wywaru dorzucam niemal w jednym czasie ziemniaki, ryż i pulpety. Teraz czekam, aż wszystkie składniki się ugotują, doprawiam zupę i serwuję na stół.

Przepis: Zupa ryżowa z pulpetami

Pożywna zupa ryżowa z dodatkiem ziemniaków i pulpetów

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziemniaki
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 250 g mięsa mielonego, np. z indyka
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruMarchewki, pietruszkę, seler i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do garnka, zalej ok. 1,5 l zimnej wody, zagotuj. Dodaj do nich listki, ziele, trochę soli i pieprzu, gotuj ok. 15 minut.
  2. Przygotowanie dodatkówRyż opłucz, osącz. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Do mielonego mięsa dodaj jajko, tartą bułkę, trochę soli i pieprzu. Wyrób masę, uformuj z niej pulpeciki.
  3. Dodawanie składnikówPulpety wrzuć do gotującego się wywaru razem z ryżem i ziemniakami. Gotuj całość ok. 15 minut. Zupę dopraw do smaku, posyp posiekaną natką.

Wskazówka: Dodatek ziemniaków do zupy możesz pominąć.

Inne wersja pożywnej zupy z pulpetami

Jeśli chcesz, by pożywna zupa z pulpetami miała wyrazisty smak, możesz do niej dodać trochę koncentratu pomidorowego, przecieru lub dorzucić 2 pokrojone w kostkę pomidory. W sumie zamieni się wtedy w pożywną wersję pomidorówki z ryżem. Jednak zamiast pomidorów do zupy ryżowej możesz dodać trochę curry, a nabierze bardziej orientalnego charakteru. Możesz też obficie posypać ją posiekanym koperkiem, a nadasz jej orzeźwiającego aromatu.

Czytaj też:
Tę pyszną zupę odkryłam podczas weekendu na Kaszubach. Tamtejszy szef kuchni wyjawił mi przepis
Czytaj też:
Najlepszą zupę krem robię z pieczonych buraków. Poznaj sekret jej wyrazistego smaku